Koken & genieten Lunchboxen en mealprep

Lunchbowl met vegan tonijn

Heb je ook altijd tonijn in blik op voorraad? Handig om bij de hand te hebben en snel een maaltijd uit je mouw te schudden. Zoals deze lunchbowl met tonijn. Met dat verschil dat ik hiervoor een plantaardig product gebruik dat heel erg goed lijkt op echte tonijn.

Zelf ben ik een enorme liefhebber van tonijn, zeker vers. Maar ik eet het nog maar vrij zelden. Een jaar of 8 geleden waren de berichten over de populatie ronduit alarmerend. Ondertussen leverden de inspanningen op het vlak van duurzame visserij wel resultaat op en klinkt de situatie positiever. Sommige tonijnsoorten zijn niet langer met uitsterven bedreigd. Toch blijf ik er zuinig mee omspringen. Terwijl verse tonijn hier vroeger meerdere keren per maand op het menu stond, kan ik het me zelfs niet meer herinneren dat ik het nog kocht. Meestal heb ik wel tonijn in blik in huis, omdat je er gemakkelijk mee aan de slag kan. Maar nu is er ook een vegan tegenhanger op de markt die wonderbaarlijk goed op het origineel lijkt.

In het veggie koelvak in de supermarkt zijn al heel wat alternatieven voor vlees te vinden, maar de keuze op het vlak van visalternatieven blijft vrij beperkt. Ik schreef enkele jaren geleden bijvoorbeeld over deze “Salmon style”. De meningen of het lekker is, zijn zeer verdeeld. Ik vind het qua smaak best ok, maar je maakt volgens mij niemand wijs dat dit zalm is. Maar deze vegan ’tonijn’ die recent op de markt kwam, slaagt daar denk ik wel in.

In oktober zag ik het gloednieuwe product VUNA van Garden Gourmet voor het eerst opduiken bij Nederlandse foodies. Ze waren stuk voor stuk allemaal super enthousiast. Niet alleen vegans, maar ook mensen die wél regelmatig nog tonijn eten. Het product was toen nog niet verkrijgbaar bij ons, maar is sinds vorige maand gelanceerd in België.

VUNA is gemaakt op basis van basis van erwten-eiwitten, verder zit er ook koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma’s, citroenvezels en zout in. Het eiwitgehalte is sterk vergelijkbaar met dat van echte tonijn (23g/100 tegenover 24g/100g*. Qua zoutgehalte scoort VUNA zelfs beter (0,9 g/100g tegenover 1.3 g/100g).

Ook qua textuur en smaak hebben de ontwikkelaars een prachtig staaltje afgeleverd. Dit lijkt heel sterk op het echte werk!

*Ik gebruikte Rio Mare tonijn natuur ter vergelijking.

Voor deze lunchbowl maak ik een soort tonijnsla, maar dan op oosterse wijze. De ingrediëntenlijst oogt misschien wat lang, maar die kan je naar wens aanpassen. Laat weg wat je niet lust of niet in huis hebt of voeg naar hartenlust toe. Komkommer, avocado, radijsjes, wortel, mango…: het past er allemaal bij!

Deze bowl is ook perfect “Picnic Pleasures”-proof: ideaal om mee te nemen dus. Als ik de bowl vooraf klaarmaak, bewaar ik ‘m een 2-tal dagen in de koelkast.

Lunchboxbowl met vegan tonijn

Een lunchbowl met plantaardige tonijn aangevuld met rijst en heel veel groenten. Bovendien is dit gerecht ook mealprep- en meeneemproof!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Salade
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

 • 75 gr rijst (= 1 kookbuiltje)
 • 80 gr tonijn (of een vegan variant)
 • 1 el sojasaus
 • 0,5 el rijstazijn
 • 1 tl siraccha
 • 1 tl olie
 • 1 lenteui
 • 1 tl chilivlokken
 • 1 tl sesamolie
 • 1 tl sojasaus
 • 1 tl zonnebloemolie
 • 1 tl ahornsiroop
 • 1 mespuntje geraspte gember
 • 0,5 limoen
 • 1 el sesamzaadjes
 • 100 gr edamamebonen (ingevroren)
 • 75 gr rode kool
 • 2 mini-paprika's (of 1/2 grote)
 • 50 gr rucola
 • 1 el cashewnoten
 • 1 el geroosterde zeewier met sesamzaadjes (kant-en-klare mix)
 • Enkele plukjes koriander
 • 1 el tahin

Instructies
 

 • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen.
 • Ontdooi de edamameboontjes onder stromend water of zoals aangegegeven op de verpakking en laat afkoelen.
 • Vermeng de vegan tonijn met de tahin, sojasaus, de rijstazijn, het wit van de lenteui, siraccha en olijfolie. 
 • Maak de dressing met de chilivlokken, sesamolie, sojasaus, zonnebloemolie, limoensap, ahornsiroop, geraspte gember en sesamzaadjes.
 • Schep de vegan tonijnsla en de afgekoelde rijst in een bowl.
 • Voeg de edamameboontjes, de rode kool, paprika en rucola toe.
 • Werk af met de cashewnoten, geroosterd zeewier, koriander en het groen van de lenteui.
Trefwoord bowl, vegan, vegan tonijn
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Disclaimer: in dit recept werk ik met VUNA, vegan tonijn van Garden Gourmet. Ik heb dit product zelf gekocht omdat ik er al een tijdje heel benieuwd naar was. Ik vind het ook fantastisch dat de voedingstechnologie zo’n grote sprongen maakt op het vlak van plantaardige alternatieven. Dit artikel kadert dus niet in een samenwerking.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Lunchbowl met vegan tonijn

 1. Pingback: Lauwwarme salade met geroosterde rode kool - Picnic Pleasures

 2. Pingback: Mas huni: Tonijnsalade van de Malediven - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: