Getest Koken & genieten

Getest: SoFish Salmon Style

Mijn culi-curieuzeneuze aard werd laatst weer geprikkeld toen ik op Instagram veganistische “zalm” zag passeren. Zalm behoort tot mijn favoriete vissoorten, maar is helaas overbevist. Vanuit de aquacultuur zijn er wel inspanningen om zalm op een meer duurzame manier te kweken, maar toch vind ik het belangrijk dat er, net zoals bij vlees, plantaardige alternatieven zijn. Sommige mensen vinden dat vegetarische of veganistisch producten niet mogen lijken op een dierlijke variant. Ik vind het integendeel net fantastisch dat er zo veel inspanningen geleverd worden om de vegetarische en veganistische keuken uit te breiden.

Ik had de vegan “zalm” gezien bij een Nederlandse blogster. Het product wordt ook geproduceerd in het Nederlandse Landgraaf en is nog maar heel recent op de markt. Ik vreesde dus dat het nog even kon duren vooraleer de nieuwigheid bij ons in de rekken zou liggen. Maar niets was minder waar: zelfs de plaatselijke Delhaize had ‘m al op voorraad!

Wat is het? De “salmon style”-filets werden ontwikkeld door SoFine: een Nederlandse producent van plantaardige producten. De filets bestaan vooral uit soja.

Voedingswaarde: De gezonde vetten (waarvoor vette vis zoals zalm zo voor geroemd zijn), zitten ook in deze plantaardige versie (7,1g/100g waarvan het grootste deel onverzadigde vetten). Ook zit er vitamine B2 en B12 (een belangrijke troef van verse vis) in. Het eiwitgehalte is wat dan bij echte vis (6,9g tegenover 20g bij echte vis). Wat je dan wel weer in deze vegan moten vindt zijn vezels (4,6g) en die zijn niet te bespeuren in zalm.

De prijs: 3,49€ voor 2 moten van 75 gram.

Looks & geur: Je ziet wel dat het geen echte vis is, maar toch komen de looks van SoFish Fillets Salmon Style aardig in de buurt van het echte werk. De rauwe moten voelen ook sappig aan. Je kan ze trouwens niet ongegaard eten. De geur heeft een zweem van vis en je ruikt ook dat er soja in verwerkt zit.

De bereiding: Je bakt de moten ongeveer op dezelfde manier zoals echte vis en dat kan op 2 manieren: 11 minuten in de oven op 200°C. Of: (zoals ik het deed) met een beetje olie in de pan (4,5 minuten aan iedere zijde). In de pan kan je zo een lekker korstje creëren.

Eindoordeel: De structuur is niet helemaal zoals bij vis (in grote vlokken), maar is toch sappig. Ook al je het gerecht nog eens opwarmt (zoals ik deed met m’n lunchbox) blijft de filet sappig. De smaak doet denken aan vis. Ok, je merkt wel dat het geen echte zalm is. Ik betwijfel sterk of je een nietsvermoedende eter om de tuin zou kunnen leiden. Maar ik vind het een lekker alternatief voor zalm!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Getest: SoFish Salmon Style

  1. Pingback: Getest: SoCheeze Cubes - The Picnic Guest

  2. Pingback: Lunchbowl met vegan tonijn - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d