Koken & genieten

Pesto van wortelloof

Vind je ook dat je voor een klassieke pesto ontieglijk veel basilicum nodig hebt? Ok, het authentieke recept is niet te versmaden, maar voor mij mag pesto ook een restjesbereiding zijn. Hier gebruik ik zelfs een ingrediënt wat veel mensen weggooien: wortelloof. Een niet zo klassieke versie van pesto dus. Ik vrees dat niet alle Italianen er voor te vinden zullen zijn, maar als half Italiaanse sta ik mezelf enige vrijheid toe:-)

Wortelloof is vrij pittig van smaak. Je kunt dat wat afzwakken door enkel de blaadjes te gebruiken en niet de steeltjes. Persoonlijk vind ik het nogal veel gedoe om al die blaadjes te plukken. Dus combineer ik het loof met platte peterselie. Zo heb je meer volume én een subtiele smaak.

Wil je dit recept volledig plantaardig maken? Dan kan je edelgistvlokken of een vegan kaasalternatief gebruiken.

In het recept geef ik lookolie mee als alternatief voor look. Misschien een onpopulaire mening, maar ik ben zelf geen fan van rauwe look (en ook met gegaarde look spring ik heel zuinig om). Ik vind de smaak te overheersend en verteer het ook niet goed. Lookolie is dan een zacht alternatief.

Wortelpesto met pecannoten en parmezaan.

Je kan deze pesto net zoals de gewone variant eten met pasta, als dip of in combinatie met een spread. Je kan de pesto ook heel gemakkelijk invriezen in kleine porties.

Pesto van wortelloof

Ingrediënten

 • Loof van 1 bussel wortelen (+/- 100 gr)
 • 100 gr platte peterselie
 • Teentje look of 1 el knoflookolie
 • Parmezaan (blok) 50 g (of een vegan alternatief of edelgistvlokken)
 • 50 gram walnoten
 • 1,5 dl olijfolie
 • zwarte peper
 • Eventueel zout
Met nog wat extra crunch.

Bereiding:

 1. Snij 2/3 van het wortelloof af (het onderste deel dicht bij de wortel is bitter en niet lekker).
 2. Pluk de blaadjes of gebruik zoals ik ook de steeltjes. In ieder geval is het belangrijk om het loof goed te wassen (er kan wat zand tussen zitten) en te drogen.
 3. Was de platte peterselie en droog goed.
 4. Rasp de parmezaan.
 5. Mix het loof en de platte peterselie samen met parmezaan, een teentje knoflook (of lookolie) en de walnoten. Giet er de olijfolie bij tot de pesto de gewenste dikte heeft. Kruid met peper en eventueel nog wat zout.
Wortelpesto als extraatje bij deze spread met linzen en paprika.

Ben je nog op zoek naar inspiratie zoeken voor de wortelen zelf? Hier vind je zeker ideeën!

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Pesto van wortelloof

 1. Pingback: Dip van geroosterde venkel en wortel - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d