Koken & genieten

Lauwwarme salade met geroosterde rodekool

Als je kookt voor een klein gezin of uitsluitend voor jezelf, dan bots je waarschijnlijk op hetzelfde probleem als ik: sommige groenten zijn gewoon groot. Vooral met kolen heb ik dat. Drie dagen een groente eten die op dezelfde manier klaagemaakt is, maakt mijn smaakpapillen niet blij. Dus is het zoeken naar variatie en goede methodes om in te vriezen. Om die reden koop ik quasi nooit rodekool omdat ik er te weinig inspiratie voor heb. Maar onlangs lag er toch een halve rodekool te slingeren in mijn koelkast naar aanleiding van deze lunchbowl. Ik gebruikte een restje rauw in een mix met groenten. Probleem half opgelost. Maar daarnaast zocht ik ook naar een manier om de kool te garen zonder in een typische winterklassieker te vervallen. En of ik er één gevonden heb!

Volgens de kalender van Lekker van bij ons is rodekool beschikbaar van juli tot en met april (van mei tot en met augustus is het aanbod laag), dus kom ik hier mooi op de valreep van het huidige seizoen nog aanzetten met een receptidee. Het past wel perfect bij het moment van het jaar: Het is een soort licht lentejasje voor een typische wintergroente. Ik had ergens gelezen dat je rodekool in schijven kunt snijden en roosteren op de barbecue. Een barbecue heb ik niet, dus werd het de oven.

En zo ontstond deze lauwwarme salade met een kleine knipoog naar de typische klassieke match: Rodekool met appel. ’t Is te zeggen: met peer, want appel had ik niet op voorraad:-)

Verrassende smaakmakers

Verder vind je er nog een aantal eerder verrassende smaakmakers in: rodekool combineert namelijk ook heel goed met ricotta en de Indiase specerijenmengeling garam masala.

Als je fan bent van Yotam Ottolenghi heb je wellicht ook al gehoord van nigella oftewel zwarte komijn. Die naam is wel een beetje misleidend, want met komijn heeft het niets te maken. Nigella is een éénjarige kruidachtige plant en maakt deel uit van de ranonkelfamilie. Je kan de zwarte zaadjes mee garen of toevoegen als finishing touch. Ze zjjn een graag geziene gast in curry’s en chutneys. Het wordt ook gebruikt als alternatief voor maanzaad in brood. Sowieso zijn de zaadjes extra lekker als je ze eerst even roostert in een droge koekenpan. Op die manier komt de kruidige smaak beter naar boven. Nigella vind je onder meer hier.

Lauwwarme salade van geroosterde rodekool met ricotta

Een originele manier om deze typische wintergroente ook eens in het lentezonnetje te zetten. Door de rodekool te roosteren in de oven komen de smaken extra tot hun recht. Gecombineerd met verrassende ingrediënten wordt dit een heerlijke lauwwarm salade!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Salade
Porties 1

Ingrediënten
  

 • 1/4 rodekool
 • 2 el olijfolie
 • 1 el balsamicoazijn
 • 1 tl garam masala
 • 2 tl nigellazaad
 • 25 gr pecannoten
 • 1 el ahornsiroop
 • 100 gr ricotta
 • 1 el citroensap
 • 1/2 rode ui
 • 1/2 appel of peer
 • 1 handvol rucola

Instructies
 

 • Snij de rodekool in plakken van ongeveer 1 cm dik.
 • Maak een mengsel van de olijfolie, balsamicoazijn, garam masala en 1 theelepel van het nigellazaad. Wrijf de plakken hiermee in. Kruid met peper en zout.
 • Gaar de kool 20 min op 180gr C.
 • Rooster de resterende nigellazaadjes in een droge koekenpan met antikleeflaag en hou ze opzij.
 • In dezelfde pan karamelliseer je de pecannoten met de ahornsiroop.
 • Roer de ricotta los met het citroensap.
 • Snij de rode ui in fijne ringen en de peer (of appel) in dunne plakjes.
 • Serveer de plakken geroosterde rodekool op een bord. Verspreid de ricotta in dotjes over het bord. Vul aan met rucola, de pecannoten en de peer of appel.
 • Werk af met de resterende theelepel nigellazaad.
 • Eventueel druppel je nog wat extra olijfolie en balsamicoazijn over de salade en strooi je nog eens met peper en zout.

Notities

 • Je kan de oven voorverwarmen, maar dat is in dit gerecht geen must. Is de rode kool na 20 minuten voor jou nog niet gaar genoeg, dan kan je ze nog een 5-tal minuten laten verder garen.
 • Wil je het gehalte groenten nog wat opdrijven, dan kan je ook wortel in julienne of radicchio toevoegen.
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Lauwwarme salade met geroosterde rodekool

 1. Pingback: Spice up your life... begin met je bord - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d