Koken & genieten

De chocopasta van oma Denise

Wat is jouw favoriete chocopasta? Veel kans dat je Nutella antwoordt. Volgens dit onderzoek van Radio 2 blijft het Italiaanse merk oppermachtig in chocopastaland. Of mag het voor jou ook pakweg Kwatta of Boerinneke zijn? Zelf heb ik niet echt mijn voorkeuren. Ik lust de meeste merken wel. Ik probeer het niet te vaak in huis te halen, wegens in staat om het met de lepel te eten. Daar zou mijn lever niet al te gelukkig van worden:-)

Als ik echt een favoriet moet kiezen dan wordt het deze van Côte d’or, de variant met melkchocolade. Da’s niet zo toevallig, want de smaak doet mij sterk denken aan de pasta die mijn oma indertijd maakte.

Vandaag zou mijn oma Denise haar 89ste verjaardag gevierd hebben. Helaas is ze niet meer sinds 2014. De herinneringen aan haar zijn vooral gevuld met de naai- en andere handwerkjes waarin ze zeer secuur was. Helaas heb ik die handige vingers van mémé (zoals ik haar noemde) niet geërfd. Ze hielp me wel eens uit de brand wanneer ik op school een naaiwerk moest afleveren. Uiteraard merkte de lerares echt wel het verschil met mijn andere klunzige creaties:-)

Ik ben vaak blijven slapen en eten bij mijn grootouders. Mijn opa associeer ik onder meer met de karnemelkstampers die hij bereidde (’toatjespap’ in ons dialect) en zijn stoofvlees. Hij goot er regelmatig een gewone pils in, als er geen bruin bier op voorraad was, en dat werkte wonderwel.

Mijn grootmoeder was dan weer zeer goed in brood bakken. En het blikje gecondenseerde melk stond voor haar andere specialiteit: zelfgemaakte chocopasta. Als ode aan oma Denise heb ik dat vandaag nog eens voor het eerst sinds lange tijd geprobeerd. Zonder recept, want dat heb ik helaas niet. Waarschijnlijk hanteerde mijn oma ook niet echt een vaste receptuur. Het was dus een kwestie van experimenteren. Na twee niet zo geslaagde pogingen draaide het derde recept wél goed uit. Heel lekker hoor, maar de chocopasta van oma was nog net iets lekkerder. Het kan natuurlijk zijn dat mijn herinnering gekleurd is door nostalgie.

Desalniettem kan ik ook het onderstaande recept aanraden. En wat mij betreft is het lekkerder dan de chocopasta-reus met de grote N:-) Maar ik ben enigzins bevooroordeeld natuurlijk. Deze variant is ook heel simpel: slecht drie ingrediënten! Allesbehalve laag in calorieën en gezond zou ik het ook niet noemen. Maar de smaak, oh boy, die is fenomenaal!

Tips:

 • Voor dit recept heb je gecondenseerde melk mét suiker nodig. Het kan misschien ook met andere merken hoor, maar ik kies veiligheidshalve voor de klassieker van Nestlé (geen spon). Ik had het eerst geprobeerd met gecondenseerde melk zonder suiker van een huismerk. Je kunt de suiker laten inkoken, maar de consistentie is dan veel meer lopend. Het wordt dus niet echt een pasta.
 • In mijn herinnering heeft mijn oma altijd melkchocolade gebruikt, nóóit pure chocolade. Wat mij betreft het geheim dat ie zo lekker was! Uiteraard kun je wel pure chocolade gebruiken als je dat verkiest.
 • Ik gebruik echte boter, van een goede kwaliteit. Een experiment met de halfvolle boter van Balade draaide ook best goed uit. Daarmee halveer je het vetgehalte. De consistentie is wel iets minder dik.

Klassieke chocopasta

Ingrediënten:

 • 200 gram melkchocolade.
 • 305ml gecondenseerde melk mét suiker (ik kocht de klassieke van Nestlé).
 • 250 gram echte (ongezouten) boter (of halfvolle boter, maar dan is het resultaat veel meer lopend).

Bereiding:

 • Snij de chocolade en de boter in blokjes.
 • Voeg beiden samen in een kom en laat op laag vermogen smelten in de microgolfoven.
 • Giet er het blikje gecondenseerde melk bij. Roer goed tot de drie ingrediënten helemaal opgelost zijn.
 • Giet de pasta in een glazen bokaal en bewaar in de koelkast. In tegenstelling tot chocopasta uit de supermarkt behoudt deze homemade variant ook gekoeld een smeerbare consistentie.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “De chocopasta van oma Denise

 1. Lijkt eigenlijk ook echt wel gemakkelijk, ik dacht dat zelfgemaakte chocopasta een hele hoop werk zou zijn 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: