Koken & genieten

Caprese dip uit de oven

Voor deze smeuïge caprese dip uit de oven laat ik me inspireren door een klassieker uit de Italiaanse keuken. Insalata caprese is Italiaans eten op z’n best: een eenvoudige combinatie van ingrediënten die resulteert in een harmonieuze smaakexplosie. Het gerecht ontstond op het eiland Capri, telt slechts drie ingrediënten, maar het zijn er wel van superieure kwaliteit: tomaat, basilicum en mozzarella. Dit is dus bij uitstek een zomers gerecht. Aangezien november voor de deur staat, heb ik voor deze warme caprese dip uit de oven een compromis moeten zoeken tussen de Italiaanse zomer en de Belgische herfst. Ook het feit dat dit een ovengerecht is, had invloed op de soort mozzarella die ik gebruik.

Dip met mozzarrella

De basis van salade caprese is mozzarella. In deze variant voor de oven kies ik voor mozzarella die speciaal gemaakt is voor warme toepassingen. Ik zou je dat ook aanraden, aangezien deze kaas veel makkelijker smelt. Tijdens het experimenteren voor dit recept (dat wat langer tijd in beslag nam dan ik verwacht had), had ik alleen maar mozzarella in bolletjesvorm op voorraad. Die bolletjes zijn bedoeld voor salades en niet om te verwarmen. En dat heb ik dus gemerkt:-) De bolletjes smolten niet en het eindigde met een ovendip vol taaie stukjes kaas. Nee, dat was geen succes…

De mozzarella die ik hier verkies is van koemelk en niet, zoals de authentieke versie, van buffelmelk. Buffelmozzarella is een stuk duurder dan deze van koemelk. Logisch, aangezien buffels veel minder melk geven dan koeien. Buffelmozzarella is super in salades, maar persoonlijk vind ik het zonde om zo’n delicaat product in een warm gerecht te verwerken. Zeker in een mengeling zoals hier, maar ieder z’n ding natuurlijk.

Nog iets over de prijs: Ik gebruik in dit gerecht onder andere voorgeraspte kaas, wat een gemaksproduct en dus duurder is. Om de prijs te drukken zou je uitsluitend met een blok mozzarella voor ovengerechten kunnen werken en een deel daarvan zelf raspen.

Roomkaas

Door roomkaas toe te voegen wordt deze dip extra smeuïg. Ik kies hier voor een variant die ook gemaakt is voor warme bereidingen (Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden van Boursin). Omdat hier al vrij veel zout in zit, kruid ik niet extra bij met zout, wel met peper.

Kruiden

Basilicum is dé standaard in caprese. Helaas zijn de basilicumplantjes einde latijn in mijn tuin. Oregano is dan weer booming business. Het kruid heeft een vrij specifieke smaak en als je daarvan houdt, is het zeker een goed alternatief voor basilicum. Als je geen verse kruiden hebt, kan je ook een theelepel gedroogd basilicum of oregano gebruiken.

Tomaat

Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar uiteraard is de zomer het eigenlijke seizoen. Als je buiten het seizoen geen verse tomaten wilt gebruiken, zijn zongedroogde tomaatjes een goed alternatief. Ik gebruik in dit recept de volledig gedroogde tomaatjes. Best is om de hoeveelheid te halveren in vergelijking met de verse tomaten omdat de smaak van de gedroogde vrij sterk is.

Check voor nog meer tips de notities onder dit recept. Enjoy!

Naast deze caprese dip uit de oven zin in nog meer meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust of laat een comment achter onder deze post!

Caprese dip uit oven

Al het lekkere van de typisch Italiaanse capresesalade, maar dan in de vorm van een heerlijk smeuïge dip uit de oven! Met enkele variatietips zodat je ook buiten de zomer van dit gerecht kunt genieten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 200 g tomaat of 100 g zongedroogde tomaat
 • 150 geraspte mozzarella
 • 100 g roomkaas eventueel met kruiden
 • 150 g verse mozzarella
 • 1 handvol basilicum of oregano (vers) of 1 tl gedroogd

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 220°C.
 • Vermeng 100 g van de geraspte mozzarella met de roomkaas. Snij de tomaat in stukjes. Bij verse tomaat verwijder je de zaadjes om te vermijden dat de dip zompig wordt. Voeg de tomaat toe aan het kaasmengsel en kruid met peper naar wens.
 • Verspreid dit mengsel in een gelijkmatige laag in een ovenschaal of in individuele schaaltjes.
 • Hier bovenop leg je enkele blaadjes basilicum of oregano.
 • Snij de verse mozzarella in plakken en leg deze bovenop het kaasmengsel. Vul de gaatjes op met de resterende geraspte mozzarella, zodat alles bedekt is. Werk af met enkele blaadjes basilicum of oregano en eventueel een draai van de pepermolen.
 • Plaats 20 minuten in de oven. Vervolgens gril je het gerecht nog vijf minuten.
 • Haal uit de oven en laat enkele minuten afkoelen. Serveer met geroosterd brood of crackers.

Notities

 • Dit gerecht kun je voorbereiden en in de koelkast bewaren. Op die manier moet je het op het moment zelf alleen nog in de oven te plaatsen. Eenmaal het uit de oven komt, serveer je het best zo snel mogelijk. Dan is de kaas op z’n best. 
 • Maar wat met restjes? Voor al de kleine gezinnen en (zoals ik) singles: I hear you:-)  Ja, ik heb de dip ook terug opgewarmd gegeten. Het restje bewaar je in de koelkast en warm je terug op in de oven of de microgolfoven. Je moet een beetje inboeten aan structuur, maar de smaak is nog steeds dik ok. 
 • Ook lekker om te serveren met een toefje pesto. Ik heb geprobeerd om de pesto in de dip zelf te verwerken, maar dat draaide uit op een vettige bedoening. Beter dus om de pesto afzonderlijk te serveren.  
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Caprese dip uit de oven

 1. Pingback: Caprese dip met Franse twist - Picnic Pleasures

 2. Pingback: Caprese pastasalade met gemarineerde courgette - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: