Gerechten met selder komen al meermaals voor op mijn blog en da’s geen toeval, aangezien deze groene jongen tot mijn lievelingsgroenten behoort. Zeker omdat selder zich leent tot verrassende combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat de groente zeer goed past bij kaas? Of heb je al eens een steeltje selder geprobeerd in combinatie met pindakaas en rozijntjes (wat de Amerikanen kennen als ‘Ants on a log’)?

Het probleem met selder is wel dat het een vrij omvangrijke groente is, zeker voor een eenpersoonsgezin. En een mens kan niet áltijd soep eten hé? Dus kwam ik op het idee om er pesto van te draaien. Eigenlijk is het simpel: je neemt het klassieke pestorecept en vervangt de basilicum door groene selder (jaja, mét bladeren en al). Als het wat raar in je oren klinkt, zou ik zeggen: Probeer het eens. Je zult verrast zijn van de smaak!

Ik gebruikte voor dit recept selder die ik geblancheerd en ingevroren had. Als je dit doet is het belangrijk om de groente eerst te laten ontdooien en het overtollige water zo veel mogelijk weg te deppen.

Ingrediënten

 • 2 stengels groene selder
 • 40 gram Parmezaanse, geraspte kaas
 • 2 eetlepels geroosterde pijnboom- of (een stuk goedkoper) pompoenpitten
 • 75ml extra vierge olijfolie
 • Limoensap (begin met het sap van een halve limoen)
 • 1/2 teentje look*
 • Peper en zout

Bereiding:

 • Snij de selder in stukjes
 • Mix de groente met de geraspte kaas, de pitten en de olijfolie in een keukenrobot.
 • Voeg limoensap toe naar smaak.
 • Kruid met peper en zout.
 • Je kan de pesto (met een laagje olie er bovenop) afgesloten in een glazen potje een week bewaren in de koelkast.

Combinatietips:

 • Op een boterham of wrap met ricotta en rauwe zalm.
 • Op een boterham met een plakje jonge of belegen kaas
 • Door een pasta met zalm
 • Op witte vis in papillot

*Heb je net als ik moeite met het verteren van rauwe look? Dan kan je een deeltje van de gewone olijfolie vervangen door olijfolie met look. Maar, eerlijk? Ik deze pesto al vaak gemaakt zonder look en ook zonder deze klassieke smaakmaker blijft de saus best overeind.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Pesto van selder

 1. Marleen caenepeel

  HMMM…lekker .PS.heel mooie foto’s 👋👋👋

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: