Koken & genieten

Popcorn van bloemkool

Popcorn van bloemkool

Het kwam al diverse keren ter sprake op deze blog: bloemkool is best een lekkere groente, maar helaas ook vrij groot. Wat een probleem kan zijn als je geen gezin hebt of de enige van de familie bent die het lust. Ik heb geen zin om vier dagen bloemkool op dezelfde wijze te eten. Dus ging ik de voorbije jaren op zoek naar diverse manieren om de groente te bereiden. Met dit onder meer als resultaat: de croque van bloemkool, geroosterde bloemkool met feta en bloemkool met citroengras. En daar komt nu nog een variant bij, helemaal in lijn met de popcorntrend. Jawel: popcorn van bloemkool!

Popcorn van bloemkool

Eerlijk: het gepofte van echte popcorn verkrijg je niet met dit recept. De crunchy buitenkant en de zachte binnenkant doet dan wel weer denken aan de bekende filmsnack.

Op het internet circuleren diverse methodes om popcorn te maken van bloemkool. Zo kan je ook met de oven aan de slag. Ik heb het getest en het resultaat was best ok, maar het deed me toch te veel denken aan geroosterde bloemkool. Uiteindelijk kwam ik uit bij frituren. Onderstaand recept is misschien niet het meest gezonde, maar er zijn ongetwijfeld ergere zaken die je kunt binnenspelen. En geloof me: zet deze bloemkool in een luchtig jasje op tafel bij je volgende feestje en het schaaltje is gegarandeerd in no time leeg!

Recept voor popcorn van bloemkool

Ingrediënten:

 • 1 bloemkool, verdeeld in hapklare roosjes
 • 100 gram bloem
 • 240ml karnemelk
 • 1 theelepel mediterraanse kruiden
 • 1 theelepel Sriracha (of andere pikante saus)
 • Een snuifje zout
 • 300 paneermeel of panko
 • Hittebestendige olie (zoals arachideolie)
 • Dipsaus naar keuze: tartaar, frisse yoghurtsaus, salsa,…
Popcorn van bloemkool

Bereiding:

 • Vermeng de bloem met de karnemelk, pikante saus en een beetje zout tot een glad beslag. Je hebt hiervoor geen deegmachine nodig, met een lepel of garde lukt het ook!
 • Wentel elk roosje goed in het beslag. Vervolgens haal je alle roosjes door het paneermeel of panko.
 • Verhit de olie in een pan of kom.
 • Frituur de roosjes een drietal minuten tot ze aan alle kanten bruin zijn. Gooi niet te veel bloemkool tegelijkertijd in de pan. Anders loop je het risico dat ze aan elkaar gaan kleven en meer zullen stomen in plaats van frituren.
 • Laat de gefrituurde bloemkool goed uitlekken.
 • Serveer met je favoriete dipsaus. Tartaar bijvoorbeeld of een frisse yoghurtsaus passen hier heel goed bij.

Het recept is gebaseerd op deze bereiding van Delish.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Popcorn van bloemkool

 1. Origineel idee! Bij ons ligt er ook vaak nog een stukje bloemkool in de koelkast te verpletteren ☺️

 2. Pingback: Achter de schermen van Tendens - The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: