Ook al vind ik het best lekker, toch koop ik zelden bloemkool. Wellicht is het herkenbaar voor andere singles en mensen die een klein gezin runnen: een bloemkool is een vrij potige groente, te groot voor 1 persoon. Bovendien ontbrak het me aan inspiratie om er iets origineels mee te doen. Maar toen ontdekte ik de hemelse combinatie bloemkool/citroengras (met dank aan de chef van Wu Wei). Dat was zo lekker (en lijnvriendelijk!) dat een eigen experiment niet lang op zich kon laten wachten. 

Ik heb het recept niet gevraagd aan de chef, maar geprobeerd om het én na te maken én er toch mijn eigen draai aan te geven.

Bloemkool

Ingrediënten (voor 1 persoon):

1/4 bloemkool

1 stengel citroengras

2 lente-uitjes

Sesamzaadjes

2 plakjes gerookte zalm

Enkele groene asperges (die had ik nog over van een ander gerecht. Alternatief zouden hier kerstomaatjes kunnen zijn)

Bereiding:

Kook de bloemkoolroosjes naar wens (beetgaar of zacht).

Ondertussen snij je de lente-uitjes in ringetjes. Hou het groene gedeelte afzonderlijk.

Verwijder de buitenste schil en de droge uiteinden van het citroengras. Snij héél fijn.

Stoof het citroengras en het wit van de lente-ui in olie (ik gebruik druivenpitolie omdat die hittebestendig is).

Rooster de sesamzaadjes in een grillpan. Effe bijblijven, want dit gaat heel snel. In dezelfde pan kan je vervolgens de asperges roosteren.

Vermeng de bloemkool met het ui-citroengrasmengsel, de sesamzaadjes en het groen van de lente-ui. Kruiden met peper en zout.

Dresseer in een bord of schaal en versier met rolletjes gerookte zalm en de asperges.

Btw:

Ik hoor je vragen: “Wat deed je dan met de andere 3/4 van de bloemkool?” Wel, een deel nam ik rauw in potjes mee naar mijn werk als gezond tussendoortje.

Van het resterende deel maakte ik rauwe bloemkoolrisotto: eerst de groente zo klein mogelijk snijden, raspen of in een keukenmachine fijnmalen (beetje prutswerk). Hierbij ging ook wat gestoofd wit van een lente-ui. Het groene gedeelte mocht er rauw bij. Er lagen natuurlijk nog wat plakjes rauwe zalm in de koelkast van het vorige recept. Ideaal! Geroosterde pistachenootjes, rozijntjes en een flinke draai van de pepermolen zorgden voor de finishing touch. Ondertussen was het al maandag en was er dus geen tijd voor foodstyling. Vandaar deze slordige foto, maar lekker, dat wel!

Bloemkoolrisotto

0 reacties op “Bloemkool²

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d