Koken & genieten

Foodtrend: Popcorn

Is het je ook al opgevallen dat popcorn zo in de lift zit? Vroeger vond je in de supermarkt meestal niet meer dan twee, drie soorten. Nu zijn het er op z’n minst tien. Het smakenpalet wordt ook steeds uitgebreider: van popcorn met zwarte peper en zure room tot een variant met pindakaas en amandelen.

Foto via Pexels

Popcorn heeft ook de reputatie om redelijk gezond te zijn en weinig calorieën te bevatten (tenminste: als je er niet te veel vetten, suikers en zout aan toevoegt). Maar om eerlijk te zijn: als ik popcorn eet, is gezondheid niet mijn belangrijkste criterium. Lekkere smaken uitproberen, heeft de prioriteit:-)

Een tijdje geleden proefde ik bij het persbureau van Tabasco dat het merk van de hete sauzen nu ook twee popcornvarianten op de markt heeft gebracht: Sweet chili BBQ en Sweet chili cheese. Wat een smaakfestijn! Helaas bleken de zakjes niet te koop in de plaatselijke supermarkten en voor zover ik weet wordt de popcorn alleen verkocht in horecazaken.

Toevallig ontdekte ik een tijdje geleden ook het bestaan van de Nederlandse snoepwinkelketen Jamin. Niet zomaar het snoep en de chips die je ook in de supermakt vindt, maar echt de zotste smaken en moeilijk verkrijgbare merken of varianten (zoals Amerikaanse specialiteiten). Ik leerde de keten trouwens kennen dankzij de Instagram van de Nederlandse Cheryl. Instatip: Haar account Snackdetectives is echt een festijn voor wie zoals ik verzot is op speciale lekkernijen.

Ik had al zo’n voorgevoel dat de kans redelijk groot was dat ze bij Jamin ook de popcorn van Tabasco zouden hebben en jawel hoor! Jamin heeft helaas geen vestigingen in België. Of misschien is dat maar goed ook. Maar…
Toen ik onlangs in Rotterdam was de weg naar Jamin vooraf duidelijk uitgestippeld op een stadsplannetje:-)

Er zijn meerdere Jamin-vestigingen in Rotterdam. Ik koos voor de shop aan de Lijnbaan, een verkeersvrije winkelstraat midden in het centrum. We herkenden de winkel al vrij snel aan de lange wachtrij ervoor. Ik vreesde het ergste, maar gelukkig had de rij te maken met het prille lenteweer en de ijsjes die ze er ook verkopen. Maar voor ijsjes kwam ik niet, wel voor andere lekkernijen: speciale chocolade, dito chips én popcorn.

Ik ben compleet vergeten om foto’s te nemen in de winkel, maar deze video geeft een impressie. Klein of groot: je loopt er rond als een kind in een snoepwinkel:-)

Uiteindelijk kwam ik er buiten met aan 28€ zoete en zoute zondes. Echt goedkoop is het niet, maar ik heb verder niet geshopt, dus dan mocht het wel:-) Dit is de zoute buit (later meer over de zoete buit).

Herr’s Buffalo cheese flavored Cheese Curls (4,25€)

Geen popcorn, maar wel moeilijk te weerstaan: Cheese curls zijn vergelijkbaar met wat wij kennen als Chipito van Cheetos. Maar wel een stuk groter en met pittige kaas- en pepersmaak. Herr’s is een Amerikaans merk dat wat mij betreft ook in de gewone supermarkten verdeeld zou mogen worden. Delhaize, Carrefour, Colruyt,…: lezen jullie mee:-)

Werther’s Original Caramel popcorn 4,50€

Jawel, de klassieke boterroomsnoepjes hebben nu ook een popcorn-variant. Ze worden verkocht in een hersluitbare zak, zodat je zuinig kan omspringen met de goddelijke lekkernij. Want goddelijk lekker zijn ze wel deze gepofte maïskorrels met room- en karamelcoating.

Sweet Chili Barbecue en Sweet Chili Cheese met Tabasco (elk 2€)

Ik ben dol op de combinatie van pittig en zoet, deze variant kon me dus quasi niet teleurstellen. En dat is ook niet gebeurd. Zeker niet in combinatie met de rokerige achtersmaak. De pittige kick smaak je niet onmiddellijk, maar komt na een tijdje wel door. Het blijft wel mild, dus geen gevaar dat je mond in brand staat. Ook de kaasvariant is zacht pikant.


Het hapje

Popcorn wordt ook steeds populairder onder chefs die bjvoorbeeld zoute popcorn verwerken in desserts. Maar je kan er ook heel simpel een lekker hapje mee maken. Zo kwam ik op het idee van dit ’toastje’ met een schijfje komkommer, wat roomkaas (gepimpt met kruiden), zongedroogde tomaten en de hartige popcorn van Tabasco. Het frisse van de komkommer, het smeuïge van de roomkaas en de krokante toets van de popcorn: het werkt heerlijk!

De popcorntrend deint ondertussen ook uit naar varianten zonder maïs. Zo kun je ook bloemkool verwerken tot popcorn. Drie keer raden wat er in mijn koelkast klaar ligt om het eens uit te proberen…

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Foodtrend: Popcorn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: