Koken & genieten

Guacamole met een twist

Er zijn waarschijnlijk bijna evenveel guacamole-recepten als dat er guacamole-liefhebbers zijn. Avocado’s moeten er in: daarover zijn we het eens. Maar dan begint het: limoen- of citroensap? Witte, rode of lente-ui? Peper van de molen of jalapeño? En dan hebben we het nog niet eens over koriander gehad: het tuinkruid waar je ofwel hartstochtelijk voor ofwel even hartstochtelijk tegen bent.

Voor mijn part bestaat er niet zoiets al te veel koriander, maar onlangs had ik het niet in huis. En zo kwam ik op het idee om eens compleet te freewheelen met guacamole. De hoofdspelers in deze eigenzinnige mix: augurken en basilicum. Ideaal dus als je niet van koriander houdt!

Ingrediënten:

 • 2 rijpe avocado’s
 • 3 middelgrote opgelegde augurken (ik gebruik een variant met kruiden)
 • 1 eetlepel van het sap van de augurken
 • Een handvol blaadjes basilicum
 • 1 theelepel roze peperbolletjes of chilivlokken
 • 1 theelepel grof zout
 • 1 eetlepel goede olijfolie
 • Rauwkost naar keuze (voor de decoatie): tomaat, augurk, opgelegde ui,…

Bereiding:

 • Halveer de avocado’s en verwijder de pit.
 • Lepel het vruchtvlees uit de schil.
 • Snij de avocado in grove stukken en plet met een vork. Er mag nog wat structuur in zitten.
 • Snij de augurken in kleine stukjes en scheur de helft van de basilicumblaadjes. Doe ze samen met de roze peperbolletjes of chilivlokken in een vijzel en plet ze een beetje zodat de smaken vrij komen. Voeg dit mengsel toe aan de guacamole.
 • Voeg het sap van de augurken toe.
 • Kruid met zout.
 • Versier de guacamole met basilicumblaadjes en roze peperbolletjes of chilivlokken. Ook wat kruiden uit de bokaal van de augurken passen er heel mooi bij! On the side kan je nog stukken tomaat, augurken en zilverui toevoegen.

Wist-je-datjes:

 • Olijfolie is geen standaard ingrediënt in guacamole, maar het geeft een mooie extra dimensie aan de smaak.
 • Terwijl in de meeste recepten limoen- of citroensap gebruikt wordt, is het in authentieke Mexicaanse guacamole vaak niet te bespeuren. Sommige chefs vinden namelijk dat het zuur afbreuk doet aan de rijke smaak van avocado. Persoonlijk vind ik een zuurtje wel op z’n plaats hier, al heb ik dan het sap van de augurken gebruikt. Naast de smaak heeft het zuur ook een functie: het zorgt ervoor dat de avocado niet meteen oxideert en bruin wordt. Ideaal als je de guacamole de volgende dag wilt meenemen in een lunchbox.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Guacamole met een twist

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: