Koken & genieten

Mini-roadtrip door Nederland: Den Haag

Na die drie dagen in Den Haag kan ik me bezwaarlijk een kenner noemen, maar ik voelde me alleszins thuis in ‘s-Gravenhage zoals de stad in officiële documenten genoemd wordt. In die korte tijd kon ik ook een leuk lijstje met tips verzamelen. Staat er een reis naar Den Haag op je planning of zoek je nog een bestemming voor een citytrip? Ga even door de hotspots, je vindt vast iets naar je gading!

In oktober trok ik met drie vrienden vijf dagen naar Nederland voor een mini rondreis. Na een dag en een nacht in Zeeland (dat verslag vind je hier) ging het richting Den Haag. Die stad ken ik vooral van het politieke nieuws en van die ene keer dat ik er heel lekker gegeten heb (dat kan je hier lezen, al moet ik je tegelijkertijd ook teleurstellen: het restaurant was een pop-up en bestaat ondertussen niet meer).

Gedurende die drie dagen werken we een goed gevuld programma af: veel wandelen, eten uiteraard en een bezoek aan toeristische trekpleisters. Samengevat een leuke ervaring, met slechts 1 minpuntje: dat kleine pinterest-proof ontbijtadresje waar de twee personeelsleden ons geen blik gunnen. Eerst denken we nog: ‘ze hebben het druk, ze gaan ons zo meteen wel een plaats toewijzen…’ Maar als we na ettelijke minuten zelfs nog geen knikje gekregen hadden, druipen we af… Afgaande op de Google-reviews kampt de zaak met personeelstekort, wat natuurlijk wel een courant probleem is in de horeca. Enfin, laat het ons vooral over de positieve ervaringen hebben!

Slapen

Pink Flamingo

Ons hotel in Zeeland was niet van de goedkoopste, dus tasten we nu iets minder diep in de buidel. Pink Flamingo is een ‘boutique’-hostel zoals dat dan in ’toeristische brochure’-termen heet. Normaal cringe ik een beetje van het woordje ‘boutique’ dat tegenwoordig overal bij en vóór geplaatst wordt, maar hier past het wel. Deze recente hostel is fris en met smaak ingericht met speciale aandacht voor de flamingo. Het dier zal trouwens nog vaker opduiken (zie verder).

We boeken een private kamer met eigen sanitair, maar je kan ook voor een dorm oftewel slaapzaal kiezen. Eén ochtend eten we ons zelf meegebrachte ontbijt in de gemeenschappelijke keuken en leefruimte. Die is net zoals de kamer kraaknet en gezellig ingericht. Het terras is een leuke extra voor wie van wat buitenlucht wil genieten. Pink Flamingo ligt in een zijstraatje van de Grote Markt, een bruisende hotspot vol horecazaken en terrassen.

Ook in oktober voelt het al een beetje als kerst op de Grote Markt van Den Haag.

Bezoeken en doen

Huis De Quack

Je mag me altijd bellen voor een bezoekje aan een museumhuis oftewel een huis met een historische betekenis dat omgevormd is tot een museum. Mocht je eens tot in Helsinki geraken, dan kan ik je van harte het Riihiti House aanbevelen, het huis waar designer Alvar Aalto woonde en werkte. In Rotterdam was ik onder de indruk van het Sonneveld Huis . Maar goed, Den Haag dus: daar ging ongeveer een jaar geleden Huis De Quack open.

Het pand was één van de eerste chique rijtjeshuizen in Den Haag en werd vanaf 1902 door architect en sierkunstenaar Jan De Quack verbouwd volgens de toen eigentijdse ideeën. Het huis werd later lange tijd verwaarloosd, maar is nu in ere hersteld. Een audiogids met aangename voice-over gidst je doorheen het huis. Je krijgt zelfs een sleutel mee zodat je zelf kastjes en deuren kunt openen. Als je er niet meteen weg wilt, is zelfs een overnachting mogelijk. Huis De Quack is eigendom van Hendrick de Keyser Monumenten, een vereniging die ook nog heel wat andere historische huizen openstelt.

Leuke winkeltjes

Den Haag telt heel wat gezellige straatjes met design-, tweedehands- en snuisterwinkeltjes. Je belandt er als het ware vanzelf in als je begint rond te wandelen in het centrum. Prinsestraat is alvast één van de aanraders. Als je een plannetje handig vindt, dan kan je in de shops folders met themaroutes meenemen.

BlowUp Art

Her en der in de stad ontdekken we opblaasbare kunstwerken die een nieuwe dimensie geven aan typische stadsgezichten, zoals het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein, de Hofvijver, de Gevangenpoort en de Koninklijke Schouwburg. Deze creaties kan je ondertussen niet meer bekijken, want de toenmalige editie ging net z’n laatste dagen in toen wij er waren. Volgens de officiële website voor toerisme en promotie komt er wel een nieuwe lading opblaaskunst in het voorjaar van 2023.

Eten

Zebedeus

Een Google-rondje brengt ons de eerste avond naar Zebedeus, een niet al te groot restaurant in evenementenlocatie De Grote Kerk, officieel Sint-Jacobskerk. Mocht je je net zoals ik afvragen waar de naam van het restaurant vandaan komt, hier is een beetje Wikipedia-wijsheid:-) Zebedeus was volgens het Nieuwe Testament een visser in Galilea en vader van Jezus’ apostelen Johannes en Jacobus. En met deze laatste is de link met de naam van de kerk gelegd.

Het restaurant zit goed vol, maar de bediening verloopt vlot en vriendelijk. Als flexitariër ben ik altijd heel benieuwd naar originele vegetarische bereidingen en dit gerecht stelt zeker niet teleur.

Geroosterde spitskool, kousenband (lange, groene peulen), tofu & tempeh + mango chutney, bij Zebedeus.

Palmette

Onze eerste ochtend ontbijten we bij Palmette, waar je ook welkom bent voor de lunch of diner. Heel mooi ingerichte zaak en ook hier houden ze van flamingo’s.

Ik kijk verlekkerd naar de ontbijtplank, maar na een copieus avondmaal lijkt dat te ambitieus. In de plaats worden het American pancakes met een eitje en spek erbij. Ook niet bepaald een lichte maaltijd, maar het smaakt wel. Eén van mijn reisgenotes is zeer te spreken over de wentelteefjes (ondertussen zie ik dat de aardbeien in dit gerecht plaats gemaakt hebben voor seizoensfruit peer).

Plenty

Op dat stevige en late ontbijt kunnen we wel een tijdje teren, maar rond 14u meldt er zich toch een hongertje. We belanden bij Plenty, een ontbijt- en lunchadresje in het Zeeheldenkwartier. De naam doet me in de eerste plaats denken aan het boek van Yotam Ottolenghi. Die link is niet uit de lucht gegrepen, want de chef laat zich voor de plantaardige kaart inspireren door Midden-Oosterse invloeden. Dat merk je onder meer aan de avocadotoast met dukkah (specerijenmix) en sumak (gedroogde en vermalen rode besjes) die één van mijn reisgenoten bestelt. Eventjes heb ik spijt dat ik mijn zoete trek gevolgd heb, maar gelukkig is ook de homemade reep in ‘snicker’-stijl niet te versmaden.

Kaai 13

Aan de Dunne Bierkade dineren we bij Kaai 13, gevestigd in een historisch pand. Het verwarmde terras is een extra troef, maar we kiezen toch voor een plaatsje binnen.

Ik zie koningsoesterzwam op de kaart staan en daarmee is de keuze snel gemaakt. Een beslissing die ik me niet zal beklagen!

Gegrilde koningsoesterzwam, bulgur, kool, duxelles, paddenstoelenjus bij Kaai 13.

Pistache Café

Zoals gezegd is de Prinsestraat een levendige straat, met niet alleen veel winkeltjes, maar ook tal van horecazaken. Op een hoek vinden we Pistache Café, een lichtrijk ingericht ontbijt- en lunchadres.

Ik kies voor dit gevarieerde bordje met pannenkoekjes op basis van zoete aardappel.

Pannenkoekjes van zoete aardappel met dadelstroop, vers fruit en kokosroom bij Pistache Cafe.

Van Schaik Stroopwafels

Nederland bezoeken zonder authentieke stroopwafels te proeven is quasi ondenkbaar. We kunnen dan ook niet weerstaan aan de versgebakken wafels bij Van Schaik. En er gaan ook diverse geschenkverpakkingen mee terug naar België.

Loetje

Loetje is een Nederlandse restaurantketen met zo’n 30 vestigingen die al bestaat sinds eind jaren zeventig. De naam verwijst naar de oprichter, wijlen Ludwig Klinkhamer. In Den Haag vind je Loetje achter een opvallende gevel. Waar we de vorige twee avonden in een stemmig decor met een relatief kleine kaart tafelden, belanden we nu in een bruisend caférestaurant. Een contrast, maar wel een fijne vibe. We zitten vlakbij de keuken en dat merken we tegen het einde van de maaltijd. Het keukenpersoneel is blijkbaar aan het afsluiten, want er wordt gekletterd met potten en gescrobd dat het een lieve lust is. Nogal lawaaierig, maar ook een beetje grappig. Ik snap ook wel dat je na een lange shift uitgelaten aan de opkuis begint. Loetje is in ieder geval geval een heel proper etablissement!

Loetje in Den Haag

Het eten dan: Ik kies voor een vegan variant van ‘patatje kapsalon’. Dit is een frietgerecht waarbij de gegaarde frietjes en shoarma in een aluminiumschaal geschept worden. Met nog een laagje kaas erover gaat alles een 5-tal minuten de oven in. Ik wilde al heel lang een kapsalon eten in Rotterdam (de stad waar het gerecht ontstond). Da’s voorlopig nog niet gelukt, maar bij Loetje maak ik alvast kennis met de vegan versie. Op de (wazige) foto zie je reepjes vleesvervanger (ik vermoed op basis van soja), atjar ketimoen (Indonesische zoetzure komkommer), tomaten, rode ui, zoete aardappelfriet en srirachamayonaise. Een stevige portie, maar wel lekker.

Vegan ‘Kapsalon’ bij Loetje.

En daarmee hebben we de laatste keer op restaurant getafeld in Den Haag. ’s Ochtends ontbijten we in de keuken van de hostel met koeken en koffie/thee van Albert Heijn. Daarna vertrekken we voor het sluitstuk van de trip: Delft én Rotterdam. Stay tuned voor het derde en laatste deel van deze blogreeks.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Mini-roadtrip door Nederland: Den Haag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d