Uncategorized

Mealprep voor de feesten: kaviaar van mosterdzaadjes

Voor mij zijn de feestdagen de ideale periode om wat extra te experimenteren in de keuken. Een aantal keer per jaar stel ik vast dat mijn kookavonturen te veel in dezelfde rondjes draaien en dan is het dringend tijd om weer eens wat nieuws uit te proberen. Deze ingelegde mosterdzaadjes zijn zo’n experiment. Ideaal voor deze periode want ze zijn eenvoudig te maken en geven snel een feestelijke toets aan een gerecht. Bovendien kan je ze lang op voorhand bereiden, want ze blijven een aantal weken houdbaar in de koelkast.

Deze post verscheen voor het eerst op 3 december 2018 – Update: 18 december 2022

Mosterdzaadjes worden veel gebruikt in de Indiase keuken, maar bij ons zijn ze vooral bekend van ingelegde augurken. En uiteraard zijn ze ook het hoofdbestanddeel in mosterd te maken, al moet ik toegeven dat ik die ambitie niet echt heb. Mosterdzaadjes inleggen leek me dan wel weer een leuk plan. Het idee kwam jaren geleden al, toen ik Claudia Allemeersch ze zag klaarmaken in deze reportage. Sinds deze post voor het eerst in 2018 verscheen, heb ik het recept regelmatig getest en naar mijn hand gezet.

Welke mosterdzaadjes gebruik je en waar vind je ze?

Voor deze bereiding heb je gele mosterdzaadjes nodig. De bruine en zwarte zaadjes zijn niet geschikt. Die zijn eerder bedoeld om bijvoorbeeld aan te fruiten in olie als basis voor curry’s.

De gele zaadjes vind je normaliter bij de kruiden en specerijen, alhoewel niet iedere supermarkt ze op voorraad heeft. Bij Albert Heijn heb je wel een goede kans (van het merk Verstegen). Zelf koop ik ze online van Mill & Mortar.

Wat is er zo lekker aan?

Door de mosterdzaadjes in te koken met suiker en azijn krijgen ze een beetje de structuur van kaviaar. Ze zwellen op en knappen als je erop bijt. Dat geeft een aangename textuurverrassing op gerechten. Tel daarbij de smaak van de bolletjes: De combinatie van pittig, zoet, zuur en een beetje zout maakt ze tot mini-smaakbommetjes.

Wat kun je ermee doen?

 • Ingelegde mosterdzaadjes worden mosterdkaviaar genoemd en je kan ze ook serveren als echte kaviaar: dus op een gevuld eitje of aardappel, op een blini met zure room, in combinatie met gerookte zalm,…
 • Ze vormen een perfecte symbiose met rundstartaar.
 • Heerlijk als afwerking op een gerecht met witte vis.
 • Zelf heb ik ze ook al gecombineerd met rode biet en ricotta.
 • Ook een goede match op spreads zoals erwtendip, krabsalade (al dan niet veggie), enz…
 • Als oppepper in een slaatje: zoals hier met kaas en selder. In kleine glaasjes geserveerd heb je zo snel een leuk hapje!
 • Of heel simpel: een toefje op een blokje kaas.

Ingelegde mosterdzaadjes oftewel kaviaar van mosterdzaadjes

Ingelegde mosterdzaadjes zijn kleine smaakbommetjes die zich perfect lenen als finishing touch op steak tartaar, op slaatjes, blokjes kaas,….
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten
  

 • 50 gr geel mosterdzaad
 • 5 gr zout 1/4tl
 • 70 ml azijn zie tips
 • 100 ml water + eventueel extra
 • 20 g suiker 2 eetlepels

Instructies
 

 • Vermeng de ingrediënten in een kookpot. Breng aan de kook en laat met deksel zachtjes pruttelen (ik zet de kookplaat op stand 4) tot de zaadjes zacht zijn. Dit duurt gemiddeld een 45-tal minuten tot een uur.
 • Let op dat het vocht niet uitkookt vooraleer de zaadjes zacht zijn. Hierdoor kunnen de zaadjes aanbranden. Voeg 10ml water en 5ml azijn toe mocht het vocht vroegtijdig uitgekookt zijn.
 • Bewaar de zaadjes in een glazen bokaal in de koelkast. Zet ze onder een neutrale olie als je ze langer dan een paar dagen wilt bewaren. Op die manier kun je ze zeker een drietal weken houden.

Notities

 • Je kan variëren met de suiker en azijn. Voeg eventueel wat extra toe als je het iets zoeter respectievelijk zuurder wil.
 • Zelf heb ik natuurazijn gebruikt in dit recept. Rijstazijn en witte wijnazijn kunnen ook, die zijn iets milder van smaak. 
 • Ik gebruik geen olijfolie om de mosterdzaadjes onder te zetten omdat ik dit te sterk van smaak vind.
Trefwoord ingelegde mosterdzaadjes
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Mealprep voor de feesten: kaviaar van mosterdzaadjes

 1. Waar haal je de zaadjes? Bij mij al twee keer mislukt. Zaadjes zwellen nauwelijks en lijken kleiner dan die van u.

  • isabelleuselli

   Dag Patrick, mijn excuses. Ik heb blijkbaar over deze comment gekeken. Mosterdzaadjes zijn inderdaad niet makkelijk verkrijgbaar. Bij Albert Heijn zijn ze denk ik te vinden van het merk Verstegen. Ik heb ze ook nog gevonden in een biowinkel en online (bv. van het merk Mill & Mortar). Het is belangrijk om enkel de gele mosterdzaadjes te gebruiken, niet de bruine. Ik vind gewone natuurazijn ook het lekkerste in dit recept. Als het vocht vroegtijdig uitgekookt is, is het nodig om een beetje water en azijn toe te voegen zodat het gaarproces verder kan gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: