Koken & genieten

Tafelen in het restaurant van De Vegetarische Slager

Als je regelmatig vegetarisch eet, heb je vast al de producten van De Vegetarische Slager gezien in de veggie-afdeling in je supermarkt. Toen ik hoorde dat het Nederlandse bedrijf ook een restaurant zou openen in Den Haag, was ik meteen geïntrigeerd. Ik eet zeker niet volledig vegetarisch, maar vind het wel boeiend om te zien hoe die keuken de laatste jaren enorm geëvolueerd is. Een aantal producten van De Vegetarische Slager koop ik zelf regelmatig. Zo is hun Gehacktbal nauwelijks van echt vlees te onderscheiden.

Jammer genoeg zijn niet alle variëteiten in België verkrijgbaar (toch niet in mijn supermarkt). Een extra reden om de grens over te trekken!

Het restaurant kreeg de originele naam De Vleesch Lobby, een verwijzing naar het motto van Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager: vleesvervangers ontwikkelen die je doen vergeten dat je geen echt vlees aan het eten bent. Zelf een 9de generatie boer maakte Jaap een complete ommeslag na het uitbreken van de varkenspest en de gekke-koeienziekte.
De filosofie van de veggieproducten wordt ook doorgetrokken in het restaurant. Sommige vegetarische producenten en restaurants kiezen ervoor om groenten in de kijker te zetten. Maar bij De Vleesch Lobby zijn de vlees- en visvervangers, net zoals bij supermarktproducten, de sterren. Kip, ham, chorizo, gamba’s, makreel en zelfs stoofvlees: allemaal hebben ze een veggie variant. Kwestie van de drempel voor echte carnivoren en pescotariërs wat lager te maken.

Op een warme zondag in mei trek ik samen met een vriend de grens over. Op de site van het restaurant krijgen we de tip om te parkeren in APCOA Parking Malieveld. Brave Belgjes als we zijn volgen we die raad netjes op. Een goed idee. Zo hoeven we niet te zoeken naar parking en op nauwelijks tien minuten staan we bij het restaurant.

Tijdens de wandeling passeren we langs mooie, statige gebouwen. Grappig detail: deze ‘dame’ die ons gadeslaat vanachter een raam.

The Picnic Guest Sfeerbeeld Den Haag (3)

De locatie

De Vleesch Lobby ligt aan de Hooikade, net iets buiten het drukke centrum van de stad in een mooie, gezellige buurt. De straat loopt parallel met de Denneweg waar je heel wat design- en andere lifestyleboetieks vindt. Dat opent perspectieven voor na het eten!

The Picnic Guest Vegetarische Slager De Vleesch Lobby (6)

Eerst een aperitief

Als we aankomen is het nog rustig. Met het mooie weer is de keuze om buiten bij het water te eten snel gemaakt. Op de tafeltjes ligt uitsluitend een lunchkaart, geen drankenkaart. Die blijkt er ook niet te zijn. “Ik kan je ook vertellen wat we hebben om te drinken hoor”, aldus de vriendelijke serveerster. Persoonlijk neus ik graag eens in een drankenkaart, dus vind ik dat een klein beetje jammer. Maar goed, even later verschijnt er een fris glaasje bubbels voor mijn neus. Lekker hoor, maar letterlijk een ‘glaasje’, want het lijkt eerder de hoeveelheid voor een jenevertje. Op het kassaticket lees ik achteraf dat de prijs hiervoor 5€ is. Weinig voor een glas bubbels, maar de portie is navenant. Had ik het geweten dan was ik meteen voor het glas witte wijn gegaan als aperitief: 4,5€ en wel een gewone portie.

Maar het glaasje is wel grappig en ik zal het maar aan de typisch Vlaamse, Bourgondische stijl wijden zeker:-) Het kleine minpuntje is in ieder geval snel vergeten als de gerechten op tafel komen. We bestellen elk een soep en een salade. De prijzen zijn heel schappelijk.

Op het menu

The Picnic Guest De Vegetarische Slager De Vleesch Lobby

Aspergesoep / Vegetarische Bacon cru (6,5€)

The Picnic Guest De Vegetarische Slager De Vleesch Lobby (2)

Vietnamese salade met Vegetarische Kipstuckjes en visvrije gamba’s (11,5€). Deze laatste zijn niet vegan, maar er is ook een vegan-optie mogelijk (11,50€).

Beide gerechten smaken voortreffelijk, zijn perfect afgekruid en doen helemaal vergeten dat je vegetarisch aan het eten bent. Ik ben er zo goed als zeker van dat ook een echte vleeseter hier smakelijk kan tafelen!

The Picnic Guest Vegetarische Slager De Vleesch Lobby (7)

Het interieur

Een toiletbezoek is een gelegenheid om ook even het interieur van het restaurant te bekijken. Dat is echt prachtig uitgetekend met heel veel knipogen naar een echte slagerij zoals de tegeltjes, de vleesmachine en de gebreide worsten’.

The Picnic Guest Vegetarische Slager De Vleesch Lobby (4)The Picnic Guest Vegetarische Slager De Vleesch Lobby (2)

Nog plaats voor een dessertje?

Onze honger is meer dan gestild, maar we kunnen het niet laten om nog even te watertanden boven de dessertkaart. Desserts horen in principe niet standaard tot de lunch. De ober waarschuwt dat daardoor niet alle nagerechten mogelijk zijn, maar onze keuzes blijken haalbaar voor de keuken.

The Picnic Guest Vegetarische Slager De Vleesch Lobby (5)

Mijn tafelgenoot gaat voor deze goddellijke combo: Peanuts / caramel / pinda’s / pure chocolade / zeezout / ijs (7,5€).

The Picnic Guest De Vegetarische Slager De Vleesch Lobby Dessert Vegan Panna Cotta

Ik schreef het hier eerder al: ik ben een liefhebber van groenten en kruiden in desserts. De vegan panacotta met  kokos, ananas en als onverwacht ingrediënt dragon spreekt meteen tot m’n verbeelding (6,5€). De combinatie stelt niet teleur: Opnieuw een feest voor de smaakpapillen!

Ik vraag nog even of we ook producten van De Vegetarische Slager kunnen kopen en ja hoor, er staat een grote diepvriezer met het assortiment. Ik kies er de variëten uit die bij ons moeilijk te vinden zijn: Little Willies (een soort Britse worstjes,), Bamischijf en tonyn. Aangezien we nog een wandeling willen maken in de stad, is het personeel zo vriendelijk de bestelling in de diepvries bij te houden. Na onze wandeling krijgen we een mooie koeltas mee om de lange rit naar België te overbruggen. Als ik thuiskom in West-Vlaanderen is het ontdooiproces helaas toch al gestart. Ik durf de producten niet meer in te vriezen, maar op zich is dat geen probleem. Zo ben ik een aantal dagen verzekerd van lekker eten!

Conclusie

De Vleesch Lobby is een aanrader voor wie verrassend vegetarisch wil tafelen. Den Haag is niet zo gek ver rijden en het is een leuke shopping- en flaneerstad.

Meer informatie over De Vegetarische Slager en De Vleesch Lobby, vind je hier.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

6 reacties op “Tafelen in het restaurant van De Vegetarische Slager

  1. ❤️❤️❤️

  2. Door jou blogbericht ben ik overtuigd! Binnenkort maar eens naar Den Haag 🙂

  3. Wat een prachtig kader daar! Het zag er allemaal ook heel smakelijk uit, een reden om eens vegetarisch uit te proberen.

  4. Pingback: Mini-roadtrip door Nederland: Den Haag - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: