Koken & genieten

Mayonaise zonder ei

Oorspronkelijke post 13 augustus 2017 – Update 27 november 2022

Laten we het eens over mayonaise hebben:-) Hoe maak jij die? Met een staafmixer of op de ouderwetse wijze met een garde? Ik behoor tot de laatste categorie. Van mama en oma gezien en geleerd. Mayonaise maken blijft toch altijd een spannende bedoening. Zal ze binden of niet? Maar ik heb een alternatief dat niet kan mislukken: Tofumayonaise!

Tofumayonaise is ideaal als je plantaardig eet of gewoon eens iets anders wil. De bereiding is super makkelijk. Meer zelfs: mislukken lijkt me onmogelijk! (alhoewel: zie verder voor een belangrijke tip…). Deze mayo kan je neutraal bereiden of pimpen met je favoriete smaakmakers. De dip laat zich goed combineren met frietjes, gebakken zoete aardappel, geroosterde groenten of als frisse spread.

IMG_0910

Plantaardige mayonaise (zonder eieren dus) kan je op diverse manieren maken. Op basis van soyadrink bijvoorbeeld, maar het kan ook op basis van zijdetofu. Tofu wordt gemaakt van sojabonen en is verkrijgbaar in twee varianten: in de vorm van een stevig blok en als zachte substantie. Deze laatste wordt tegenwoordig verkocht in kuipjes. Zijdetofu wordt gebruikt in desserten zoals vegan ‘panna cotta’ of chocolademousse. Het is ook populair in soepen, sauzen en ovengerechten zoals deze gevulde puntpaprika’s. Daarnaast leent het zich ook als alternatief voor ei: voor een vegan ‘roerei’ bijvooorbeeld en dus ook in mayonaise.

Tofumayo met koriander en sojasaus.

Wat heb je nodig?

Voor de bereiding van een klassieke mayo zweer ik dus bij een ouderwetse garde. Maar voor deze vegan variant is de staafmixer toch het makkelijkste. Zo kan je goed alle klonters van de zijdetofu romig mixen. Toen ik dit recept voor het eerst probeerde in 2017 had ik nog geen krachtige blender. Ondertussen wel en het leek me de ideale gelegenheid om te testen of de mayo daarmee romiger van consistentie zou zijn. Maar uiteindelijk bleek de stokoude, eenvoudige soepmixer toch het beste materiaal voor deze toepassing.

Een tip over olijfolie

Net zoals bij een klassieke mayonaise kan je hier gerust een olie met een neutrale smaak gebruiken zoals maïs- of zonnebloemolie. Zelf grijp ik nogal snel naar olijfolie. Enerzijds omdat ik dol ben op de smaak, maar ook wel een beetje uit gewoonte. Toen ik het recept voor het eerst uittestte met een krachtige blender en olijfolie smaakte de mayonaise echter bitter. Niet smaakvol bitter, maar eerder ranzig. Aanvankelijk wist ik niet waar het probleem lag. Zijdetofu heeft een heel neutrale smaak, dus daaraan kon het niet liggen dacht ik. Ondertussen had ik er wel al drie kuipjes doorheen gejaagd en zelfs ahornsiroop toegevoegd om de bittere nasmaak te maskeren. Tot ik toevallig ergens las dat niet iedere olijfolie bestand is tegen de kracht van een high-speed blender. Of het probleem al dan niet optreedt hangt van verschillende factoren af: de samenstelling van de olijfolie af, de kracht van de blender, de andere smaken die je toevoegt en het feit of je al dan niet gevoelig bent voor bittere smaken. Je kan er hier meer over lezen in dit uitgebreide artikel. In ieder geval deed het me besluiten om voortaan neutrale olie te gebruiken in mayonaise en enkel na het mixen nog wat olijfolie toe te voegen voor de smaak.

tofumayo met zongedroogde tomaat

Variatiemogelijkheden

Met de smaakmakers in het oorspronkelijke recept heb je al een heel lekkere mayonaise. Maar door te variëren met de ingrediënten kan je diverse richtingen uit: voeg bijvoorbeeld een vijftal gehakte zongedroogde tomaatjes toe. Of een handje dille. Heel lekker als spread in combinatie met deze rokerige worteltjes en zeewier-‘kaviaar’.

Tofumayo met dille. Lekker op toast met rokerige worteltjes en zeewier-‘kaviaar’.

Voor een Oosterse toets voeg ik koriander en sojasaus toe. Lekker in combinatie met geroosterde groenten!

Tofumayonaise

Een plantaardige mayonaise die even romig en smaakvol is als de klassieke tegenhanger. Een lekkernij die bovendien altijd lukt!
Bereidingstijd 10 minuten

Materiaal

 • 1 staafmixer

Ingrediënten
  

 • 300 gr zijdetofu
 • 2 el limoensap
 • 1 tl mosterd
 • 2 el olie zie tips
 • zout
 • peper

Instructies
 

 • Giet het vocht af van de zijdetofu.
 • Doe alle ingrediënten in een vrij hoge pot en mix met een staafmixer. Aanvankelijk zul je nog klontertjes zien, maar die zullen zeker verdwijnen.
 • Ik voeg er op het eind soms nog extra olijfolie aan toe, omdat ik het wel lekker vind als je dit smaakt. Het zorgt ook voor een romiger consistentie.
 • Je kan er alle smaakmakers aan toevoegen die je maar wilt: dille voor een Scandinavische toets, koriander voor een Oosters accent of stukjes zongedroogde tomaat. Ook geperste look, currypoeder, paprikapoeder, ketchup, enz… zijn heerlijke smaakmakers.
 • Stop een half uurtje in de koelkast vooraleer je serveert. Zo zal de mayo ook een steviger consistentie krijgen.

Notities

 • Net zoals bij gewone mayonaise is ook hier een neutrale olie prima. Denk aan maïs- of zonnebloemolie.
 • Olijfolie kan ook, maar die heeft uiteraard een veel sterkere smaak. Als je een high-speed blender gebruikt, hou er dan rekening mee dat olijfolie door de snelheid van het blenden kan reageren en een bittere smaak afgeven. Dit hangt af van de samenstelling van olijfolie. Het gebeurt dus niet altijd. Voor de zekerheid is het wel best om de olijfolie pas na het blenden toe te voegen. 
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

9 reacties op “Mayonaise zonder ei

 1. Van tofu mayo had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord tot nu, hier bij jou. Frietjes halen wij – uitzonderlijk – bij de frituur. Ik heb geen frietketel om dezelfde reden die jij aangeeft: zo’n gedoe om uit te kuisen. Wat tofu betreft ben ik een volledige leek (het heeft inderdaad een niet zo’n smakelijk imago… vandaar ook mijn twijfel). Met deze post komt daarin verandering, inspirerend!

 2. Leuke blog! Nog nooit gehoord dat je mayo kan maken van tofu. Ga ik zeker eens proberen! x

 3. Coenen Nicole

  Ik wist niet dat je daar mayo kon mee maken! Een inspirerende blog!
  Ga ik zeker eens proberen

 4. Coenen Nicole

  Fijn! Ga dat zeker eens proberen!

 5. Pingback: Zoete puntpaprika met tofu | The Picnic Guest

 6. Pingback: Vegan steak tartaar met gerookte tempeh - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: