Koken & genieten

Rokerige worteltjes aka carrot lox

Dit gerecht is gebaseerd op een populair recept uit de vegan keuken: gerookte ‘zalm’, maar dan vegan, op basis van wortel. Nu ben ik zelf niet iemand die zich snel stoort aan een ‘dierlijke’ naam voor veggie gerechten. Het probleem is wel dat het soms verkeerde verwachtingen creëert. Ik kan me moeilijk inbeelden dat iemand die regelmatig zalm eet om de tuin te leiden is met de vegan versie (en zeker geen gerookte of verse zalm). Maar mijn criterium is simpel: het hoeft niet per se te smaken als een exacte kopie van het dierlijke origineel. Het belangrijkste is dat het lekker is. De vegan ontwikkelingen volgen elkaar momenteel in razendsnel tempo op en dat is super interessant. Zelfs als je niet plantaardig eet zijn al die nieuwigheden heerlijk inspirerend! Zo leerde ik dankzij de vegan zalm een fantastische manier kennen om wortelen te bereiden.

Het idee van de gerookte worteltjes is dat je ze gedurende een nacht of liefst nog langer laat badderen in een marinade met ‘maritieme’ en gerookte toetsen. Google biedt heel wat treffers op de zoektermen ‘vegan zalm’. Sommige bereidingen koken de wortelen, voor andere wordt de oven ingeschakeld. En bepaalde recepten laten de wortelen rauw. Het was wat zoeken om daar m’n weg in te vinden. De eerste poging mislukte jammerlijk doordat het recept (om onduidelijke reden) voorschreef om water toe te voegen aan de marinade. Na wat try-outs kwam ik uiteindelijk tot onderstaand recept en ik moet zeggen: het is op enkele weken tijd uitgegroeid tot een blijvertje in m’n repertoire! Aangezien er een paar ingrediënten bij zitten die je misschien niet in je keukenkastje hebt staan, geef ik er ook de alternatieven bij.

Liquid smoke

Dit ingrediënt verdient extra aandacht: liquid smoke of vloeibaar rookaroma. Zoals de naam het zegt wordt deze smaakmaker verkregen door houtsnippers te verbranden. De rook hiervan wordt omgezet in vloeistof en eventueel nog wat extra op smaak gebracht met bijvoorbeeld azijn en molasse. Het product wordt de laatste jaren steeds populairder: onder vegans omdat het een vleesachtige smaaktoets kan geven aan plantaardige ingrediënten. Maar ook voor vis of vlees komt het handig van pas. Het geeft een soort barbecuesmaakje zonder dat er een barbecue aan te pas hoeft te komen.

Liquid smoke is helaas nog moeilijk te vinden bij ons. Sommige speciaalzaken in grootsteden hebben het wel, maar hier in West-Vlaanderen ging ik er vruchteloos naar op zoek in biowinkels. Via webshops vind je het wel iets makkelijker. Ik vond het bij Pimenton, waar alle varianten helaas uitverkocht zijn. Hopelijk komt het snel weer binnen! In ieder geval graag vóór mijn flesje uit is:-)

Liquid smoke is een vrij sterk goedje, je mag er dus niet te kwistig mee gieten. Die ene theelepel in dit recept klinkt misschien als weinig, maar het is echt voldoende.

Kan je geen liquid smoke vinden? Dan zou ik kiezen voor gerookte soyasaus (daar mag je dan 1 eetlepel van gebruiken). Zelf ben ik verslingerd geraakt aan dit vrij nieuwe product van Lima (#nospon) omdat het een extra dimensie heeft.

Ook met gewone sojasaus creëer je een lekker smaakbommetje. Het gerookt paprikapoeder helpt ook een handje bij het simuleren van de gerookte zalm-smaak.

Rijstazijn:

In dit gerecht gebruik ik rijstazijn, die is wat zoeter doordat er ook suiker aan toegevoegd is. Heb je deze niet in huis, dan kan ook een milde azijnsoort zoals appelazijn. Ofwel gebruik je wittewijnazijn en voeg je nog een theelepel ahornsiroop toe.

Rokerige worteltjes (oftewel: barbecueworteltjes zonder barbecue)

Ingrediënten:

 • 3 dikke wortelen (zo’n 200gr)
 • 1 theelepel liquid smoke of 1 eetlepel (gerookte) sojasaus
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1 norivel (versnipperd) of een zeewiermengeling (zoals Salade du pêcheur van Lima).

Bereiding:

 • Snij de uiteinden van de wortelen en schrob ze schoon. Je kan ze ook schillen, maar ik vind het voor de textuur wel lekker als de schil er nog aan hangt. In dit recept stoort het ook niet echt.
 • Stoom de wortelen in hun geheel gaar (ik doe dat altijd in de microgolfoven waar het zo’n 5 à 10min duurt).
 • Maak ondertussen de marinade met de rest van de ingrediënten.
 • Snij de wortelen in dikke plakken van zodra ze genoeg afgekoeld zijn om mee te werken.
 • Overgiet de wortelplakjes met de marinade. Doordat ze nog warm zijn zullen ze de smaken nog beter opnemen.
 • Laat minstens 12u marineren, maar het kan ook 24u tot zelfs 72u.
 • Serveer in een slaatje of op toast.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Rokerige worteltjes aka carrot lox

 1. Pingback: Mayonaise zonder ei - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d