Koken & genieten

Opgeklopte ricotta met crunchy spek

Opgeklopte ricotta met crunchy spek: Met deze aperodip zet je een heerlijke partystarter op tafel! De dip combineert frisse ricotta met een topping van Italiaans spek en pecannoten. Je kan de spread serveren met brood of crackers, maar evengoed in laagjes in individuele glaasjes.

Een dip wordt nóg interessanter als er ook een lekkere topping bij hoort. De combinatie van een romige spread met een crunchy toets is altijd een winner! Ik zoek het voor deze dip in Italiaanse sferen met ricotta en typisch spek zoals pancetta (buikspek) of guanciale (wangspek). Ik kies voor deze speksoorten omdat ze veel smaak leveren door de kruiding en door het feit dat ze vrij vettig zijn. Vooral guanciale is mijn favoriet omdat het zo’n smaakbommetje is. Guanciale is bij ons wel niet altijd makkelijk te vinden. Ik haal het meestal in de grotere Delhaize-vestigingen of in een Italiaanse delicatessenwinkel. En wellicht kun je het ook bestellen bij de slager. Maar uiteraard kan je gebruik maken van ieder type spek. Let bij de magere soorten wel op dat ze niet hard worden in de oven.

In de plaats van ricotta kan je ook andere kazen gebruiken, zoals roomkaas of zelfs geitenkaas.

Veggie alternatief

Als je me al langer volgt of persoonlijk kent, dan weet je dat ik vrij weinig vlees eet. Er staan hier dus vaak vegan en vegetarische gerechten op het menu. Als ik dan toch vlees eet, dan kies ik liefst voor kwalitatief vlees. Toch is deze dip ook heel gemakkelijk vegetarisch en zelfs vegan te maken. Tegenwoordig bestaan er heel lekkere plantaardige alternatieven voor roomkazen. Zoals Pa’lais bijvoorbeeld, een Belgisch merk dat spreads maakt op basis van cashews.

Wat het vlees betreft kan je uiteraard kiezen voor vegan spekblokjes. Je kan ook zelf een alternatief bereiden op basis van tempeh. Dit recept bijvoorbeeld voor vegan tartaar past perfect als topping.

Ricottadip met crispy spek

De heerlijke combinatie van een frisse dip met een zoute topping van crunchy spek.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Borrelhapje

Ingrediënten
  

Voor de crunchy topping

 • 1 rode ui
 • 100 gr spek zie tips
 • 50 gr pecannoten
 • 1 el honing of ahornsiroop
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 25 gr salie
 • peper

Voor de ricottadip

 • 250 gr ricotta of roomkaas
 • 2 el limoensap + limoenrasp
 • 1 el olijfolie
 • peper en zout

Instructies
 

 • Haal de ricotta nu al uit de koelkast als je deze met de hand wil loskloppen.
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Snij de ui in fijne ringen en leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat.
 • Voeg het spek, de pecannoten, de honing of ahornsiroop, gerookt paprikapoeder en de blaadjes salie toe. Kruid met peper indien gewenst. Hussel door elkaar.
 • Plaats 8 tot 10 minuten in de oven.
 • Check halverwege eens en schep de ingrediënten om indien nodig. Je kan de gaartijd nog wat verlengen, maar pas op dat de ajuin niet verbrandt.
 • Klop de ricotta of roomkaas los met een keukenmachine of met de hand.
 • Voeg de limoenrasp + sap en olijfolie toe. Kruid met peper en zout (opletten met zout, want het spek is natuurlijk ook al vrij gezouten). Vermeng goed.
 • Spreid de kaas uit over een bordje of schaal en verdeel daar bovenop het gebakken spek. Serveer met crackers, geroosterde pitabroodjes, brood, enz… Of vul aperoglaasje met afwisselend laagjes ricotta en spek.

Notities

 • Je kan de ricotta vervangen door opgeklopte roomkaas, geitenkaas of feta. De crispy topping doet het ook goed op gebakken Camenbert. 
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Opgeklopte ricotta met crunchy spek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: