Koken & genieten

Zoete puntpaprika met tofu

Herinner je je nog de tofumayonaise van enkele weken geleden? Ik beloofde toen een extra recept met zachte tofu (ook wel zijdetofu genoemd). De pakken die je in de reguliere supermarkt vindt, bevatten meestal 400ml tofu. Met de helft daarvan kun je al een behoorlijke voorraad mayonaise kloppen. Een extra ideetje voor de andere helft van de tofu is dus mooi meegenomen. Dus…. hier is het dan: het recept voor gevulde puntpaprika’s met tofu! Ideaal voor vegans of (zoals ikzelf) flexitariërs.

Het basisidee is één van de succesrecepten van Sandra Bekkari: Zoete puntpaprika’s uit de oven met mozzarella en tomaat. Je vindt het in haar eerste Nooit meer diëten-boek, maar het is ook één van de gerechten die Sandra deelt op de Nooit meer diëten-site.

Recept Sandra BekkariCover boek 1 Sandra Bekkari

Het is zo’n recept dat je heel gemakkelijk kunt aanpassen naargelang je voorraad. Ik had geen mozzarella in huis, maar wel een aangebroken pak zachte tofu. Deze tofuvariant wordt vaak “scrambled” bereid. Onder vegans is het een populair alternatief voor roerei. Maar het doet het ook prima in deze gevulde paprika.

Kaasvervanger: Edelgistvlokken

Om het helemaal vegan te houden, gebruik ik een kaasvervanger: edelgistvlokken. Ik heb niet altijd geraspte kaas in huis en dan komt de bokaal edelgistvlokken van pas. Edelgist is een gedeactiveerde gist (gist in brood of bier is actieve gist). Aan deze vlokjes worden heel veel vitamines en andere gezondheidsvoordelen toegedicht. Het kan dus zeker geen kwaad om ze op het menu te zetten! Hun looks hebben ze wel niet echt mee: de gelige vlokjes zien er een beetje uit als visvoer of zaagsel. Ai, ai,… 🙂

Edelgistvlokken

Maar laat dat je niet tegenhouden! De smaak? Die zweemt wat naar kaas. Vandaar dat vegans er zo dol op zijn. Je kunt de smaak best vergelijken met pecorino of parmezaan. De vlokken zijn lekker over een slaatje of verwerkt in warme gerechten. Goed om weten: Verhitten vermindert de voedingswaarde, vandaar dat ik de vlokken er pas tijdens de laatste vijf minuten van de bereiding over strooi.

Zoete puntpaprika met tofu

IMG_1169

Ingrediënten (2 personen)

 • 2 puntpaprika’s
 • Olijfolie
 • 200g zachte tofu (ook wel zijde of silken tofu genoemd)
 • 100 gram diepvrieserwtjes (ontdooien is niet nodig)
 • 50 gram champignons in blokjes
 • 2 pijpajuintjes
 • 1 theelepel gedroogde oregano (verse blaadjes kunnen natuurlijk ook!).
 • 1 eetlepel edelgistvlokken
 • Zwarte peper
 • Zeezout
 • 1 eetlepel pijnboompitjes of andere gehakte noten.

Bereiding

Zoete puntpaprika met tofu.jpg

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Haal de tofu uit de verpakking en laat het vocht zoveel mogelijk uitlekken
 3. Vermeng de tofu met de erwten, pijpajuin en de champignons.
 4. Kruid met peper, zout en de oregano.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de paprika’s met olijfolie en leg ze op de bakplaat.
 6. Vul de paprika’s met het tofumengsel.
 7. Bak alles 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 8. Vermeng de edelgistvlokken met de gehakte noten of pitjes.
 9. Haal de puntpaprika’s uit de oven en strooi er de mix van edelgistvlokken en noten over.
 10. Laat nog vijf minuten verder bakken.
 11. Je kan de puntpaprika’s serveren met een slaatje van rucola en tomaatjes.

 

Als je een microgolfoven hebt op het werk, kan je dit gerecht ook als meeneemlunch verpakken. De foto is iets minder onder het kantoorlicht, maar de smaak is top! Zoals wel vaker de dag na de bereiding. PS: Nog op de foto is m’n favoriete snack van ’t moment:schijfjes appel met pindakaas en hennepzaadjes.

Tofu met puntpaprika Lunchbox.jpg

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

8 reacties op “Zoete puntpaprika met tofu

 1. Lijkt me heel lekker. Ik maak de puntpaprika’s vaak met tomaat en mozzarella en soms vul ik ze ook wel met couscous. Dit ga ik binnenkort ook eens proberen!

 2. Oh my god, dat ziet er heerlijk uit! Bedankt voor het delen! Deze zet ik op mijn shop-list voor aankomende week. x

 3. Die recepten van Sandra Bekkari…love them! Ik heb toevallig ook net zoete puntpaprika’s in huis gehaald. Ziet er hier heerlijk uit. Zal weer smaken 😉

  • Heerlijk hé die puntpaprika’s. Heb ik zowat standaard in de koelkast!

   • Eerlijk…het is de eerste keer (…) dat ik puntpaprika’s in huis haal. Je kan je dus voorstellen hoe aangenaam verrast ik hier was. Gewone paprika’s verteer ik met name niet zo best. Ik was/ben dus vooral benieuwd naar hoe ik zal reageren op deze variant. Als het meevalt ben ik van plan ze ook wat vaker op het menu te plaatsen.

   • Ze zijn zoeter dan gewone paprika’s en bevatten ook minder zaadjes en zaadlijsten, dus misschien ook beter verteerbaar

 4. Pingback: Tofu mayo - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: