Koken & genieten Lunchboxen en mealprep Picnick

Vegan steak tartaar met gerookte tempeh

De veganistische versie van steak tartaar kwam geheel toevallig tot stand toen ik een lekkere bereiding zocht met gerookte tempeh. Ik wil niet beweren dat je er een echte vleeseter mee om de tuin zult leiden, maar hij of zij ermee charmeren moet wel lukken! Gerookte tempeh is sowieso één van mijn favoriete vleesvervangers. De bite is een belangrijke troef. Verder heeft gewone tempeh nog een marinade nodig, terwijl de smaak bij de gerookte variant meteen goed zit. Tempeh is een sojaproduct, maar dat smaak je nauwelijks (wat ik een voordeel vind).

Laat je dus niet afschrikken door de wat gekke looks van tempeh (het ziet er uit als een soort samengeperste koek). De smaak is het proberen waard en het is een bijzonder veelzijdig product. Je kan de tempeh in een broodje, salade of een rijstschotel verwerken. Of… in deze vegan tartaar!

Mealprep

Bonus: Een echte steak tartaar moet je à la minute bereiden, maar deze versie kun je perfect op voorhand maken. Ideaal voor je mealprep dus! Een gewone tartaar zou ik ook nooit meenemen op een picknick of als meeneemgerecht. Rauw vlees vind ik daarvoor veel te delicaat en moet je meteen serveren na het bereiden . Maar met deze veganistische variant durf ik het wel aan (mits je het gerecht ook goed koel houdt).

Deze vegan tartaar kan je zoals een gewone tartaar serveren met frietjes. Of hou het iets lichter met brood of crackers. Als hoofdgerecht zou ik er nog een salade aan toevoegen om het gehalte groenten nog omhoog te krikken.

Toegegeven: In dit recept doe ik iets wat bij een echte tartaar niet mag: de ingrediënten lichtjes vermalen in een keukenrobot. Persoonlijk vind ik dat de smaken dan beter vermengen. Maar het staat je uiteraard vrij om alles zelf te hakken!

Vegan steak tartaar van gerookte tempeh

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • Pakje gerookte tempeh (170 gram)
 • 150 gram tomaat naar keuze
 • 1 rode ui
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1 theelepel sojasaus
 • Enkele druppels tabasco
 • Afwerking:
  • Olijfolie en balsamicoazijn
  • Geroosterde venkelzaadjes
  • Geroosterde en gehakte walnoten
  • Basilicum
  • Rode ui
  • Vegan mayo (het recept voor tofu mayonaise kan je hier vinden)

Bereiding:

 • Snij de ajuin in stukjes en stoof glazig aan in de kokosolie.
 • Snij de gerookte tempeh in blokjes en voeg bij de ajuin.
 • Kruid met peper, zout en het paprikapoeder.
 • Laat dit alles enkele minuten aanbakken.
 • Snij ondertussen de tomaat in blokjes.
 • Voeg de tomaat bij de tempeh en laat rustig stoven.
 • Breng naar believen op smaak met sojasaus en tabasco.
 • Mix even in een keukenrobot als je een iets meer dichte consistentie wil, maar zorg dat je nog wat bite overhoudt.
 • Laat afkoelen en dresseer met behulp van een garneerring op een bord.
 • Werk af met een toefje vegan mayonaise, enkele druppeltjes olijfolie en balsamicoazijn.
 • Als finishing touch zijn ook rode ui, basilicum + geroosterde noten en venkelzaadjes een goede match.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Vegan steak tartaar met gerookte tempeh

 1. Pingback: Vegan steak tartaar met gerookte tempeh | Tendens.tv

 2. Pingback: Zoete puntpaprika met wortel- en courgetterijst & (vegan) gehakt - Picnic Pleasures

 3. Pingback: Opgeklopte ricotta met Italiaans spek - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d