Koken & genieten Lunchboxen en mealprep

Tiramisu overnight oats

Het is hier eerder al ter sprake gekomen: ik ben niet zo’n goed voorbeeld als het over ontbijten gaat. Ik wil wel eten, maar heb niet de goesting om daar ’s ochtends veel tijd in te stoppen. Het komt er dus op aan om die maaltijd al zo veel mogelijk voor te bereiden. Liefst kant-en-klaar. Overnight oats zijn daarvoor ideaal. Je kunt ze op ontelbaar veel manieren klaarmaken. Voor deze variant baseer ik me op één van dé dessert-lievelingetjes: tiramisu! Daarbij probeer ik zo dicht mogelijk bij het originele recept te blijven. Wel met hier en daar een switch. Mascarpone bij het ontbijt lijkt me nogal een zware klepper. Die kan je vervangen door ricotta of platte kaas. Mijn persoonlijke favorieten aangezien ze ook goed opstijven. Uiteraard kan je ook yoghurt gebruiken of een plantaardig alternatief.

En amaretto tijdens de ochtenduren zal ook niet echt een goed idee zijn zeker? 🙂 Amaretto is een likeur op basis van amandelen. Met amandelextract heb je dus meteen een alternatief. Wel een beetje opletten met dit spul, aangezien het, z’n naam waardig, héél sterk van smaak is.

Meestal niet in een tiramisu, maar voor een ontbijt wel opportuun: fruit. Daarmee kan je gerust variëren naargelang hetgeen je in huis hebt.

Nog een speciale vermelding wat de koffie betreft, ook een belangrijk onderdeel van een tiramisu. Ik heb er aan gedacht om met koffie-extract te werken, maar dat is te geconcentreerd voor zo’n kleine hoeveelheid. Een beetje koffiearoma mag best voor mij, maar ik ben geen fan van het drankje op zich. Speciaal voor dit recept heb ik wel koffie gezet, maar in de toekomst zal ik die wellicht weglaten. Geen probleem, aangezien je de koffie makkelijk kunt vervangen door extra melk of wat fruitsap.

Tiramisu overnight oats met sinaasappel en cranberries

isabelleuselli
Een ontbijt dat je 's avonds helemaal kunt voorbereiden. 's Ochtends hoef je nog maar twee dingen te doen: met een lepel erin duiken én genieten!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 4 uur
Gang Ontbijt
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 100 g havermout
 • 50 ml koffie (ongeveer een halve tas)
 • 50 ml melk
 • 1/2 tl amandelextract
 • 1 el cacaopoeder
 • 200 ml ricotta, platte kaas, yoghurt of een plantaardige tegenhanger
 • 1 tl honing of ahornsiroop
 • 1 el amandelschilfers
 • 1 el gedroogde veenbessen
 • 1/2 sinaasappel

Instructies
 

 • Vermeng de havermout met de koffie (of melk) en het amandelextract.
 • Snij de sinaasappel in stukjes en vermeng met de veenbessen.
 • Vermeng de ricotta (of alternatief) met de honing of ahornsiroop.
 • Klop of roer de kaas of yoghurt goed los. Zo kun je er gemakkelijker mee werken.
 • Maak laagjes: havermoutmengsel, fruit, amandelschilfers, ricotta en tot slot een laagje cacaopoeder. Herhaal deze stappen. Versier met enkele amandelschilfers en cranberries.
 • Laat enkele uren of een nacht opstijven in de koelkast.

Notities

Geen koffiefan? Kies dan voor extra melk of wat fruitsap.
Voor een extra smaaktoets: Voeg een eetlepel sinaasappelsap toe aan het havermoutmengsel. 
 
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Tiramisu overnight oats

 1. Moet lekker zijn! Ik ga het zeker eens proberen

 2. Pingback: Banoffee taart als ontbijt - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: