Koken & genieten

Mealprep: Ontbijtcrumble voor de komende week

Om met een eerlijke deur in huis te vallen: mijn ontbijtgewoontes zijn voor heel wat verbetering vatbaar. Het komt te vaak voor dat ik helemaal niet ontbijt. Met de bekende gevolgen: tegen 10u is het risico zeer groot dat er fout voedsel de revue passeert: koekjes, chocolade,…

Eerder deze week kwam een dieptepunt toen ik onderweg naar het werk stopte aan een supermarkt en er een chocoladekoek kocht. Oja, het heeft me gesmaakt hoor, daar niet van. Maar aangezien er een paar heel drukke weken voor de deur staan, maak ik best wat betere keuzes: zoete zottigheden voor op vrije dagen, voedzame gerechten op werkdagen. Dus ging ik gisterenavond aan de slag voor één van mijn favoriete ontbijtgerechten: crumble. Zo’n ontbijtcrumble heeft een aantal voordelen: je kan er een grotere hoeveelheid van maken zodat je een dag of vier à vijf goed zit. De schaal lacht me iedere keer toe als ik de koelkast open. Dus word ik er ook iedere keer aan herinnerd. Langer dan vijf dagen zou ik de crumble niet bewaren en ik heb een hekel aan eten weggooien. Dus maak ik er ook werk van om iedere dag netjes te ontbijten. De ontbijtrumble bevat fruit, altijd goed voor een niet zo’n fervente fruiteter als ikzelf. En het is een manier om appels die wat te zacht bevonden worden te gebruiken. Ideaal dus voor iemand die bijzonder fussy is als het op appels aankomt, zoals…euh… ikzelf.

En ook niet onbelangrijk: je hebt er weinig werk aan, de meeste inspanning is voor de oven!

Ter info: ik gebruik zelf ingevroren bosbessen. De grote emmertjes die je in de supermarkt kan kopen zijn vaak te groot voor 1 persoon. Als je ze wast en in de diepvries stopt, komen ze er perfect weer uit. Ze ontdooien heel snel. En voor dit ovengerecht kun je ze rechtstreeeks uit de diepvries verwerken.

Ontbijtcrumble met appel

Ingrediënten (ongeveer voor 4 porties)

 • 40 gram havermout
 • 40 gram amadelpoeder of (mijn voorkeur) amandelschilfers
 • 200 gram bosbessen
 • 2 appelen
 • Handje cranberries (veenbessen)
 • 3 eetlepels kokosolie

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180€
 • Snij de appel in blokjes.
 • Vermeng de appelblokjes met de bosbessen en de veenbessen.
 • Laat de kokosolie een 30-tal seconden smelten in de magnetron zodat je een vloeibare consistentie krijgt.
 • Vermeng de havermout met de amandel. Ik breek de schilfers tijdens het mengen een beetje, maar het is niet erg dat er nog stukjes in zitten.
 • Giet er de kokosolie over en meng goed.
 • Schik de fruitmengeling in een ovenschaal.
 • Strooi er de havermout- en amandelmix over. Zorg dat het fruit helemaal bedekt is.
 • Bak minstens 15 minuten in de oven. Misschien is de crumble dan al krokant genoeg voor jou. Ik hou wel van wat crunch dus drijf ik de gaartijd op tot 20 à 25 minuten in totaal.
 • De crumble is vrij sappig op zich, maar je kan er eventueel ook melk of yoghurt aan toevoegen.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Mealprep: Ontbijtcrumble voor de komende week

 1. Njamie, crumble en dan nog wel zelfgemaakte. Lang geleden dat ik ook nog eens zelf granola heb gemaakt. Je brengt me op ideeën aka je inspireert me.

 2. Pingback: Tiramisu overnight oats - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d