Koken & genieten

Banoffee taart als ontbijt

Overnight oats is zo’n ontbijt waar je alle kanten mee uit kan. De klassieke variant bevat meestal banaan, blauwe bessen en pindakaas. Maar je kan er nog veel meer mee variëren! Weet je nog die tiramisu overnight oats die ik vorig jaar maakte? En ook nu laat ik me inspireren door een klassieker uit de dessertwereld. Dit keer geen Italiaanse, maar een Britse lekkernij: Banoffee pie. Zelf heb ik het eerlijk gezegd nog nooit klaargemaakt. Ik heb dus ook geen foto van een eigen creatie, maar het ziet er ongeveer zo uit (wel in taartvorm in plaats van in een schaal).

Banoffee pie in een schaal. Foto door Annie Spratt via Unsplash

Dit dessert combineert banaan, chocolade (eventueel), room en karamel. Al dat goddelijks rust op een bodem van verkruimelde koekjes en gesmolten boter. Klinkt heerlijk niet? Maar voor de meesten onder ons waarschijnlijk iets te stevig om de dag mee in te zetten:-) Toch kan je de principes van de banoffee pie gemakkelijk vertalen naar een ontbijtvariant.

Dinner Date

De inspiratie voor het banoffee pie-ontbijt kwam uit onverwachte hoek: één van mijn favoriete pretentieloze programma’s is Dinner Date. Daarbij gaat een single een driegangenmenu eten bij 3 potentiële partners. Vaak hilarisch, lang niet altijd culinair hoogstaand, maar soms wel inspirerend. Toen een kandidaat banoffee pie op zijn menu zette, groeide het idee om een ontbijtvariant te ontwikkelen. De echte room heb ik vervangen door yoghurt. In de plaats van de koekjesbodem komt er een crumble met dadels en amandelschilfers. Om de karamel te vervangen kies ik voor opgewarme speculoospasta. Aan echte karamel heb ik me nog niet durven wagen (en voor een ontbijtrecept lijkt het me nogal omslachtig). Je kan de speculoospasta weglaten mocht je dit te zoet vinden. De crumble kan je vervangen door granola of een verkruimelde granenreep.

Een zuurtje en een zoetje

Nog dit over de overnight oats: de recepten kunnen nogal variëren wat melk betreft. Zelf beperkt ik de melk hier enigzinds omdat de substantie voor dit recept niet te vochtig mag zijn, anders wordt het al snel een zompig boeltje.

Ik hou ook van verschillen in texturen en smaken. De afwisseling van romige yoghurt en havermout met de crumble enerzijds. En anderzijds de zoete ingrediënten en de zurige frambozen geven extra contrasten in dit recept.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures of laat een comment achter onder deze post!

Banoffee taart als ontbijt

isabelleuselli
Overnight oats, maar anders dan je gewoon bent! Geïnspireerd door banoffee pie, een typisch Britse dessertklassieker, is dit een heerlijk samenspel van verschillende smaken en texturen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Gang Ontbijt
Porties 2

Materiaal

 • Hakmolentje
 • 2 glazen bokalen met deksel

Ingrediënten
  

 • 1 banaan
 • 1 el citroensap
 • 125 ml yoghurt

Overnight oats

 • 80 gr havermout
 • 120 ml melk
 • 1 el chiazaadjes

Crumble

 • 25 gr amandelschilfers zie tips
 • 2 el havermout
 • 2 dadels in stukjes
 • 2 el pindakaas

Afwerking

 • 1 el speculoospasta
 • Handvol frambozen
 • 1 el hennepzaadjes

Instructies
 

 • Mix de crumble met de 2 eetlepels havermout, amandelschilfers, dadels en pindakaas.
 • Bereid het laagje overnight oats met de 80gr havermout, melk en chiazaadjes.
 • Snij de banaan in plakjes. Sprenkel er citroensap over om verkleuring tegen te gaan.
 • Bewaar een 4-tal banaanplakjes voor de garnering.
 • Maak laagjes. Doe dit gerust naar eigen believen! Ter inspiratie mijn werkwijze: eerst een gedeelte van de havermout en een deel van de yoghurt. Daar bovenop komt de banaan, Voor een extra visueel effect kun je de plakjes banaan in twee rijen tegen de wand van het glas plaatsen. Zo ontstaat er een kuiltje voor de rest van de havermout. Daar bovenop komt 3/4 van de crumble. Je eindigt met een laag yoghurt en de rest van de crumble.
 • Verwarm de speculoospasta au bain marie of in de magnetron (zie tips) tot een vloeibare consistentie. Druppel de speculoospasta over het ontbijt.
 • Werk af met de overgebleven banaanplakjes, enkele frambozen voor een zurige toets en de hennepzaadjes.
 • Dek af en zet een nacht in de koelkast. Je kan de overnight oats een 3-tal dagen bewaren in de koelkast.

Notities

 • Geen tijd om de crumble te maken? Je kan deze vervangen door 70gr granola of 1 à 2 granenrepen. 
 • Hazel- of cashewnoten zijn een goed alternatief voor de amandelschilfers.
 • Opwarmen speculoospasta: de magnetron is hier heel handig voor, maar de pasta kan wel snel verbranden. Verwarm gedurende 30 seconden op half vermogen (opgepast het potje kan heet zijn!). De pasta zal nog niet helemaal zacht zijn, maar door te roeren wordt de substantie vloeibaar.
 • De hennepzaadjes kan je gerust vervangen door chiazaadjes. 
Trefwoord banoffee, overnight oats
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Banoffee taart als ontbijt

 1. Oooh wauw…dit ziet er echt óverheerlijk uit! Een feestje als ontbijt lijkt me… Zal ik gauw eens uitproberen! Dankjewel voor de inspiratie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: