Koken & genieten

Lasagne met geroosterde pompoen

Met deze lasagne met geroosterde pompoen, romige witte bonensaus en een karaktervol kaasalternatief serveer je een klassieker in een herfstjasje. Het perfecte comfortfood dus, maar dan volledig plantaardig!

Lasagne bestaat in vele vormen, smaken en geuren. In sommige streken van Italië verwerken ze een laagje bechamelsaus in het gerecht. Vegan bechamel kan je maken met plantaardige boter, maar ik koos voor een ander alternatief: witte bonen-spread! Reuzenbonen hebben een zachte en boterachtige structuur, wat ze uitermate geschikt maakt om er een saus mee te bereiden. De rol van kaas wordt met verve gespeeld door de Nurishh Gran Vegiano. Nurishh biedt een gamma plantaardige alternatieven voor kaas, die rijk zijn aan calcium en vitamine B12. Eerder werkte ik met de Greek style-cubes voor dit recept met geroosterde courgette en Griekse salsa. Dit keer is het de beurt aan Gran Vegiano, een plantaardig alternatief voor Grana padano of parmezaan. Ook bovenop de lasagne komt er een laagje Gran Vegiano voor een extra kazige toets.

@picnic_pleasures

#advertentie ism @nurishhbelgium Lasagne met geroosterde pompoen en Nurishh Gran Vegiano 🍀Volledig plantaardig en perfect op smaak gebracht met Gran Vegiano van Nurishh! 🍀 Recept zie verder👇👉 #nurishh #nurishhbe #plantaardig #plantbased #granvegiano #lasagne #pompoenlasagne Ingrediënten: 350 g butternut 1 rode paprika 3 el hittebestendige olie + extra voor de tomatensaus 1 tl gedroogde tijm ½ tl gerookt paprikapoeder Peper en zout 1 ui 2 blikken tomatenblokjes 1 el tomatenconcentraat 1 handje versnipperde salie 1 tl chilivlokken 50 cl plantaardige melk 1 blik reuzenbonen 100 g Nurishh Gran Vegiano Nootmuskaat Zwarte peper 6 lasagnevellen Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°. Verwijder de pitjes uit de butternut en snij deze in dunne schijfjes (een butternut hoef je in principe niet te schillen, maar voor deze bereiding vind ik het handig). Je kan een mandoline gebruiken voor heel dunne vellen. Als je iets dikkere schijven snijdt met een mes, verleng je best de gaartijd (zie verder). Snij de paprika in halve maantjes. Wrijf de pompoen en de paprika in met een mengsel van olie, gedroogde tijm en gerookt paprikapoeder. Kruid bij met peper en zout. Rooster 10 minuten (reken op 15 minuten voor de pompoen als de schijven iets dikker zijn). Stoof een ajuintje glazig in olie. Voeg de tomatenblokjes en het tomatenconcentraat toe. Kruid met de salie en chilivlokken (hou enkele blaadjes salie apart voor de afwerking). Laat 10 minuten sudderen. Mix de reuzenbonen, plantaardige melk en 50 g Nurishh Gran Vegiano tot een romige consistentie. Neem een ovenschaal en verspreid over de bodem een laagje van de witte bonensaus. Daar bovenop leg je 1 laag lasagnevellen. Hierop schep je een laag tomatensaus en verspreid je de pompoen en de paprika. Herhaal deze laagjes tot de schaal bijna vol is. Hou een 3-tal schijfjes pompoem en paprika apart voor de versiering. Eindig met een goeie laag witte bonensaus en Gran Vegiano. Besprenkel met olie, versier met salieblaadjes en enkele schijfjes groenten. Bak 30 minuten in een oven van 180°C. Et voilà: je serveert heerlijk comfortfood met een gouden randje!

♬ Smells Good (Loop Version)_Lunch, Recipe, Cafe, Coffee, Cooking, DIY, Foodie, Kitchen, Life Hack,(1287269) – Ney

De laagjes

In dit recept werk ik met verse lasagnevellen. De reden is simpel: ik vind ze het lekkerste. Je kan uiteraard ook droge lasagne gebruiken, die hoef je evenmin voor te koken. Zorg er voor dat ieder vel op een laagje saus kan liggen. Zo blijven ze zeker niet droog.

De pompoenfamilie is uitgebreid en in principe zijn verschillende soorten geschikt voor dit recept. De keuze viel hier op butternut oftewel flespompoen. Die leent zich zowel qua smaak als structuur perfect. Ook met formaat zit het snor omdat dit meestal kleine tot middelgrote pompoenen zijn. Ideaal voor 2 à 3 porties. Goed om weten: de gewichtsaanduiding (350 g) in het recept slaat op het nettogewicht, zonder de pitjes. Je kan dus gerust ook kant-en-klaar voorgewassen en gesneden pompoen gebruiken.

Schoonmaken

Flespompoen is makkelijk schoon te maken. Snij een klein stukje van de uiteinden en halveer in de lengte. Die helften snij je overlangs in twee en vervolgens verwijder je de pitjes (die hoef je niet weg te gooien, geroosterd zijn ze ook erg lekker). Daarna schil je eventueel de butternut. Voor een lasagne vind ik het handiger zonder schil, maar bij dit type pompoen hoeft schillen in principe niet.

Een goede raad als je een mandoline gebruikt om de schijfjes pompoen te snijden. Gebruik zeker het hulpstukje! Pompoen is een harde groente, het risico op wegschieten is dus reëel. Of ik uit ervaring spreek? Misschien:-)

Ook handig: Sommige supermarkten verkopen pompoen voorverpakte in laagjes gesneden. Andere opties zijn blokjes pompoen (wat makkelijker voorgesneden te vinden) of zelf schijfjes van zo’n 1cm snijden met een mes. Reken dan 5 minuten extra gaartijd (zie recept).

Dit recept creëerde ik naar aanleiding van een samenwerking met Nurishh voor TikTok.

Lasagne met geroosterde pompoen

Dé klassieker der comfortfood, maar dan in een plantaardig herfstjasje met geroosterde pompoen, romige witte bonensaus en een karaktervol kaasalternatief.
Porties 3

Ingrediënten
  

 • 6 verse lasagnevellen zie notities
 • 350 g butternut
 • 1 rode paprika
 • 3 eetlepels hittebestendige olie
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
 • Peper en zout

Tomatensaus

 • 1 ui
 • 1 el olijfolie
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 1 eetlepel tomatenconcentraat
 • 1 handje versnipperde salie
 • 1 theelepel chilivlokken

Witte bonen-spread

 • 50 cl plantaardige melk
 • 1 blik reuzenbonen
 • 100 g Nurishh Gran Vegiano Hou 50 g apart voor de bovenste laag
 • Nootmuskaat
 • Zwarte peper

Instructies
 

Groenten roosteren

 • Verwarm de oven voor op 200°.
 • Verwijder de pitjes uit de butternut en snij deze in dunne schijfjes (een butternut hoef je in principe niet te schillen, maar voor deze bereiding vind ik het handig). Je kan een mandoline gebruiken voor heel dunne vellen. Als je iets dikkere (+/- 1cm) schijven snijdt met een mes, verleng je best de gaartijd (zie verder).
 • Snij de paprika in halve maantjes. Vermeng de hittebestendige olie, gedroogde tijm en gerookt paprikapoeder. Kruid bij met peper en zout. Wrijf hiermee de pompoen en de paprika in.
 • Verspreid de groenten over een bakplaat en rooster 10 minuten (reken op 15 minuten voor de pompoen als de schijven iets dikker zijn).
 • Verlaag de temperatuur naar 180°C.

Tomatensaus

 • Stoof een ajuintje glazig in olie. Voeg de tomatenblokjes en het tomatenconcentraat toe. Kruid met de salie en chilivlokken (hou enkele blaadjes salie apart voor de afwerking). Laat 10 minuten sudderen.

Witte bonen-spread

 • Mix de reuzenbonen, plantaardige melk en 50g Nurishh Gran Vegiano tot een romige consistentie.

Lasagne samenstellen en garen

 • Neem een ovenschaal en verspreid over de bodem een laagje van de witte bonensaus. Daar bovenop leg je 1 laag lasagnevellen. Hierop schep je een laag tomatensaus en verspreid je de pompoen en de paprika.
 • Herhaal deze laagjes tot de schaal bijna vol is. Hou een 3-tal schijfjes van zowel de pompoen als de paprika apart voor de versiering. Eindig met een goeie laag witte bonensaus en de rest van de Gran Vegiano. Versier met salieblaadjes en enkele resterende schijfjes groenten. Besprenkel met hittebestendige olie.
 • Bak 30 minuten in een oven van 180°C.
 • Et voilà: je serveert heerlijk comfortfood met een gouden randje!

Notities

 • Als je met droge lasagnebladen werkt, hoef je deze in principe niet voor te koken. Begin onderaan de ovenschaal steeds met een laagje saus zodat bladen wat kunnen weken.
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Lasagne met geroosterde pompoen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d