Koken & genieten

Tofu mayo

Laten we het eens over mayonaise hebben:-) Hoe maak jij die? Met een staafmixer of op de ouderwetse wijze met een garde? Ik behoor tot de laatste categorie. Van mama en oma gezien en geleerd. Mayonaise maken blijft toch altijd een spannende bedoening. Zal ze binden of niet? Maar ik heb een alternatief dat niet kan mislukken!

french-957838_1920

Foto: via Pixabay

Ik eet niet zo vaak frietjes of aardappelen. Onder andere omdat ik het zo’n gedoe vind om voor één persoon de frietketel op te warmen. Plus: ik heb de neiging om dit soort koolhydraten te verbergen onder een veel te grote kwak mayonaise.

Maar sinds kort heb ik een alternatief: tofumayonaise. De bereiding is super makkelijk. Meer zelfs: mislukken lijkt me onmogelijk! Naar mijn mening past het ook beter als dip bij rauwe groenten. Je zal me nooit gewone mayonaise op groenten zien kwakken, maar bij de tofuvariant is dat wel een optie. En tofumayo kan natuurlijk ook perfect bij het aperitief met crackers. Of mijn persoonlijke favoriet: met gebakken zoete aardappel.

IMG_0910

Tofu heeft niet altijd het meest smakelijke imago. Ik moet toegeven dat ik heel lang niet wist wat ermee aan te vangen. Na wat ’trial and error’ kwamen er hier wel al een paar succesvolle recepten op tafel. Zoals de tofumayo dus.
De inspiratie voor het recept komt uit kookboek Healthy is Funky van Mich Baron.

IMG_0907

Wat heb je nodig?
Hoge pot en een staafmixer (Voor de veganaise gebruik ik wel een mixer. Zo kan je makkelijker alle klonters weg krijgen)

Ingredienten

 • Zijden of silken tofu. Dit is de zachte variant. Meestal vind je die in de supermarkt in pakken van 400gram. Daarvan neem ik de helft (de andere helft gebruik ik voor gevulde puntpaprika’s in de oven. Dat recept vind je hier).
 • Mosterd (wie lactosevrij eet, moet er dus op letten dat het lactosevrije mosterd is)
 • Sap van een halve limoen.
 • Olie: naargelang je voorkeur: neutrale olie of olijfolie. Ik begin met een 3-tal eetlepels.
 • Zout en peper.

Bereiding

 • Doe alle ingrediënten in de pot. Vervolgens mixen maar zoals bij een gewone mayonaise.
 • Hup klaar!
 • Je kan er alle smaakmakers aan toevoegen die je maar wilt. Op bovenstaande foto is er dille bij. Wat ook zou kunnen: geperste look, currypoeder, paprikapoeder, ketchup, enz…
 • Ik voeg er op het eind soms nog extra olijfolie aan toe, omdat ik het wel lekker vind als je dit smaakt. Het zorgt ook voor een romiger consistentie.

Dus: Je kan het recept helemaal tweaken naar je eigen smaak. Zelfs als je net als ik al slechte ervaringen hebt met tofu, is dit misschien toch het proberen waard!

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

9 reacties op “Tofu mayo

 1. Van tofu mayo had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord tot nu, hier bij jou. Frietjes halen wij – uitzonderlijk – bij de frituur. Ik heb geen frietketel om dezelfde reden die jij aangeeft: zo’n gedoe om uit te kuisen. Wat tofu betreft ben ik een volledige leek (het heeft inderdaad een niet zo’n smakelijk imago… vandaar ook mijn twijfel). Met deze post komt daarin verandering, inspirerend!

 2. Leuke blog! Nog nooit gehoord dat je mayo kan maken van tofu. Ga ik zeker eens proberen! x

 3. Coenen Nicole

  Ik wist niet dat je daar mayo kon mee maken! Een inspirerende blog!
  Ga ik zeker eens proberen

 4. Coenen Nicole

  Fijn! Ga dat zeker eens proberen!

 5. Pingback: Zoete puntpaprika met tofu | The Picnic Guest

 6. Pingback: Vegan steak tartaar met gerookte tempeh - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: