Koken & genieten

Caprese pastasalade met gemarineerde courgette

Met deze caprese pastasalade met gemarineerde courgette serveer je een maaltijdversie van dé Italiaanse klassieker. Van origine is een insalata caprese een gerecht dat uitblinkt in eenvoud: mozzarella, tomaat en basilicum zijn de basisingrediënten. Een goede olijfolie, peper en zout maken het af. Als smakenfestijn kan dit al tellen, maar als maaltijd is het wat weinig. Ik beschouw het eerder als een bij- of voorgerecht. Maar met een extra duik in de Italiaanse keuken krijg je een mooi uitgebalanceerde salade die ook verrast qua smaken en texturen!

Dat ik fan ben van de caprese-combinatie kun je ook al afleiden uit deze twee dips: de koude Caprese dip met Franse twist en de Caprese dip uit de oven. Een caprese pastasalade stond al langer op mijn verlanglijstje, maar ik wilde er ook een originele draai aan geven. De courgette is de onverwachte, maar graag geziene gast in dit gerecht. Niet in de vorm van courgetti, maar reepjes die lichtjes gekookt zijn en gemarineerd in een pestodressing.

Voor de vleeseters komt er ook nog crispy geroosterde ham bij. Je kan die plakjes roosteren in de oven. De werkwijze daarvoor vind je in de tips. In het recept zelf omschrijf ik het drogen met de microgolfoven. Dat is vooral handig als je je oven niet wilt laten opwarmen voor een kleine hoeveelheid.

Nog iets over de mozzarella

Over de keuze van mozzarella zouden we een hele boom kunnen opzetten. Buffelmozzarella is de authentieke variant. Deze is romiger dan de versie met koemelk en heeft een meer karaktervolle smaak. Omdat een buffel echter minder melk geeft dan een koe, is het product logischerwijze ook duurder. Reken op zowat het dubbele van de prijs. Het is dus in feite een delicatesse die ook weinig opsmuk nodig heeft. Met wat olijfolie, peper, tomaat en basilicum kom je al een eind. Aangezien deze salade diverse smaakmakers is mijn mening dat een goeie koemelkmozzarella ook wel overeind blijft in dit recept. Alhoewel ik dat misschien niet te luid mag zeggen als half-Italiaanse:-) En zelfs onder de buffelmozzarella’s is er een groot verschil op het vlak van kwaliteit. Zelf heb ik ondervonden dat het altijd best is om een grote bol te kopen en die in stukken te scheuren. De bolletjes zien er elegant uit, maar ik vind het geen meerwaarde als het over buffelmozzarella gaat. De grote bol is beter van smaak. En, ook niet onbelangrijk: goedkoper!

Lunchbox-proof

Deze caprese pastasalade met gemarineerde courgette leent zich ook perfect om mee te nemen in de lunchbox. De video kan je bekijken op mijn TikTok-kanaal of rechtstreeks hieronder!

Caprese pastasalade met gemarineerde courgette

Met deze caprese pastasalade met gemarineerde courgette en pestodressing serveer je een maaltijdversie van dé Italiaanse klassieker!
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Salade
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

 • 1 courgette
 • 150 g pasta
 • 1 el pesto
 • 3 el olijfolie
 • 1 limoen sap + zeste
 • 2 el pijnboompitjes
 • 2 plakjes rauwe ham
 • 125 g mozzarella
 • Handvol rucola
 • 150 g kerstomaten
 • 10 zongedroogde tomaten
 • 1 lente-ui
 • Handvol basilicumblaadjes

Instructies
 

 • Zet gezouten water op voor de pasta.
 • Halveer de courgette en snij vervolgens in plakjes. Verwijder het zachte middengedeelte en snij de courgette in reepjes.
 • Kook de courgettereepjes kort in het pastawater (2 minuten is voldoende).
 • Ondertussen maak je de pestodressing: vermeng de pesto met 3 eetlepels olijfolie, zeste en het sap van de limoen. Kruid bij met peper indien nodig.
 • Haal de courgettereepjes uit het pastawater en laat ze snel afkoelen (eventueel met ijswater). Laat uitlekken en vermeng met drie eetlepels van de pestodressing.
 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
 • Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een droge pan met antikleeflaag.
 • Leg de ham op een bord tussen vellen bakpapier. Laat 1 minuut drogen op vol vermogen in de microgolfoven. Maak de ham los en laat nog even afkoelen op hetzelfde papier (check de tips als je de ham liever droogt in de oven).
 • Stort de pasta in een kom en voeg de courgettereepjes toe.
 • Snij de lente-ui in in ringetjes en de zongedroogde tomaat in stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Meng onder de pasta en de courgettereepjes.
 • Laat de mozzarellabolletjes uitlekken en meng ze onder de salade.
 • Voeg de rucola toe.
 • Verbrokkel de crispy ham over de salade en werk af met het basilicum en geroosterde pijnboompitjes.
 • Serveer de rest van de pestodressing er afzonderlijk bij of neem mee in een apart potje in de lunchbox.

Notities

 • Je kan de gedroogde ham ook krokant bakken in een gewone oven. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de plakjes rauwe ham op een ovenschaal met bakpapier en rooster 10 tot 12 minuten. 
 • Rooster gerust wat meer pijnboompitjes dan nodig. Je kan ze een week bewaren in een glazen potje. 
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Caprese pastasalade met gemarineerde courgette

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: