Koken & genieten

Meloensalade met mozzarella en gemarineerde tomaat

Ik ben over het algemeen zuinig met fruit in salades omdat het me al snel doet herinneren aan de jaren negentig. Toen kreeg je in de gemiddelde brasserie bij ieder slaatje een ruim assortiment uit de fruitafdeling. Een partje meloen, stukje ananas, een takje rode besjes, schijfje kiwi,…: Het werd er allemaal standaard en wellicht zonder veel nadenken bij gegooid. Daar ergens ontpopte bij mij een aversie voor fruit in salades. Maar kijk, we zijn vele jaren later en ondertussen leerde ik dat fruit, mits goed gecombineerd, best kan in hartige gerechten. Watermeloen is daar een alom geliefd voorbeeld van, zoals in deze salade met soyadressing.

Dit keer ga ik aan de slag met een andere meloensoort: de cavaillon, ook wel charentais genoemd. Die past moeiteloos samen met mozzarella en garnalen. Ook interessant tijdens de zomer: er komt geen bakken of braden aan te pas! Door de tomaat en de rode ui op voorhand te marineren, nemen ze extra veel smaak op en de ajuin wordt wat milder dankzij de azijn. Bovendien heb je met deze marinade ook al de basis gelegd voor een heerlijke dressing!

Deze salade kan je gerust op voorhand maken en bewaren in de koelkast. Wel zou ik het beperken tot 1 dag.

Wil je deze salade vegetarisch maken? Dan kun je de garnalen vervangen door gekookte eitjes. Een andere mogelijkheid is een soort veggie ‘garnalen’ maken met koningsoesterzwam op smaak gebracht met sojasaus en nori. Dit is iets wat ik zeker nog eens wil proberen, maar het is er nog niet van gekomen. Koningsoesterzwammen zijn ook niet altijd makkelijk te vinden.

Welke soort meloen?

Ik gebruik zelf Cavaillon, maar je kan gerust ook gaan voor een andere meloensoort, bijvoorbeeld Honeydew of Galia. De familie van de meloenen met geel of oranje vruchtvlees is groot! De watermeloen zou ik persoonlijk niet gebruiken omdat deze een compleet ander smaakprofiel heeft.

Meloensalade met mozzarella en gemarineerde tomaat

Een echte zomersalade met een schat aan smaken. Door de tomaat en de rode ui op voorhand te marineren, nemen ze extra veel smaak op en leg je de basis voor een heerlijke dressing.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Salade
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 300 g kerstomaten
 • 1 rode ui
 • 1 handvol peterselie
 • 1 handvol basilicum
 • 4 el olijfolie + eventueel extra
 • 2 el wittewijnazijn
 • 1/2 Cavaillon-meloen ook Charentais genoemd.
 • 1 komkommer
 • 150 g mozzarellabolletjes
 • 150 g gekookte tijgergarnalen
 • peper en zout
 • 25 g pijnboompitjes

Instructies
 

 • Halveer de kerstomaatjes en snij de rode ui in fijne ringen. Vermeng met de peterselie en het basilicum. Voeg 4 eetlepels olijfolie toe, 2 eetlepels wittewijnazijn, peper en zout toe. Zet minstens een half uur opzij. Een nacht is nog beter, maar dan plaats je de kom best in de koelkast.
 • Snij de meloen in de gewenste vorm. Ik gebruik graag een parisiennelepeltje om bolletjes te draaien.
 • Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij in halve maantjes.
 • Maak de tijgergarnalen schoon.
 • Halveer de mozzarellabolletjes.
 • Voeg alle ingrediënten samen en voeg nog wat olijfolie toe als je het nog te zuur vinddt. Kruid met peper en zout indien nodig. Werk af met pijnboompitjes.
 • Eventueel kan je de salade afgedekt nog even in de koelkast plaatsen.
 • Enjoy!

Notities

 • Deze salade kan je de dag op voorhand maken en bewaren in de koelkast. Zo kunnen de smaken zich nog beter vermengen. Ik zou het wel beperken tot 1 dag omdat de ingrediënten anders te zompig worden.
 • Voor een vegetarische variant kan je de garnalen vervangen door gekookte eitjes.
 • Pijnboompitjes zijn nog lekkerder als je ze even roostert. Dus als je zin hebt om dit te doen, zeker een aanrader!
 • Mocht je geen Cavallion-meloen vinden, ook een andere soort met geel of oranje vruchtvlees is een optie, bv. Galia of Honeydew. 
Trefwoord honingmeloen, Mozzarella
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Meloensalade met mozzarella en gemarineerde tomaat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: