Koken & genieten

Caprese dip met Franse twist

Deze dip is gebaseerd op 1 van dé Italiaanse klassiekers: Salade caprese! Dus: mozzarella, tomaat en basilicum. Maar voor deze dipversie komt er wel nog een Fransman bij:-)

Eerder maakte ik een warme variant van deze dip (klik hier voor het recept). Ideaal als je van smeuïge kaas houdt! De koude versie publiceerde ik eind vorige zomer op mijn TikTok- en Instagram-account. Maar ik had het recept nog steeds niet uitgeschreven op het ‘moederschip’ (mijn blog dus). Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Zoals het een Italiaanse klassieker betaamt, blinkt de insalata caprese uit in eenvoud, op voorwaarde dat de ingrediënten allemaal van goede kwaliteit zijn. Ik vertrek dus ook van verse tomaten (die momenteel volop in het seizoen zijn). Naast basilicum en mozzzarella voeg ik nog Boursin toe. Dat is én een extra smaakmaker en het zorgt er ook voor dat de ingrediënten niet alle kanten opvliegen als je ze probeert op te scheppen!

Plantaardige optie

Mozzarella lijkt me één van de moeilijkste kazen om te vertalen naar een vegan variant. Ik proefde tot op heden slechts 1 keer zo’n poging en die smaakte echt nergens naar. Letterlijk, ik kan niet zeggen dat het slecht was. Het smaakte gewoon naar niets. Helaas geen aanrader dus.

Voor de roomkaas bestaat er gelukkig wel een alternatief. Boursin bracht onlangs een plantaardige variant op de markt, die net zo smaakvol is als de klassieker. Dit product is wel iets steviger van structuur. Ik roer deze dan ook los in een keukenmachine en voeg er ook nog wat limoensap aan toe. Verder kan je de bereiding en de tips volgen zoals hieronder.

Caprese dip met Franse twist

Een dip gebaseerd op het beroemde Italiaanse gerecht: Salade caprese! De mozzarella, tomaat en basilicum krijgen dit keer het gezelschap van een Frans roomkaasje.
Gang Borrelhapje
Keuken Frans, Italiaans
Porties 6

Ingrediënten
  

 • 150 g Boursin smaak naar keuze
 • 1 grote tomaat
 • 1 bol mozzarella
 • 10 blaadjes basilicum
 • 1 el olijfolie
 • peper
 • 1 el balscamicoazijn
 • 1 el pijnboompitten

Instructies
 

 • Was en droog het basilicum. Leg de blaadjes op elkaar en maak er een rolletje van. Vervolgens snij je dit rolletje in reepjes (en chiffonade snijden dus zoals dat officieel heet).
 • Snij de tomaat in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij vervolgens in blokjes.
 • Snij de mozzarella in blokjes.
 • Neem een schaal waarop je eerst een dikke laag roomkaas spreidt. Daar bovenop komen de tomaat, mozzarella en het basilicum.
 • Werk af met straaltjes olijfolie en balscamicoazijn. Naar wens: een goede draai van de pepermolen en geroosterde pijnboompitjes.

Notities

 • Ook zongedroogde tomaatjes doen het goed in deze dip. Je kan ze gebruiken als alternatief voor de verse tomaat of als extra smaakmaker.
 
Trefwoord Boursin, Caprese
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Naast deze caprese dip met Franse twist zin in nog meer meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust of laat een comment achter onder deze post!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

4 reacties op “Caprese dip met Franse twist

 1. Dit moet lekker zijn! Ik hou enorm van salade caprese en met een glaasje rosé geeft het me altijd een vakantiegevoel

 2. Pingback: Caprese pastasalade met gemarineerde courgette - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: