Koken & genieten Lunchboxen en mealprep Picnick

Lepelsalade met orzo en salsa verde

Een Grieks getinte fetasalade, maar wel eentje bomvol groenten en een originele salsa verde.

Idee voor de lunchbox of picknick! Een Grieks getinte lepelsalade met feta, garnalen en extra veel groenten. Met de salsa verde lepel je er nog een pak smaakmakers bij.

Uiteraard moet een meeneemlunch lekker zijn en voldoende energie geven om het tweede deel van de dag goed door te komen. Maar een ander belangrijk criterium is voor mij vaak toch ook gebruiksgemak. Als ik weet dat het een drukke dag wordt, is een salade mijn ideale lunch. Je hoeft niets op te warmen en alles kan in 1 box. Deze lepelsalade voegt daar nog een handigheidje aan toe: je hebt er, zoals de naam het zegt, alleen maar een lepel voor nodig om te eten!

Ik vertrek graag vanuit een basis met groenten die ik heel klein snij of hak in een hakmolentje. Als je kiest voor hardere groenten zoals wortel, selder, komkommer en de steel van broccoli blijft de mix een aantal dagen goed in de koelkast. Ik meng er ook wat olijfolie en azijn onder. Goed voor de bewaartijd én de smaak.

Het leuke is dat je met zo’n basis diverse kanten uit kan en er heel snel een salade mee in elkaar husselt. Voor dit gerecht ging ik de Griekse toer op met orzo en feta. Ik hou van textuurverschillen, vandaar dat niet alle groenten gehakt zijn.

Vind je feta te sterk van smaak dan kan je ook kiezen voor saladekaas (onder meer Lidl en Albert Heijn hebben dit in hun assortiment). Uiterlijk lijkt het sterk op feta, maar de kaas is gemaakt van koemelk in plaats van schapenmelk.

Deze salade krijgt nog een extra smaakbommetje met de salsa verde. Zoals de naam het zegt is dit een groene saus omdat er heel veel groene kruiden in gaan. Naargelang de herkomst kan de samenstelling wisselen. De Franse is bijvoorbeeld met dragon of salie. In Zuid-Amerika voegen ze er graag pepers aan toe en in de Duitse Grüne Soße zit zelfs ei. Voor zover ik weet bestaat er geen Griekse variant, dus heb ik me gebaseerd op de Italiaanse die wat zurig en zout is met kappertjes en ansjovisfilets. Het basilicum heb ik vervangen door oregano, een kruid dat veelvuldig gebruikt wordt in de Griekse keuken. Heb je geen oregano bij de hand? Gebruik dan gerust toch basilicum of munt.

Lepelsalade met orzo en salsa verde

Een Grieks getinte salade met feta, garnalen en extra veel groenten. Met de salsa verde lepel je er nog een pak smaakmakers bij. Mits goed gekoeld is deze salade ook geschikt om mee te nemen in de luchbox of voor een picknick.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Salade
Keuken Mediterraan
Porties 1

Ingrediënten
  

 • 2 ansjovisfilets
 • 25 gr peterselie 1 handje
 • 25 gr oregano 1 handje
 • Sap van 1 citroen
 • 60 ml olijfolie
 • Peper en eventueel zout
 • 50 gr wortel
 • 50 gr komkommer
 • 50 gr zoete puntpaprika
 • 50 gr sperzieboontjes
 • 3 olijven
 • ¼ lenteui
 • 75 gr orzo
 • 75 gr grote roze garnalen 5-tal Ik verkies deze die klaar zijn voor gebruik.
 • 25 gr feta
 • Enkele plukjes dille
 • Roze peperbolletjes

Instructies
 

 • Kook de orzo al dente en laat afkoelen.
 • Hetzelfde water kan je nu gebruiken om de sperzieboontjes te koken of te stomen. Laat afkoelen.
 • Mix alle ingrediënten voor de salsa verde, met uitzondering van het zout en de peper. Proef en kruid bij indien nodig.
 • Hak of snij de wortel fijn.
 • Snij de zoete puntpaprika en de olijven in halve maantjes en de komkommer in blokjes.
 • Verkruimel de feta (of de saladekaas) of snij deze in blokjes.
 • Je kan alle ingrediënten door elkaar husselen of de salade meer in laagjes opbouwen met onderaan de fijngehakte wortel en vervolgens de orzo, de paprika, komkommer, boontjes, olijven en tot slot de garnalen en de kaas.
 • Werk af met dille en roze peperbolletjes en serveer met dotjes salsa verde.

Notities

 • Oregano is soms wat moeilijker te vinden. Je kan gerust ook munt of basilicum gebruiken in de plaats.
 • De ansjovisfilet smaak je niet echt door in de salsa verde. Maar laat het gerust weg als je het echt niet lust of geen zin hebt om een blikje of bokaaltje te openen voor twee ansjovisjes. 
 • Wil je een plantaardige versie dan kun je de garnalen vervangen door witte bonen of tofu, twee alternatieven met veel eiwitten. Er bestaan ook plantaardige tegenhangers van feta, zoals die van Violife (de smaak is wel veel neutraler dan feta en er zitten geen eiwitten in).
 • Salsa verde is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. De saus laat zich ook makkelijk combineren in andere gerechten zoals op gegrilde biefstuk of vis, als dip bij brood of groenten,…
Trefwoord Grieks, salsa verde
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Lepelsalade met orzo en salsa verde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: