Koken & genieten

Chocoladebites met gepofte rijst en pindakaas

Ontbijtgranen zijn niet alleen lekker in een kommetje, je kunt er ook heerlijke crunchy tussendoortjes mee maken! Voor deze chocoladebites met gepofte rijst en pindakaas gebruik ik rijstkorrels die gepoft en geroosterd zijn, beter bekend als Rice Krispies van Kellogg’s. Je kan ook andere gepofte granen gebruiken. Tegenwoordig vind je zowel in biowinkels als gewone supermarkten een aardig aanbod van niet alleen gepofte rijst, maar ook gepofte tarwe, quinoa, spelt, boekweit,… Mijn ervaring is wel dat de Rice Krispies beter de krokante textuur behouden (wat ik in dit recept wel belangrijk vind), waarschijnlijk omdat ze ook geroosterd zijn.

De inspiratie komt halvelings van TikTok. Ja, ik (als overjarige tiener) gebruik TikTok:-) Niet alleen scroll ik er regelmatig door filmpjes, ik ben er ook nog eens actief! Tot mijn eigen verrassing, want vroeger dacht ik dat TikTok het medium was van de dansjes, (al dan niet flauwe) humor en slecht dieetadvies. Dat is er zeker allemaal te vinden, maar gelukkig ook heel wat meer. In het begin was het zoeken en het algoritme opvoeden, maar ondertussen vind ik het een fantastische inspiratiebron. Het bulkt er ook van de culinaire inspiratie en foodtrends.

Zo ging een tijdje geleden de chocolade-pindakaas rijstwafel viraal. Het principe is eenvoudig: je neemt een rijstwafel en smeert er pindakaas op. Daar bovenop komt een laag gesmolten chocolade en vervolgens gehakte nootjes of grof zeezout (of beide). Een eenvoudig, maar tegelijkertijd ook geniaal idee. In het Engels heet het trouwens de Giant peanut butter rice cake. Een hele mond vol: figuurlijk en letterlijk (hier kan je een voorbeeld zien). Ik vroeg me af of dat niet kleiner en eleganter kon. Bovendien had ik geen rijstkoeken in huis. In de kast stond er wel nog een doos Rice Krispies en zo waren deze krokante bites geboren!

Wat heb je nodig voor deze chocoladebites met gepofte rijst en pindakaas?

  • Een silicone bakvorm: Muffin- of cupcakevormpjes zijn ideaal.
  • Gepofte granen: Rice krispies of andere gepofte rijst, gepofte spelt, quinoa,…
  • Pindakaas: Chocolade en pindakaas zijn een klassieke smaakmatch. Als alternatief kan ook amandelpasta of cashewboter. Geen fan van pindakaas of een andere notenboter? Speculoospasta is ook super lekker!
  • Chocolade: ik gebruik pure chocolade, maar melkchocolade is zeker ook een optie.
  • Kokosolie: om de chocolade makkelijker te laten smelten
  • Gehakte pinda’s: als afwerking
  • Grof zeezout: facultatief, maar steeds heerlijk in combinatie met chocolade!

Hoe maak je het?

Smelt chocolade met een beetje kokosolie, zo wordt de chocolade makkelijker hanteerbaar. Niet te veel kokosolie anders raakt de smaak uit balans. Ik reken 1 theelepel voor 100 gram chocolade.

Neem een silicone cupcakevormjpes en druppel 1 eetlepel chocolade in ieder vormpje.

Leg er 1 eetlepel rice krispies bovenop.

Daar bovenop komt 1 theelepel pindakaas.

Druppel er sliertjes gesmolten chocolade over of bedek het volledige oppervlak met chocolade.

Werk af met gehakte pindanootjes of grof zeezout (of beide).

Plaats in de diepvries om uit te harden. Na 1 uur zijn de bites klaar om te eten!

Bewaren kan een 2-tal dagen in de koelkast en een maand in de diepvries.

Leuk om weten: ook uit de diepvries behouden de chocoladebites hun krokante textuur!

Zin in meer Picnic Pleasures? Volg me ook via Facebook en Instagram. Tag me gerust met #picnicpleasures als je iets klaarmaakt!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Chocoladebites met gepofte rijst en pindakaas

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: