Koken & genieten Ontbijt

Romige chocoladeporridge met hennepzaadjes

Wil je wel eens iets anders dan het traditionele ontbijt met havermout of granola? Bovendien een ontbijt dat weinig bereidingstijd vraagt en dat je op voorhand kunt klaarmaken? Dan is deze chocoladeporridge met hennepzaadjes zeker iets voor jou!

Eerst en vooral: een misverstand uit de weg ruimen!

Nee, je wordt niet high van hennepzaad! Als je er niet vertrouwd mee bent klinkt het misschien als iets waarmee je spacecake zou kunnen bakken, maar niets is minder waar. Deze hennepplanten worden speciaal gekweekt, onder andere voor de voedingsindustrie. De zaadjes bevatten nauwelijks (maximaal 0,2%, zie de website van Inagro) of geen THC, de stof die een psychoactieve werking veroorzaakt. Op de meeste verpakkingen zul je trouwens “THC-free” zien staan.

Hennepzaad vond je vroeger uitsluitend in de biowinkel, maar tegenwoordig hebben veel supermarkten het ook (meestal in de afdeling ‘natuurvoeding’ of ‘bewuste voeding’). Het wordt ook wel een ‘superfood’ genoemd omdat het een heel mooi rapport qua voedingswaarden kan voorleggen (onder andere een hoog gehalte eiwitten en onverzadigde vetten, zoals omega 3 en omega 6).

Ik gebruik de term ‘superfood’ wel met de nodige voorzichtigheid. Ik ben altijd heel benieuwd om nieuwe ‘superfoods’ te proeven, maar als ik ze niet lekker vind komen ze er niet meer in. Hennepzaad was wel een blijvertje dankzij hun zachte nootachtige smaak. Ik strooi ze over salades, fruit en dips. En ze zijn een handig alternatief als je een crunch wil zonder noten te moeten hakken.

Het enige nadeel? Ze zijn duur, duurder zelfs dan chiazaad. Prijzen variëren van 28 tot 57€/kg. Vandaar dat deze chocoladeporridge niet voor iedere dag is, meer een traktaatje.

Tip: in de handel zul je meestal gepelde hennepzaadjes vinden. Maar mocht je toch ergens de ongepelde variant tegenkomen, dan zou ik aanraden om ‘m niet te kopen. Ik liet me een tijdje geleden leiden door de lagere prijs en ontdekte pas achteraf dat de zaadjes ongepeld eigenlijk totaal niet lekker zijn. Het is dan ook nog eens een heel gedoe om ze te pellen. Om een lang verhaal kort te maken: ze staan nog altijd in m’n kast…

Hoe dit recept ontstond?

Ik heb in het verleden wel eens chiapudding geprobeerd: een mengsel met melk en chiazaadjes. Doordat de de chiazaadjes opzwellen krijg je een soort puddingstructuur. Ik zeg wel “een soort”, want dit vind ik totaal géén pudding. De smaak is niet slecht, maar de combinatie van een slijmerige textuur met de zaadjes brengt mijn smaakreceptoren helemaal in de war.

Ik vroeg me af of je niet iets gelijkaardigs kunt maken met hennepzaadjes. Het antwoord: jazeker! En zo was deze porridge geboren. Normaliter wordt porridge gemaakt met havermout of haverzemelen, maar die rol wordt nu dus overgenomen door de hennepzaadjes. In dit recept gebruik ik ook een klein beetje chiazaad. Het heeft dan ook een heel goede bindende werking. Je kan de verhouding hennep- en chiazaad trouwens naar eigen goesting aanpassen. 1:1 kan bijvoorbeeld ook, maar dan wijzigt de smaak en de textuur uiteraard.

De melk

Een goeie porridge heeft een romige consistentie en daarvoor gebruik ik Belgische plantaardige melk! Tiptoh is een recente toevoeging aan het gamma plantaardige melksoorten. Dit Belgische merk wordt geleid door twee jonge zaakvoerders. Het gamma bestaat uit melk op basis van erwten. Verwacht je niet aan een groene brij, want het gaat hier niet over de klassieke groene erwten, maar Europees geteelde gele spliterwten. TipToh heeft momenteel drie smaken: Original (gezoet met suiker), Unsweetened en Chocolate. De drie varianten zijn verrijkt met calcium en de vitamines D en B12. Ze hebben ook elk een nutri-score A!

TipToh werd in eerste instantie alleen via de webshop verkocht, maar je vindt het assortiment ondertussen ook op veel andere adressen, onder andere bij Delhaize!

In dit recept gebruik ik zowel de chocoladevariant als de ‘unsweetened’. Bij de ongezoete versie kun je cacaopoeder toevoegen en zoeten naar eigen goesting.

Nog iets over de voedingswaarden

Zonder toppings bevat deze porridge vrij weinig koolhydraten. Die kun je nog wat oppeppen door granola toe te voegen en koolhydraatrijk fruit zoals bananen, appel en ananas.

Romige chocoladeporridge met hennepzaadjes

isabelleuselli
Het perfecte ontbijt voor mensen die houden van afwisseling aan de ontbijttafel. Deze porridge met hennepzaadjes is een heerlijk alternatief voor de klassieke variant met havermout of haverzemelen. Met diverse toppings maak je je het voedzame ochtendfeestje compleet!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken plantaardig
Porties 1

Ingrediënten
  

Basisrecept

 • 40 gr hennepzaadjes
 • 2 theelepels chiazaad (ongeveer 10 gr)
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad (ongeveer 15 gr)
 • 2 eetlepels amandelen geraspt
 • 0,5 eetlepel zoetstof zie tips
 • 125 ml melk of chocolademelk
 • 1 eetlepel cacaopoeder indien je geen chocolademelk gebruikt
 • snuifje zout
 • 1 theelepel pindakaas of andere notenboter
 • 0,5 theelepel vanille-extract

Toppings

 • 25 gr frambozen
 • 25 gr braambessen
 • 25 gr granola
 • 0,5 eetlepel pindakaas

Instructies
 

 • Neem een steelpannetje of kleine kookpot en voeg de droge ingrediënten toe: hennep- en chiazaad, lijnzaad, gehakte amandelen, zoetstof, het snuifje zout en (indien van toepassing) het cacaopoeder.
 • Roer er de melk, vanille-extract en pindakaas doorheen.
 • Laat de porride indikken op een middelmatig vuur. Roer regelmatig om zodat er niets aan de bodem blijft plakken. Dit duurt ongeveer een 5-tal minuten.
 • Neem de porridge van het vuur af en laat even afkoelen.
 • Serveer in een kommetje met toppings als vers fruit en granola.
 • Bewaar in de koelkast in een afgesloten potje zonder de toppings als je de porridge later wilt eten.

Notities

Notities en tips:
 • De geraspte amandelen kan je vervangen door geraspte kokos.
 • Zoetstof: Deze term gebruik ik in de breedste zin van het woord. Kies de zoetstof van je keuze: suiker, suikervervanger, honing, ahorn- of agavesiroop.
 • Qua toppings kan je eindeloos variëren. Enkele ideeën:
  • Fruit: Banaan, appel, peer, perzik,…
  • Granola
  • Gehakte noten
  • Gesmolten chocolade
  • Speculoospasta
 • Speel gerust met de verhouding tussen het hennep- en chiazaad. 1:1 kan bijvoorbeeld ook. 
 • Liever iets anders dan pindakaas? Ook amandel- of cashewpasta is een optie. 
 • Deze porridge past ook in een mealprep-plan! Ik maak meestal twee porties en bewaar er eentje zonder toppings in de koelkast. Afgesloten blijft het zeker twee dagen goed.  
Trefwoord hennepzaadjes, porridge
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Romige chocoladeporridge met hennepzaadjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: