Koken & genieten Picnick

Tips voor een geslaagde picknick

Nu de astronomische zomer gestart is en voor heel wat mensen vakantie lonkt, kunnen we ook officieel het picknickseizoen aftrappen! Dat ik dol ben op picknicken, zal je wellicht niet verbazen. De term doet me dromen van romantische tafereeltjes van schilderijen uit het begin van de 20ste eeuw. Maar uit ondervinding weet ik dat er ook enkele dompers op de feestvreugde kunnen opduiken. Gelukkig kan je die met een klein beetje denkwerk makkelijk vermijden, zodat je op het moment zelf ontspannend kan genieten van een heerlijk festijn ‘on the go’. De komende weken deel ik graag mijn tips én… cadeautjes!

Foto: Kate Hliznitsova via Unsplash

Keep it simple

Kies voor gerechten met weinig gedoe ter plaatse. Breng je een salade mee? Hou de ingrediënten klein zodat je geen snijwerk meer hebt. Op je picknickplekje heb je vast ook geen zin om te goochelen met courgetteslierten of spaghetti!

Ook gerechten die je uit het vuistje kunt eten zijn ideaal zoals deze mini-frittata’s, mangochutney rolls of fetacake.

Als je het assemblagewerk zoveel mogelijk vooraf doet, bespaar je jezelf heel wat gedoe op het moment zelf. Sommige gerechten worden ook beter naarmate ze al een tijdje bereid zijn. Zoals deze salade met boontjes en gegrilde krieltjes bijvoorbeeld.

Deksels zijn je beste vriend

Salad in a jar: Aziatische zalmsalade

Lekvrij is het toverwoord bij meeneemgerechten. Ik gebruik liever geen folies omdat die makkelijk kunnen wegschuiven of wegwaaien. Beter zijn stevige kommen of bokalen met een deksel. Glas is perfect. Weliswaar wat zwaarder dan andere materialen, maar hygiënisch en zeker bokalen sluiten goed af. Ze zijn niet alleen handig voor onderweg. Ook ter plaatse kan je zo gemakkelijk de etenswaren beschermen tegen wat er niet bij hoort: rondvliegende pluisjes, blaadjes, insecten,…

En dat brengt ons bij tip 2!

Ontmoedig partycrashers

Picknicks zijn ook voor heel wat gevleugelde en kruipende wezentjes een hoogmis. Vlakbij een meertje picknicken oogt zeer pittoresk, maar je riskeert dat een zwerm muggen gezellig komt aanschuiven. Insecten houden niet van pepermunt. Een spray met mondwater houdt ongenode gasten op afstand. Je kan ook een partyspot maken voor de beestjes: een kommetje met suikerwater dat je op een afstandje plaatst. Dek voedingswaren tijdens het eten sowieso af. Stop etensresten of ander afval zo snel mogelijk in een afgesloten kom of in een vuilniszak.

Zo gaan we naadloos naar de volgende tip:

Neem een vuilniszak mee

Populaire picknickspots worden vaak overspoeld door mensen. Vuilnisbakken worden wel regelmatig leeggemaakt, maar voor de ophaaldiensten is het soms onbegonnen werk om dit bij te houden. Dan neem ik mijn vuilnis mee naar huis (of naar de volgende container) in plaats van het in een overvolle vuilnisbak te proppen of, nog erger, errond te stapelen. Bonus: Een vuilniszak is ook ideaal om onder een picknickkleed te leggen en te beschermen tegen vocht of hardnekkige grasvlekken.

Keep it cool

Met uitzondering van koffie of thee zal je voor een zomerpicknick voedingswaren wellicht eerder koel dan warm willen houden. Ik ben als de dood om mensen op te zadelen met een voedselvergiftiging, dus sleur ik met liefde koelelementen of ingevroren waterflessen mee. Ideaal is natuurlijk een tas of mand met isolerend materiaal. En zo komen we bij de kerst op de taart van dit artikel…!

Giveaway! Win deze picknickmand!

Een echte picknickmand met passende spulletjes maakt de sfeer uiteraard helemaal compleet. En wat nog mooier is: je kan deze mand winnen! Niet zomaar een mand dus, want je krijgt er ook heel wat picknick-essentials bij:

 • Bestek, borden en glazen voor 4 personen.
 • Binnenin voorzien van isolerend materiaal.
 • Merk: Cosy & Trendy.
 • Waarde: 49€

Hoe maak je kans?

Dat kan in ruil voor wat picknickinspiratie! Geef in de comments bij dit artikel aan welk gerecht jij liefst meeneemt naar een picknick. Dan gaat je naam in de picknickmand met kanshebbers!

Wedstrijdvoorwaarden en -verloop:

 • Deelnemen kan tot en met aanstaande vrijdag 27 juni 2020 om 23u59.
 • De prijs wordt uitsluitend opgstuurd naar een adres in België.
 • De winnaar wordt gekozen via lottrekking en zal op maandag 29 juni bekendgemaakt worden via een post op de Facebook-pagina en een comment onder dit artikel.

Deze wedstrijd is afgesloten. Het filmpje met de bekendmaking kan je hier bekijken op de Facebookpagina van Picnic Pleasures.

Veel succes! (en stay tuned, want er volgen nog winacties!)

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

39 reacties op “Tips voor een geslaagde picknick

 1. Ik ga voor een bloemkoolcouscous met koriander, zonnebloempitten & boekweit, rode ui en brokkelkaas.
  Daarnaast nog een fris slaatje van rode biet met rozijntjes en zachte geitenkaas.
  Benieuwd naar de andere tips!

 2. Zalig…picknicken… En dan met zo’n prachtige mand… wauw…ik waag graag een kansje. Hier maak ik voor een picknick heel vaak een pastasalade met farfalle, homemade pesto, kerstomaatjes, zongedroogde tomaatjes, stukjes geitenkaasbuche, parmaham, pijnboompitjes en rucola. Echt superlekker!

 3. Wat een mooie mand! Ik neem nog graag wat koffiekoeken mee, lekkere pistolets met verse charcuterie. Een heerlijke groente- en fruitsalade en vers geperst appelsiensap in een herbruikbare fles 😋🍊🥪

 4. Wauw super leuk heel graag men kansje gewaagd voor deze heerlijke verwennerij zou zalig zijn om dit te mogen winnen! Wat een prachtige mand! 😍 Een dikke snede bruin/wit brood met gerookte zalm, avocado en komkommer eenvoudig maar zo lekker! 🥑🥒🍞

 5. Stephanie

  Wat een mooie picknickmand!
  Een leuke actie.
  Mijn zoon zou dit super vinden om samen met het gezin te doen! Dit staat al eventjes op onze planning. Zo’n picknickmand zou ideaal zijn.
  Ik zou er allerlei ontbijtkoeken in opbergen, wat beleg, een thermos koffie, vers fruitsap, vers fruit. Gezellig samen ontbijten in het park, in het zonnetje. 🥰

 6. Xena Van Roey

  Pasta met kippenblokjes, paprika & cocktailsaus, basic ma zo lekker! Als side dishes: gehaktballetjes, roomkaas/gandaham rolletjes & tomaat/look hummus met aperitiefstokjes. Een cavatje erbij en we zijn gesetteld!

 7. Ik ga voor simpel maar lekker. Met een zomerse pastasalade doe je voor iedereen goed. Liefst met Italiaanse toetsen, zongedroogde tomaatjes, pesto erdoor gemengd, parmaham,… En om te drinken een lekkere rosé! 🍷

 8. Anja Verduyn

  Worstenbroodjes, quiche, of rap en simpel op de fietstocht stoppen bij een bakker om broodjes bij de beenhouwer om beleg. En als we her juiste plekje gevonden hebben stoppen we om te genieten van al het lekkers

 9. Evi Millecam

  Waw, picknicken! Dat is nu echt al een eeuwigheid geleden dat ik dat gedaan heb, maar door je artikel heb ik de smaal terug te pakken gekregen 😍 super tips en ik vind het super dat dit ook op een zero waste manier kan! ❤️ Een gerechtjes dat ik zou meenemen is een couscous slaatje met fetakaas, zongedroogde tomaten, pijpajuin en nog wat verse tuinkruiden! Yummyyy! 😋 uiteraard ook steeds lekker op er nog een stokbroodje bij te doen, wat verschillende kaasjes, fruit en een lekkere zelfgemaakte smoothie. Deze picknickmand zou me alvast kunnen helpen terug werk te maken van een romantische picknick ergens aan het water in de natuur! Love it & bedankt voor het boeiend artikel! ❤️

 10. Nico Levrau

  Een kaasplankje. Met verschillende soorten broodjes.

 11. Sofie Laureys

  Een couscousslaatje met oosterse kruiden, paprika, lente uitjes en feta!

 12. Amy Huylebroeck

  Ik kies nooit voor té speciale dingen, zodat ik weet dat iedereen wel iets lust. Hummus, crackers, rauwe groenten, seizoensfruit, kaasjes, charcuterie, ciabatta of stokbrood, en wat ik graag maak is: een Zweedse sandwich cake, echt leuk!

  • isabelleuselli

   Proficiat Amy, jij bent de winnares van de picknickmand! Bezorg je me jouw adres via priv&-bericht op Facebook of via isabelle punt uselli at gmail punt com? Dan komt de mand jouw richting uit!

   • Wow ik dacht even dat ik gewonnen had, haha een andere Amy heeft geluk!
    Veel plezier met je prijs Amy! 🙂

 13. Sofie Dauw

  Bij mooi weer gaan wij graag picknicken tijdens een uitstapje. Eén van onze favoriete gerechtjes zijn zalmwafeltjes met een dillesausje om in te dippen of een couscoussalade! Deze mand zou onze uitstapjes compleet maken!

 14. Coremans Kim

  Wauw, wat een prachtige actie. Geen picknick zonder allemaal kleine tapashapjes! Liefst hartig en zoet!
  Als dessertje verkiezen wij pizzapunten van watermeloen…

 15. Cindy lathouwers

  Een assortiment wraps met vis en vlees, een lekkere pasta salade met kip en curry. Kleine tapas en als afsluiter veel vers fruit. Een flesje wijn n water mag niet ontbreken. Maar picknicken word zeker veel leuker met deze mooie mand

 16. Ik maak graag pastasalade voor in de picknickmand en ookeen watermeloen moet zeker mee. Heerlijk!

 17. Babbe Cleemput

  Ik zou fruitsla meenemen die lekker fris is. Het is lekker fris en gezond, maar dat betekend niet dat we geen ongezonde dingetjes mogen eten op de picknick 🙂

 18. Julie Van wortswinkel

  Hmm moeilijk kiezen, ik neem altijd teveel eten mee 🤣 maar wat zeker niet kan ontbreken is een lekkere quiche met geitenkaas en wraps met gerookte zalm! Mjammie 😋

 19. Wat een prachtige mand. Een flesje cava met lekkere aardbeien zou ik er al instoppen als aperitiefje. Een pastasalade met fijn gesneden tomaten, pijpajuin, eitjes, reepjes gekookte hesp en een beetje yoghurt dressing. Als dessert twijfel ik nog tss een lekkere versgemaakte fruitsla of een lekker zelfgebakken stukje appeltaart. Mmm… Zie het al volledig zitten, fingers crossed

 20. Zalige mand ! Wil ik heel graag vullen met lekkere salade van parelcouscous, watermeloen en feta. Wat crackers en een hummus als aperitief. En fruitsalade als dessert. Een fles bubbels en wat water met verse munt. Kom je mee? X

 21. Lies Rector

  Niets leuker dan samen met vriendinnen gezellig te gaan picknicken. Wat voor mij zeker niet mag ontbreken is koude pasta pesto (met zongedroogde tomaatjes, mozzarella en ardeense ham). Daarnaast mag mijn zelfgemaakt limonade met citroen en gember ook niet ontbreken.

 22. Mijn favorietje 😊 aardbeien uit de tuin van mama en papa zijn zelfgemaakte eiersalade.Dit doet me wegdromen naar de heerlijke picknick momentjes met mijn ouders, deze mand zal dan ook gebruikt worden om hun is een keer te verrassen met een fijne picknick ❤

 23. Sophie Bisschop

  Ohhhhh wat een prachtige mand!!! Ons gezinnetje is verzot op picknicken! In het bos, aan zee of in eigen tuin! Tis altijd genieten é!!!
  We geniet enorm van een smeuïge Franse kaas met knapperige baguette en voor dessert nemen graag zelfgemaakte cupcake’s met appel mee! Overheerlijk 😋

  • Ik zou heel graag deze picknickmand winnen 😍. Ik neem altijd een rugzak mee als ik ga picknicken en ik vind dit zelf niet zo handig. 3 jaar geleden begonnen mijn vriendinnen en ik jaarlijks met een picknicktraditie om onze verjaardagen samen te vieren (m’n beste vriendinnen zijn 18 mei, 4 juli jarig en ik 2 juli) . Waarbij we in de namiddag gaan gaan picknicken en we allerlei desserts mee hebben om van te smullen. Zo nemen we zelfgemaakte cupcakes, fruitsalade, wafels, aardbeien,… mee. Ik vind een dessertnamiddag in picknickstyle heel leuk om te doen.

   Wanneer ik moet kiezen wat ik graag meeneem op picknick ga ik graag voor een pastaslaatje. In m’n pastaslaatje zit er macaroni, gerookte zalm, cœur de bœuf tomaten in kleine stukjes, komkommer in kleine stukjes, rode paprika in kleine reepjes, een halve appel in fijne stukjes gesneden en een halve ajuin fijngesneden met een yoghurtdressing erbij 😍.

 24. Dejaegher veerle

  Ik neem graag een kaasplank mee met stokbrood vers fruit en een flesje wijn.

 25. Baten martine

  Ik ga op picknick en neem mee : een mooie picknickmand (oog wil ook wat 😉) en potjes met koelelementje met vers gesneden fruit, cake “homemade”, een fles water dat al op voorhand geïnfuseerd werd met schijfjes citroen, gember, takje rozemarijn (even op voirhand de diepvries in zodat het nog fris is op de bestemming 😁) en de heerlijke fritata, op voorhand in porties gesneden of nog handiger, de kleine “muffinvorm”fritata. Wat zeker niet mag ontbreken een mooi dekentje en bestek .

 26. Debruyne Rik

  Ik hou ervan om gerookte ham met meloen en porto mee te nemen in mijn picknickmand

 27. Wat een toffe prijs! Ik neem graag een quiche van zalm en broccoli mee als ik ga gaan picknicken.

 28. Wow mooie picknickmand, dat zou heel leuk zijn om met mijn kleinkinderen mee te nemen.
  Met zeker en vast vers fruit waar ze gek op zijn zeker de rode vruchten, voor hun sandwiches met beleg en voor mijn natuurlijk ook. Als dessert nemen we verse wafeltjes mee waar ze zot op zijn

 29. Vandingenen Hilde

  Een pastasalade, knapperig meergranen stokbrood en een paar stukken kaas. Ijsthee voor op zwoele dagen.bolletjes meloen van verschillende kleur als dessert. Een gezelschapsspelletje of boekje ( dwarsligger) erbij : een fantastische rustige namiddag….
  Leuke en mooie retro-mand!

 30. Ina Van Lancker

  Picknicken doe ik het liefste met vrienden op de late namiddag/avond om dan te genieten in een veld van de ondergaande zon. Hierbij hoort natuurlijk een glaasje. Van gerechten houden we het steeds basic. Een must-have op ons lijstje zijn bruschetta’s. De ciabatta wordt op voorhand gebakken en de garnituur in kleine stukjes gesneden. Iedereen lust het dus! Super lekker met wat zalm, geitenkaas en advocado, jammie!

 31. Een pasta salade met hesp, eitjes en veel groenten. En als dessert, watermeloen! Smaakt altijd!

 32. Ik neem het liefst lekkere zelfbereide aardappelsalade mee met koude kipgehaktballen. Als toetje een kommetje fruitsalade! Mmmm ik moet echt dringend gaan picknicken en met zo’n mooie picknickmand gaat dat natuurlijk nog veel beter!

 33. Even kijken wat we vinden in de koelkast… voorraadkast of wat er in de tuin groeit. Wat voor mij een piknik maakt is niet het eten maar de plek… het gezelschap… het uitzicht… het gevoel van tevredenheid als je het dekentje uitrolt 🙂

 34. Nele Liekens

  Voor ons een pastasalade met koude curry, appeltjes, paprika en soms ook zwanworstjes erdoor gemengd. Extra lekker voor de kids. En als dessert een blueberry muffin. Njammie! Ik kijk er al naar uit.

 35. Nic Adriaensen

  Een lekker frisse zelfgemaakte fruitsalade. Stukjes appel, pitloze druif, perzik en meloen. Perfect om een picknick af te sluiten.

 36. Pingback: Picknickproof: de Muffuletta sandwich - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: