Koken & genieten

Picknickproof: de Muffuletta sandwich

Tijd voor nog eens een picknickproof-recept! Deze Muffulleta sandwich is een vrije interpretatie van een bijzonder populair broodje in New Orleans. Belangrijk voor een picknick: Je kan het broodje op voorhand maken en het kan tegen een stootje. Meer zelfs: door het wat platter te druken wordt het nog lekkerder en eet het ook makkelijker!

Het picknickseizoen staat in de startblokken en de naam van mijn blog indachtig, mag ik dat natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Enkele jaren geleden schreef ik al tips en trucjes Meer tips en trucjes voor een geslaagde picnick vind je ook hier. Maar er is altijd ruimte om mijn picknick-repertoire uit te breiden, dus enter de muffuleta sandwich!

Deze sandwich werd in New Orleans geïntroduceerd door Siciliaanse immigranten die hun eigen brood meebrachten, de muffuleta. Aangekomen in de VS maakten ze er een sandwich mee met onder meer mortadella, provolone, salami, ham en giardiniera. Dat laatste heb je wellicht nog gezien in Italiaanse speciaalzaken. Giardiniera is wat we in het Nederlands ook wel tafelzuur noemen: Rauwe groenten die ingemaakt worden in olie of azijn. Een giardiniera kun je zelf maken, maar ik heb het eenvoudig gehouden met een heel snelle variant. Ook het aantal ingrediënten tussen het broodje heb ik wat ingekrimpt, zonder aan smaak in te boeten!

Eén van je herinneringen aan schoolreizen is misschien ook de broodjes die tegen de lunch ergens onderin je knapzak beland waren. Met een platgedrukt broodje als resultaat. Je houdt ervan of net niet, maar deze muffuletta sandwich wordt er alleen maar beter door!

Muffuletta Sandwich

Deze vrije interpretatie van de muffuletta sandwich is ideaal voor een picknick. Het broodje kan tegen een stootje en de smaken laten zich prachtig vermengen. Varieer gerust met de ingrediënten en pas ze aan naargelang jouw smaak!
Gang Hoofdgerecht
Porties 1 broodje

Ingrediënten
  

 • 1 stokbrood meergranen
 • 4 augurkjes
 • 1 el kappertjes
 • 1 el olijfolie
 • 6 olijven
 • 2 el pesto
 • 2 el roomkaas
 • 5 halfgedroogde tomaatjes
 • Handje rucola
 • 2 plakken rauwe ham

Instructies
 

 • Maak eerst de salade: Snij de augurken, kappertjes en olijven in kleine stukjes of gebruik hiervoor een keukenmachine. Voeg de olijfolie toe.
 • Kruid bij met peper.
 • Halveer het stokbrood en smeer langs de ene kant een laagje pesto. Daarbovenop komt de salade en de plakjes rauwe ham.
 • Aan de andere van het broodje smeer je een laag roomkaas. Leg er de zongedroogde tomaat en de rucola op.
 • Plooi dicht en verpak strak in folie of boterhampapier.
 • Om het eten te vergemakkelijken en de smaken beter te laten vermengen kan je het broodje platter drukken met een snijplank en enkele boeken. Laat eventjes zo staan en bewaar dan in de koelkast tot je het broodje gaat opeten.

Notities

 • Snij het broodje pas bij het serveren. Zo droogt het niet uit. Snij het papier mee, des te makkelijker om hygiënisch te eten tijdens een picnic!
Trefwoord belegd broodje, picknick
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Picknickproof: de Muffuletta sandwich

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: