Koken & genieten

Vijf op vrijdag: Lunchboxeditie

Een nieuwe vrijdag, dus weer tijd voor 5 foto’s. Sinds ik deelneem aan 40 Dagen Bloggen heb ik me voorgenomen om telkens op vrijdag 5 keer lunchboxinspiratie te delen. Zo krijg je ook een inkijkje in de gerechten die de voorbije week de revue passeerden in m’n keuken! Klaar voor ronde 2?

Recept Lynn de Merlier

Cheesy raspberry

Bibberend koud of niet, slaatjes smaken me altijd. Voor een interviewvoorbereiding ben ik het boek “Goesting in Gezondheid” van Lynn de Merlier aan het lezen. Daarin legt ze uit hoe onze darmen een invloed hebben op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Deze salade met geitenkaas is één van Lynns lunchgerechten. Uit het boek leer ik dat frambozen heel goed zijn voor de gezondheid van de darm. “De bittere smaak van rucola zorgt ervoor dat je maag de juiste hoeveelheid maagzuur afgeeft”, aldus Lynn. “Bittere voeding geeft ook minder snel een opgeblazen gevoel na de maaltijd.” Lekker én gezond dus!

Deconstructed sushi

Deconstructed sushi

Ik had ergens iets gelezen over “deconstructed sushi” en kreeg instant zin om het nodige in huis te halen. Zoals de naam het zegt is dit sushi waarbij je de ingrediënten niet oprolt, maar gewoon naast elkaar drapeert in een kommetje. Toegegeven, ik heb mezelf nog wat extra culinaire vrijheid toegestaan. Zo is de zalm niet rauw, maar gestoomd. En de rijst is allesbehalve sushirijst, maar een microgolfvariant van Bosto met kokos en gember.

Boterkip Sri Lanka

Boter”kip” uit Sri Lanka

Een tijdje geleden nam mijn vader tijdens een reis in Sri Lanka een voorraadje typische specerijen mee. De ideale gelegenheid om eindelijk eens te koken uit een kookboek met Sri Lankese gerechten dat al heel lang in m’n keuken rondslingert. De spits werd afgebeten door deze “Boterkip”. Geen echte kip in dit geval, maar de variant van de Vegetarische Slager. De tomatensaus is gekruid met smaakmakers als garam masala, fenegriek en koriander.  Ik serveerde er bloemkoolrijst bij, een specialiteit die Delhaize sinds kort in het vriesvak heeft.

Gehacktbal Vegetarische Slager

Veggie comfort food

Op de meest winterse dag die 2018 tot op heden geproduceerd heeft, kon wat comfort food niet ontbreken. En ja, daar is de bloemkoolrijst weer! Ook dit keer vleesloos met de “gehacktbal” van de Vegetarische Slager. Die bal heeft een tijdje liggen sudderen in een groentebouillon. De bouillon heb ik vervolgens weer opgewerkt met maïzena. Voor een niet-sauzenwonder als ik is dit warempel een lekker sausje!

Rolletjes met komkommer en ham

Opgerold staat netjes

Naar het einde van de week toe liggen er vaak nog wat rauwe groenten en andere restjes in de koelkast te slingeren. Het restje zwarte olijven transformeert in een tapenade. De rauwe groenten verdwijnen in een zuivelspread (een soort roomkaas, maar dan veel makkelijker smeerbaar, van Albert Heijn). De zuilvespread (gekruid en wel) laat zich inpakken in fijne plakjes komkommer en/ofwel rauwe ham. De rolletjes met beide zijn steviger en houden beter stand. Weer iets geleerd!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

5 reacties op “Vijf op vrijdag: Lunchboxeditie

  1. Marleen Caenepeel

    Die sri lankese kip zegt mij wel iets 👍👍👍

  2. Interessant boek lijkt me. Ik vind die achtergrondinformatie zo’n leuke extra erbij. En idd…gezonde darmen beïnvloeden de algehele gezondheid. Ga ik zeker eens opzoeken bij een volgende bezoekje aan de bib 🙂

    • Het boek is zeker een aanrader! Lynn stoffeert haar boek met heel veel informatie en tips. Ik was me er bewust van dat gezonde darmen belangrijk zijn, maar besefte niet dat de draagwijdte zo immens is.

      • Tijdje terug las ik daarrond ook zo’n interessant boek (De mooie voedselmachine / De charme van je darmen door Giulia Enders). Een onderwerp dat me blijft boeien en merk ook bij mezelf dat (goede) eetgewoonten een invloed hebben op de algehele gezondheid. Ik ga zeker dat boek van Lynn eens opzoeken.

  3. Pingback: Review De Vleesch Lobby: het restaurant van De Vegetarische Slager

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: