Koken & genieten Uncategorized

Rariteit in m’n kookbib: Microwave Cooking for One

Twee jaar geleden schreef ik naar aanleiding van Valentijn deze eerder serieuze en persoonlijke post. Ga ‘m gerust nog eens lezen als je single bent en behoefte hebt aan wat peptalk! Dit keer pak ik het wat luchtiger aan met veruit het meest bijzondere kookboek uit m’n collectie: “Microwave Cooking for One” van de Amerikaanse Marie T. Smith.

Microwave cooking for one

Het wordt wel eens omschreven als het meest treurige kookboek ooit. Zeker in de Valentijnsperiode zie je het her en der bij wijze van grap weer opduiken.

Ik kocht “Microwave Cooking for One” een aantal jaar geleden op Amazon, maar oorspronkelijk dateert het uit 1986! Wat natuurlijk de gedateerde cover verklaart. Een paar decennia geleden was magnetronkoken heel populair. Ik herinner me nog Tupperware-avonden dat we met verbazing toekeken hoe de consulente een perfect gegaard gehaktbroodje uit de microgolfoven toverde. Maar gaandeweg kreeg het apparaat een fouter imago. Het stond synoniem voor snel opwarmen en ongezond eten. Pascale Naessens kreeg de wind van voren toen ze vorig jaar kant-en-klare maaltijden op de markt bracht. Vooral over de stralingen doen heel veel onheilspellende verhalen de ronde. Daar tegenover staan dan weer tal van experts die zeggen dat het toestel een ongevaarlijke vorm van stralingen produceert.

Ik ben natuurlijk geen wetenschapper, maar denk dat het grootste probleem van een microgolfoven vooral bij verkeerd gebruik ligt. Het is heel ongezond om potjes te gebruiken die beschadigd of niet microgolfbestendig zijn. Snel iets op vol vermogen opwarmen is evenmin een goed idee. Je hebt het vast nog meegemaakt: een tas soep op vol vermogen voelt na een paar minuten al gloeiend heet aan. De tas welteverstaan, de soep is vaak nog lauw tot zelfs koud. De boodschap is dus: op een middelmatig vermogen opwarmen en tussenin roeren zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt.

Wil je gaan koken in het toestel, dan moet je met nog meer rekening houden. Toen ik maandenlang in verbouwingen zat en geen keuken had, ging ik op zoek naar recepten voor de microgolfoven. Het werd niet bepaald een vruchtbare zoektocht. Enkele Youtubers bieden wel inspiratie, zoals Gemma Stafford, maar de kookboeken zijn dun gezaaid. Ik kwam vooral terecht bij oude kookboeken uit de bibliotheek en dus ook bij dit boek uit de jaren tachtig. De schrijftster heeft er trouwens niet minder dan 10 jaar aan getest en gewerkt! Dat vertelt ze in dit filmpje.

Wat ze ook mogen zeggen over microgolfkoken: het is niet altijd zo simpel als het lijkt. Je moet ook op een andere manier koken dan op een fornuis of in de oven. Dat blijkt ook uit het boek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog niet zo vaak uit gekookt heb. De bereidingen zijn soms nogal omslachtig, met heel veel stappen. De auteur maakt ook gebruik van specifiek kookgerei dat niet meer actueel is. En de aanduidingen in ounce maken het er niet gemakkelijker op. Er staat trouwens niet één foto in heel het boek! Uitsluitend wat eenvoudige tekeningetjes van het gebruikte kookmateriaal. De ringen waardoor je het boek gemakkelijk kunt omslaan zijn dan wel weer goed gevonden. Zo zouden er meer kookboeken mogen zijn!

IMG_9612

Alhoewel ik me altijd voorneem om er meer uit te koken, is het titanenwerk van Marie T. Smith eerder een leuk hebbeding in m’n kookbibliotheek. Toch heb ik redelijk wat geëxperimenteerd door lange tijd uitsluitend aangewezen te zijn op een magnetron. Ik was natuurlijk wel dolblij dat ik na maanden eindelijk weer een fornuis en oven tot m’n beschikking had. Maar toch zijn er nu nog steeds een aantal bereidingen die ik in de microgolfoven klaarmaak.

Voor wat gebruik ik de microgolfoven zoal?

 • Pasta: misschien een beetje gevaarlijk om als half Italiaanse toe te geven, maar ik kook regelmatig pasta in de magnetron. Hangt er wel vanaf welke soort pasta natuurlijk, maar spaghetti gaat echt prima. Zeker voor singles of kleine gezinnen. Hiervoor gebruik ik een speciaal ontworpen pot met ingebouwd vergiet. Gemiddeld is de kooktijd wel langer (vanaf 2 minuten) dan aangegeven op de verpakking.
 • Broccoli of boontjes stomen: in een pot met vergiet en stoomventiel. Een eetlepel water is voldoende. Zo’n 5min laten garen. Zo zijn de groenten veel lekkerder dan gekookt in een massa water op het fornuis!Broccoli uit de magnetron
 • Zalm: in een zelfde soort pot. Gekruid met wat zout, versnipperd pepertje en geraspte gember. De gaartijd varieert naargelang de dikte van het stuk. Na 3,5minuut check ik altijd even.
 • Ham of spek laten drogen: Tussen twee vellen keukenpapier. 90s per plakje. Haal het vlees onmiddellijk van het papier en laat nog 1min afkoelen.

Voordelen van magnetronkoken:

 • De afwas is minder hardnekkig. Geen aangekoekte etensresten!
 • Je hebt minder water nodig.
 • Je kan het effect van een stoomoven simuleren. Door het gebruik van weinig water blijven de voedingsstoffen beter bewaard.
 • Je kan het overal doen. Tweede verblijven, een studentenkot of een huis in verbouwing: Stekker in het stopcontact en je kan aan de slag!

Aandachtspunten:

 • Opwarmen doe ik altijd op half vermogen
 • Echt koken op vol vermogen.

Gebruik jij de magnetron ook om te koken of is het uitsluitend een “opwarm”-toestel?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

7 reacties op “Rariteit in m’n kookbib: Microwave Cooking for One

 1. Als single kan ik dergelijke tips goed gebruiken.
  Ik heb het dan ook opgeslagen in mijn browser om het morgen eens grondig door te nemen.
  Bedankt,
  Groetjes
  Theo

 2. Bij ons is het eigenlijk louter om dingen op te warmen, al is dat vooral omdat we geen idee hebben hoe we daarin moeten koken. Maar dat van die ham drogen, dat hebben we wel al gedaan.

 3. Marleen Caenepeel

  👍👍👍👍👍

 4. Hier zo’n combi-magnetron die ik ook als gewone oven kan gebruiken. Maar koken in de microgolfoven, dat heb ik nog maar zelden gedaan. Opwarmen wel.

  • Ik denk dat inderdaad nog maar weinig mensen koken in de magnetron. Het kan ook nogal een gedoe zijn. Vroeger kookte ik wel eens een volledige maaltijd in de microgolf, maar dat gebeurt nog nauwelijks. Nochtans heb ik er een speciale pottenreeks voor:-) Wel vind ik de magnetron soms handig als shortcut, bv. om broccoli te stomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: