Koken & genieten

Proeven van vegan

Het zijn interessante tijden voor wie veganistisch eet. Steeds meer producten zijn steeds beter verkrijgbaar. Zelf eet ik niet volledig vegan en ook niet veggie. Ik heb ook geen concrete plannen om dit soort keuzes te maken. Toch vind ik het mijn plicht om wat zo gevarieerd mogelijk te eten, zowel om gezondheids- als ecologische redenen. En toegegeven:  ik ben een echte culi-curieuzeneuze. Al die nieuwe producten vind ik gewoon razend interessant!

vegan

Foto via Pexels

Onlangs mocht ik voor Tendens naar een ontbijt met de producten van Abbot Kinney’s. We werden om 9u in Hümm, een hummusrestaurant in hartje Antwerpen, verwacht. Wat voor een West-Vlaamse dus betekent om lang voor het opkomen van de zon te vertrekken. De weergoden hadden net die dag beslist om de provincie in een dikke mist te hullen, waardoor het eerste deel van de rit ronduit angstaanjagend was. Gelukkig was het zicht vanaf Oost-Vlaanderen wel helder en in Antwerpen wachtte ons een kleurrijk, heerlijk ontbijt!

IMG_9182

IMG_9173

IMG_9180

De catering werd verzorgd door raw food chef Julie Van den Kerchove, bekend van Julie’s Lifestyle. Haar opdracht was om te werken met de plantaardige yoghurtvarianten van Abbot Kinney’s: de Coco Start en de Almond Start.

IMG_9176Happiness is a piece of cake

IMG_9174

Het merk heeft ook frozen yoghurt in het assortiment, maar je begrijpt dat een ijsje op dat moment van de dag niet echt van toepassing was! Abbot Kinney’s werd in 2014 opgericht door twee jonge, ondernemende Nederlanders.  De naam komt van Abbot Kinney Boulevard in Los Angeles, bekend van z’n hippe eettentjes.

Waarom kiezen voor vegan?

De redenen om te kiezen voor een vegan levensstijl lopen uiteen. Een greep uit de antwoorden die ik kreeg van de aanwezige foodies.

Abbot Kinneys Coco Start Natural 400ml

Quirine Smit – Abbot Kinney’s

“Ik ben nu zelf 2,5 jaar veganist. Dat is een beetje organisch gegaan. Ik heb in Duitsland gewoond. Daar is vlees nog goedkoper dan bijvoorbeeld groenten en dat klopte voor mijn gevoel niet meer. Toen ben ik uit mezelf heel veel navraag gaan doen, lezen, documentaires kijken, enz… Ik ben ook een enorme dierenvriend. Voor mij was het een soort optelsom die me deed besluiten: ik wil het echt niet meer eten. Nu eet ik al 2,5 jaar plantaardig.”

Eva Daeleman

“Ik sukkel al heel lang met mijn darmen en ik at sowieso al 7 jaar zonder gluten en lactose. Ik voelde dat er nog iets was waardoor het nog niet 100 procent bij mij paste. Toen ging ik op yogatraining en daar heb ik aangeduid dat ik vegan zou eten. Omdat ik dacht: daar ga ik dat eens 3 weken proberen, ik moet toch niet zelf koken. De energieboost die ik daarvan gekregen heb was ongelooflijk. Sindsdien ben ik een overtuigd veganist.”

Martine Prenen:

In mijn geval was het als artrosepatiënt onder andere om medische redenen dat ik voor vegan heb gekozen. Artrose ontstaat doordat je gewrichten gevoelig zijn. Je kraakbeen is weggesleten. Je hebt last in je kleine gewrichten en in je grote gewrichten. Dat bouwt zich op. Ik was al lang vegetariër en had al mijn vis en vlees vervangen door kaas. Maar ik had altijd pijn: In mijn voeten, in mijn handen,… Tot ik op een bepaald moment ging puren uit wat ik had geleerd tijdens mijn opleiding. Zuivel is ook zeer verzurend, dus dacht ik: laat ik eens proberen om plantaardig te gaan. Binnen de week had ik geen pijn meer. Dus dat was voor mij een belangrijke reden om plantaardig te eten. Ik ben sowieso altijd een Duracell-konijn geweest. Nu ik over de vijftig ben, voel ik echter dat m’n lijf nu en dan een schopje onder de kont nodig heeft om in actie te schieten. Sinds ik van vegetariër naar veganist ben gegaan heb ik heel duidelijk het verschil in energie gevoeld. Een even grote reden voor mij om vegan te eten is het dierenleed. Ik ben een heel grote dierenvriend. Veganistisch eten is ook veel minder belastend voor het milieu. Moet iedereen dan plantaardig eten? Nee… Maar, ik denk dat het heel goed zou zijn voor de wereld en voor onze gezondheid als we zouden minderen met de massale vis-, vlees- en zuivelconsumptie.”

The proof of the pudding…

IMG_2906

Na afloop van het ontbijt kregen we een koeltasje mee met enkele smaakmakers van Abbot Kinney’s. Yoghurt met een kokossmaakje vind je tegenwoordig gemakkelijk in de koeltoog, maar een volledig veganistische yoghurt puur op basis van kokosmelk is veel moeilijker te vinden. Met hun producten zit Abbott Kinney’s dus op een relatief onontgonnen gebied, zeker in Europa.

Een vooroordeel over veganistische producten is dat ze duur zijn. De winkelprijzen van de yoghurts van Abbott Kinney’s zijn inderdaad niet goedkoop: 4,69€ voor 400ml Coco Start (11,73€/l) en 4,49€ voor 400ml Almond Start (11,23€/l) is niet goedkoop. Anderzijds kan het minderen of compleet afzweren van vlees en vis, natuurlijk ook een behoorlijke slok op de borrel schelen.

Zowel de variant met kokosmelk als die op basis van amandelen hebben een heel romige structuur.  De amandelyoghurt is iets zuriger van smaak. Deze producten zijn heel puur en bevatten zo weinig mogelijk ingrediënten. Er zit geen suiker, noch zoetstoffen of onnatuurlijke toevoegingen in.

abbot kinney's

 

Over de producten van Abbot Kinney’s is duidelijk nagedacht tot en met de verpakking. Zo kan je het kartonnen omhulsel heel gemakkelijk verwijderen en afzonderlijk bij het papier en karton leggen.

Net zoals met gewone yoghurt kan je ook met de plantaardige varianten alle kanten uit. Van een klassieke bereiding met granola tot een vegan tiramisu, pesto, hummus en als extraatje in soepen: De site van Abbot Kinney’s biedt heel wat receptideeën.

Nog een ideetje van mezelf:

Vermeng 1/2 hoeveelheid Coco Start met 1/2 hoeveelheid tahin. Het romige resultaat is super lekker in dadels, zeker die grote Medjool-varianten!

dadels met yoghurt en tahin

Benieuwd naar de Tendens-reportage? Die kan je hier bekijken!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Proeven van vegan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: