Koken & genieten

Achter de schermen van Tendens

Het komt wel eens ter sprake op deze blog: mijn beroepsleven speelt zich voor een belangrijk deel af in functie van het lifestyleprogramma Tendens. De West-Vlamingen onder jullie kennen het waarschijnlijk van de “buis”. En aan iedereen die daarbuiten woont: al onze creaties zijn ook online te zien!

Wat ik precies doe voor Tendens? Een mix van zoveel eigenlijk. Reportages draaien (commerciële en redactionele), voice-overteksten inlezen en ik ben ook eindredacteur. En tussenin staan er ook wel eens speciale opdrachten op de planning. Zoals de culinaire rubriek Happytizers: een reeks korte reportages met toegankelijke hapjes. Collega Stephanie en ikzelf ontwikkelden elk vier gerechten. Het kookproces van de gerechten werd grotendeels in beeld gebracht, dus was het belangrijk om ook te letten op de verschillende stappen. Een hartig wafeltje viel bijvoorbeeld af omdat het niet haalbaar bleek om de stadia van het bakken in beeld te brengen.

Typisch voor Happytizers is dat er geen kok in beeld komt, zelfs geen handen. Alle ingrediënten worden gefilmd en gefotografeerd op een zwarte achtergrond. De regisseur/monteur maakt er achteraf in Adobe After Effects een swingende montage van. Het eindresultaat ziet er dan zo uit:

De opnames waren vrij intents, maar ook kleinschalig. Voor culinaire rubrieken werken we regelmatig in echte kookstudio’s, maar niet voor deze. Deze opnames vonden namelijk plaats op… mijn salontafel! Vlakbij het raam hadden we de ideale lichtomstandigheden. Voor bepaalde stukjes werd de camera opgesteld aan de oven en de kookplaat, maar het leeuwendeel filmden we op en voor zwarte tegels.

Zo zag de set-up er uit. Dit torentje met zoete aardappel-schijfjes zal in het uiteindelijke filmpje opbouwen.

Kookopnames in je eigen keuken zijn trouwens een zegen, want je hebt natuurlijk alles bij de hand en weet ook perfect al het materiaal liggen!

Mislukt…

Iedere kookrubriek begint met recepten uitdenken. Dat betekent dus veel try-outs en soms ideeën opbergen. Met de groenteterrine heb ik het gewoon opgegeven na meerdere pogingen, met zowel gelatine als de plantaardige variant agar. Het ziet er niet eens slecht uit, maar qua smaak kwam ik niet verder dan gestoomde groenten met een gelei ertussen. Geen hoogvlieger… De gelei belandde in de vuilnisbak. De groenten konden gelukkig gered worden en ingevroren om later in wraps te verwerken. En dan op zoek naar een ander gerecht….

Het alternatief!

Het werden crostini van zoete aardappel. De flinterdunne schijfjes zijn heel lekker als alternatief voor het traditionele toastje. En beleggen kan natuurlijk naar eigen goesting.

Voor de schijfjes gebruik je best een mandoline. De mijne werkt voortreffelijk, maar daardoor is het ook een hels karwei om ze zonder ongelukken droog te krijgen!

De Italiaanse sushi met pesto is ondertussen een succes op familiefeestjes. Eerst presenteerde ik de rolletjes op de pesto, maar dat was me toch iets te rommelig.

Een witte achtergrond voor eten lijkt de meest evidente en smakelijke keuze, vandaar eerst het bord. Maar uiteindelijk blijkt dat ook een zwarte achtergrond het vaak heel goed doet.

Dit bloembergje vormt onderdeel van het recept voor de bloemkoolbites.

Ik publiceerde het recept ook op deze blog, maar in alle eerlijkheid: de foto kon beter…

Ik kocht online van die metalen houders in de vorm van een frietzak, maar dat oogde nogal 90s;;. Gelukkig vond ik ook deze mooie frietmandjes in koperkleur en “krantenpapier” speciaal voor voeding.

Blender-fun

Deze Artisan blender van KitchenAid ziet er niet alleen mooi uit, hij werkt ook formidabel. Bij een blender moet je er wel rekening mee houden dat het mixen van ingrediënten er niet altijd telegeniek uit ziet in close-up. Dus komt het er op aan om vroegtijdig te knippen in montage.

Deze dressing van zongedroogde tomaatjes hoort bij een surf & turf-hapje met chorizo en garnalen.

Je kan het gerecht ook in een aperoglaasje serveren, maar lepels zijn handiger weet ik uit ondervinding.

Inspiratie nodig voor originele hapjes, waarmee je zeker gaat scoren tijdens de feesten? Hier vind je alle recepten in de Happytizer-reeks!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Achter de schermen van Tendens

  1. Zo leuk vormgegeven in het filmpje! En t ziet er een keilekker hapje uit

    • isabelleuselli

      Thanks! Alle credits voor de montage naar de regisseur! En de hapjes zijn allemaal voorgeproefd, dus ik kan met een gerust hart zeggen dat ze allemaal lekker zijn😎

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d