Koken & genieten

Paprika’s met bloemkoolrijst uit de oven

Is het je ook opgevallen dat ovengerechten tegenwoordig ontzettend populair zijn? Wortelen, bloemkool, courgette,… vroeger kookten of stoofden we ze, tegenwoordig gaan ze meestal de oven in. Je wint aan smaak en vooral ook aan tijd. Terwijl de oven het werk doet, heb je er minder omkijken naar dan bij een gerecht op de kookplaat. Zelf vind ik koken in de oven ook een stuk makkelijker. Ik ben bijvoorbeeld absoluut geen vleeskok, maar een rosbief weet ik meestal wel tot een goed (lees “rosé”) einde te brengen in de oven. In een braadpan lijkt het me een stuk moeilijker.

Eén van de typische ovenbereidingen zijn natuurlijk gevulde paprika’s. Maar in heel veel recepten moet je gehakt of andere ingrediënten eerst nog aanbakken in een pan. Ik ging op zoek naar een manier om dit te vermijden en zo ontstonden deze gevulde paprika’s met bloemkoolrijst.

Eerst enkele weetjes:

 • Dit recept is volledig plantaardig. Feta of manouri zijn perfect voor een veggievariant (het gerecht zal dan wel een hoger vetgehalte hebben). Krijg je vleeseters aan tafel, dan zou ik kiezen voor blokjes gekookte ham. Voor visliefhebbers is makreel of tonijn een optie.
 • Ik gebruik de blokjes van SoCheeze. Deze zijn gemarineerd in kruiden en zonnebloemolie. De marinade is ideaal om te gebruiken bij de bereiding van dit gerecht.
 • Ik zit momenteel nog in mijn koolhydraatarme periode, dus vandaar de bloemkoolrijst. Gewone rijst mag natuurlijk ook, maar die moet je dan wel vooraf koken. Dit recept is ook ideaal om een restje rijst te verwerken!
 • Wil je het helemaal gemakkelijk dan kan je de bloemkoolrijst kant-en-klaar kopen. Doe je het toch zelf (met een keukenmachine of rasp) dan is het leuk om weten dat je deze rijstvervanger ook rauw mag invriezen.
 • In dit recept gebruik ik de klassieke bolle paprika’s. Puntpaprika’s kunnen ook, maar die vind ik minder handig om op te vullen en ze zijn duurder.

Paprika’s uit de oven

Ingrediënten (voor 1 persoon):

 • 1 rode paprika (rauw zo’n 150 gram)
 • 100 gram bloemkoolrijst
 • 50 gram champignons
 • 100 gram SoCheeze-blokjes (of kaas of gekookte ham)
 • Vijf blaadjes basilicum
 • Als je van pit houdt: 1 chilipeper ingelegd in azijn, in schijfjes
 • Naar smaak: peper en zout

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten.
 • Laat de ‘kaas’blokjes uitlekken en vang de olie op.
 • Snij de champignons in schijfjes.
 • Versnipper drie basilicumblaadjes.
 • Vermeng de bloemkoolrijst met de champignons, de vegan blokjes en de basilicumsnippers.
 • Voeg 1 à 2 eetlepels van de marinade-olie toe.
 • Kruid naar smaak met zout, peper en eventueel de chilipepertjes.
 • Neem een bakplaat of ovenschaal en leg er een bakpapier in.
 • Vul de paprika’s met de groenten. Misschien heb je nog wat van de vulling over? Geen probleem! Je kunt die gewoon los naast de paprika’s leggen.
 • Laat 30 minuten garen in de oven.
 • De paprika’s en ook de andere ingrediënten zijn nu mooi zacht gegaard.
 • Smakelijk!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Paprika’s met bloemkoolrijst uit de oven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: