Koken & genieten

Hartige starter

En zo is het nieuwe jaar alweer bijna een maand oud. Nog net binnen de aanvaardbare termijn ben ik hier dan eindelijk met de gebruikelijke wensen: Aan iedereen die wel eens passeert langs The Picnic Guest: ik wens je een heel gezond en fijn 2017! Dat het een jaar mag worden vol mooie, te koesteren momenten!

sd2fxgkdagk-brigitte-tohm1

Foto: Brigitte Tohm, via Unsplash

En ook een dikke merci aan iedereen die de tijd neemt om nu en dan eens halt te houden bij mijn virtueel stekje. Het is een bescheiden blogje in de grote online wereld, maar ik koester het wel. In het najaar bestaat deze blog tien jaar! Dat mag wel gevierd worden. Een nieuwe lay-out staat op mijn to do-lijst. Niet dat ik er zo ontevreden mee ben, maar er zijn toch zaken die beter kunnen. Zoals het lettertype dat echt groter mag. Even uitzoeken hoe dat aan te pakken…

Het is de tijd van de goede voornemens, alhoewel de meeste ondertussen al gesneuveld zijn, naar het schijnt. Zelf noem ik goede voornemens liever “werkpuntjes”. Klinkt iets sympathieker, minder belegen en niet zo dwingend. Werkpuntjes heb ik trouwens het hele jaar, meestal circuleren er zelfs meerdere tegelijkertijd.

Eén van mijn werkpuntjes is beter ontbijten. In die zin is deze blogpost van jaren geleden best confronterend, want toen worstelde ik met net hetzelfde probleem.
Maar goed, we blijven proberen…. Dus heb ik meestal granola, melk en blauwe bessen op voorraad. En toch lukt het lang niet altijd om deze eenvoudige mix te verorberen. Al te vaak stap ik zonder ontbijt in de auto. I know: zeer slechte gewoonte… Ik ben stiekem een beetje jaloers op mensen die fluks uit hun bed springen bij de gedachte aan een kommetje havermout met rood fruit. Misschien moet ik zorgen dat er wat meer hartige ontbijtopties in de koelkast liggen. Daar zijn m’n smaakpapillen makkelijker voor te pruimen in de ochtenduren. Ik ga graag op zoek naar recepten van hartige ontbijtjes. Keuze genoeg, maar het jammere is dat hierin meestal meer werk kruipt, met vaak ook nog een pot of pan die op het vuur moet. Eerlijk gezegd krijg ik mezelf op drukke weekdagen niet zover. Maar op een rustig thuiswerkdagje besloot ik eens werk te maken van dit onbijt: spek en ei, maar met havermout. Redelijk gezond dus en een goede basis om energiek aan de dag te beginnen. Het oorspronkelijke recept bevat cheddar, maar bij mij werd dat pecorino. Ik voegde er ook nog tomaatjes en basilicum aan toe. Zo bevat het gerecht toch groenten en ook wat meer kleur.
Het originele recept komt van An edible mosaic, een hele mooie foodblog. Faith is een Amerikaanse, vandaar de hoeveelheden in cups. Om het gemakkelijk te maken heb ik die omgezet naar onze gebruikelijke meeteenheden.

img_7889

Havermout met spek en eitje

Ingrediënten (1 persoon):

1 eetlepel olijfolie
1 lapje spek
1 versnipperde halve ajuin

1/3 cup (30 gram of 8 afgestreken eetlepels) havermout
2/3 cup (60ml) water
1/3 oz (15 gram) gemalen kaas
1 spiegelei als topping

Enkele kerstomaatjes en blaadjes basilicum

Bereiding:

Verwarm de olie in een pannetje op een middelmatig vuur.
Voeg het spek toe en laat het 2 à 3 minuutjes bakken tot het knapperig is.
Haal het spek uit de pan en zet het even opzij.
Gaar de ajuin een 3-tal minuten in de olie tot ie lichtjes bruin is.
Voeg de havermout, het water, zout en peper toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat nog een 5-tal minuten sudderen tot de havermout zacht is.
Ondertussen kan je een spiegeleitje bakken. Zet het vuur van de havermout uit en roer er de kaas doorheen. Tot slot mogen de gehalveerde tomaatjes en het spek (in stukjes) er bij.

Serveer op een bord of in een bowl met het spiegeleitje en wat basilicum er bovenop. Kruiden kan naar wens met zout, peper en eventueel wat Provencaalse kruiden.

Voilà, een stevig ontbijt, dat toch niet als een baksteen op de maag valt. Zeker de moeite om eens te proberen als je van een hartige starter houdt!


img_7890

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Hartige starter

  1. Op deze combinatie zou ik nu precies zelf niet meteen komen… Macht der gewoonte en zo. Zelf sta ik graag ruim op tijd op ’s morgens precies om de reden dat mijn dag pas goed begint met een goed ontbijt (meestal havermout met – idd – blauwe bessen of zelfgemaakte granola, in het weekend koffiekoeken op zondag 🙂 ).

    • Als je heel de week zo goed ontbijt, dan heb je die koffiekoeken op zondag zeker verdiend! ‘k Ben er ook mee bezig om de “macht der gewoonte” in de goede zin te switchen, maar er is nog een beetje werk aan:-)

      • Het blijft een uitdaging hé 😉 . En die koeken, ja vind ik ook. Af en toe een kleine zonde mag zolang dàt geen gewoonte wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d