Je denkt: “Ik zou willen slapen. Ik moet slapen! Want in no time is die wekker daar weer.” Maar dan knipt iemand een extra licht aan in je bovenkamer. Een grote schijnwerper. Schakelaars worden aangezet. Diverse gedachten buitelen over elkaar. Positief en negatief. Inspiratie waar je nog iets mee wilt doen; geld dat nog overgeschreven moet worden; die mail die nog onbeantwoord in de “follow up”-map bengelt.

a2e47f4424940fc82a34c8b38d99a0c5

Deze cartoon vat het mooi samen en is wellicht herkenbaar voor veel mensen.

De belangrijkste les die je in alle “tiplijstjes” leest: goed slapen begint al vóór je in je bed kruipt. Het begint met rust in je hoofd… Maar tja,… Hoor van wie het komt: “zij” die steevast haar iPad meeneemt naar bed: “Nog effe wat foto’s bijwerken voor de Instagram-pagina van ’t werk of een crimiserie op Yelo bekijken…” De iPad is een soort aanhangsel geworden: Bij de afwas, tijdens het strijken, in bed en zelfs in bad,… overal is ie in de buurt. Het lijkt wel alsof ik mijn brein continu wil entertainen.

Het geheim is bezigheden te vinden die rust in je hoofd brengen. Niet alleen vlak voor het slapengaan, ook tijdens de dag is zo’n pauze in je brein niet slecht. Maar wat brengt je tot rust? Dat is voor iedereen anders.

Wat bij mij niet werkt:

Sporten: “ik denk aan niets tijdens een rondje lopen”, hoor je mensen wel eens zeggen. Bij mij gebeurt net het tegenovergestelde. Op de crosstrainer, tijdens het lopen of eenvoudige wandeling komt de gedachtegang net op kruissnelheid.

Meditatie-apps: Tegenwoordig bestaat er overal een app voor: Om goed in te slapen, om energiek aan de dag te beginnen, voor meer zelfvertrouwen, zelfs voor een beter seksleven,… Ik heb zo’n meditatie-app staan op m’n iPad (daar is ie weer). Met veel goede moed aan begonnen, maar dan begon ik mij te ergeren: aan de lijzige stem, de onnozele teksten, de slecht opgenomen klank,… Beroepsmisvorming wellicht…

Processed with VSCO with a4 preset

Wat wel werkt:

Ritmische geluiden: werken met muziek kan ik enkel met ritmische geluiden. Geen Adèle die plotseling alle registers opentrekt of een radiopresentator die me enthousiast begroet. Wel: zachtjes kabbelende jazz, rustige klassieke muziek, lounge,… Of minimal techno, de monotonie in die muziek is voor velen misschien enerverend, maar voor mij net rustgevend.

Hond Simba: zoals het een hond betaamt behoort hij tot de meest zorgeloze wezens op deze planeet. Dat is niet alleen te zien aan zijn blik, maar ook te horen aan z’n ademhaling. Meestal zachtjes, nauwelijks hoorbaar. Mijn truc om ’s avonds tot rust te komen: in de zetel gaan liggen, geen tv, geen radio, vaatwas of ander lawaai. Het enige geluid is de ademhaling van de furry friend: Pure zen!

img_8780

Opruimen: ik kan heel moeilijk afstand nemen van spullen, dus als er dan toch eens een pak papier de deur uit kan, geeft dat eventjes een gevoel van opluchting.

Fröbelen en plannen:  Fröbelen is een leuk woord voor knutselen, naar de Duitse opvoedkundige Friedrich Wilhelm August Fröbel. Het succes van kleurboeken voor volwassenen past in dit rijtje. Het kan ook eerder prutsen zijn, zoals kortingsbonnetjes uitscheuren. Ik ben ook verslingerd aan Youtube-video’s waarin mensen hun agenda organiseren, inplannen, kleuren en voorzien van allerlei stickertjes. Tik maar eens “Organize your planner” in de zoekfunctie. Je krijgt een massa filmpjes van mensen wiens agenda er uitziet als een echt kunstwerkje. Het decoreren van de planning lijkt belangrijker dan het uitvoeren ervan. Zo ver drijf ik het niet, maar een agenda plannen is leuker als er wat markers, vierkleurenbalpen en hier en daar een stickertje aan te pas komen.

Visualisatie: een klein trucje voor een lichte vorm van slapeloosheid: doen alsof je je in een rustgevende situatie bevindt: Bij een kabbelend beekje, wandelend door een bos, op een bergtop. Mijn favoriet is zeezicht. Dan beeld ik me in dat ik een strandhuis bezit. Wellicht omdat ik net de eerste twee seizoenen van Private Practice herbekeken heb. Hoofdpersonage Addison woont er in een prachtige woning in Malibu met uitzicht op de oceaan. In veel van de scènes kijkt ze mijmerend naar de rollende golven. Vaak hoort daar ook een mooie man bij trouwens… Malibu is (wellicht) niet mis, maar ik zou ook al tevreden zijn met zicht op de Noordzee. En die mooie man mag natuurlijk ook komen:-)

En nu ben ik benieuwd, want ik wissel graag dergelijke tips uit met andere mensen: Hoe maan jij die stormen in je hoofd aan tot kalmte?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

6 reacties op “Rust!

  1. Ik lees een beetje vlak voor het slapen gaan. En anders verzin ik verhaaltjes die niet zouden misstaan in een stationsroman ;-).

  2. Ik heb geen echte truc… Gelukkig ben ik een goede slaper. Zodra ik mijn kussen voel, gaat het licht in mijn hoofd uit… 🙂

  3. Ideaal: 2 uren voor bedtijd niet meer bezig zijn met de sociale media (ipad/ipod/laptop/smartphone). Uit onderzoeken blijkt dat zulk licht de hersenen nog véél te wakker houdt nog zo kort voor bedtijd. Rust is dan niet aan de orde. En het ene geeft het andere de hand. Ik vind m’n ontspanning in het lezen van een goed boek, rustig creatief bezig zijn of gewoon…heel gewoon rustig gezellig in de zetel voor de televisie (dat licht is niet schadelijk naar het schijnt, net zoals het licht van een e-reader = ook ok).

    • Dat is inderdaad het ideale scenario. Ik ben daar ook stilaan naartoe aan het werken. Hopelijk kan ik zo slaap omtunen tot nachtrust, met de nadruk op rust.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: