Koken & genieten

Ontbijt met zalmtorentje

“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag…” Ja, ja, uiteraard,… maar vertel dat maar eens aan mijn maag. Die heeft om te beginnen een knoert van een ochtendhumeur. Komt er dan toch een hongergevoel opzetten (meestal als ik al ruim een uur wakker ben), dan rest vaak de tijd niet meer om rustig te ontbijten. In het beste geval eindig ik aan m’n computer in het gezelschap van een zuivelproduct, granen en vers fruit. In een minder gezonde bui plamuur ik een boterham met een dikke laag chocopasta. Maar een echt foute dag start met een graai in een doos van m’n favoriete pralines

Je begrijpt: enige bijsturing was dringend nodig. Het probleem is dat ik het ontbijt zo’n voorspelbare maaltijd vind. Om niet te zeggen saai… Een boterham met een sneetje jonge kaas? Een potje yoghurt en wat vers fruit? Slecht is het niet, maar ik word er ook niet wild van.

IMG_1583

Dus ging ik op zoek naar een boek met ontbijtrecepten. Daar zit duidelijk nog een serieus gat in de markt. In tijden waarin de Vlaming al een indigestie krijgt van alleen maar te kijken naar al die culinaire publicaties, zijn er nauwelijks echte ontbijtboeken te vinden. Ik kocht dit boekje: “500 ontbijt- & lunchrecepten”. De auteur is Brits of Amerikaans en dat merk je ook aan het soort bereidingen. Naast de smoothies en graanbereidingen staan er nogal veel baksels en bereidingen met eieren in (maar een spiegelei is nergens te bekennen). Goede recepten, dat wel.  Handig voor een brunch of voor wie op zoek is naar gebak- en broodrecepten. Maar voor mij komt het in eerste instantie nogal zwaar en ook klassiek over. Het zorgt ervoor dat ik niet meteen overloop van enthousiasme om de recepten uit te testen. Ga ik zeker nog doen, kwestie van het boek toch een eerlijke kans te geven…

IMG_1606

Tweede wapenfeit in de Echternach-processie naar een beter ontbijt: een heus 365 dagen-project. Ik kwam op het idee door dit initiatief van Alpro. Iedere dag een foto nemen van m’n ochtendlijke maaltijd en die op Instagram posten leek me het ideale middel tegen Guylian-excessen op een ongepast uur. Een goeie maand na de startdatum moet ik toegeven dat dit voorlopig slechts half lukt. Sommige dagen hebben nooit Instagram gehaald. Vergeten. Of ik besliste dat het een beetje belachelijk was om een foto te nemen van dat ene brikje Cécémel. Een paar keer at ik uit een doosje, één enkele keer zag dat doosje er zo uit:

IMG_1529

Gelukkig waren er ook al een handjevol momenten dat er iets uit m’n hobbykoksmouw rolde waar ik ongegeneerd trots op ben. Zoals m’n eigengereide versie van de cracker met zalm. Toegegeven, je moet een klein beetje tijd hebben om te prutsen met die vormpjes en torentjes. Niet ideaal dus voor wie ’s ochtends een stel jengelende kleuters of mokkende tieners tijdig op school moet zien te krijgen. Maar wie weet: voor tijdens het weekend of op een vakantiedag…

IMG_0818

Nodig per persoon:

–         Een cracker

–          Een sneetje gerookte zalm (vers mag ook)

–          Plukjes dille

–          Sesamzaadjes

–          Olijfolie

–          Twee radijzen

–          Plukjes waterkers

–          Magere platte kaas (zonder suiker!)

–          Peper en zout naar smaak

 Wat moet je doen?

Verpulver de cracker. Een deegrol is daarbij een goede bondgenoot (alvast wat ochtendgymnastiek en een goede manier om ’s ochtends al af te rekenen met eventuele frustraties!). Voeg een beetje olijfolie toe. Het moet geen papje worden. De bedoeling is enkel dat de kruimels aan elkaar kleven.

Snij de zalm zoals je een tartaar zou snijden. Meng met wat sesamzaadjes, dille en olijfolie.

Snij één radijs in kleine stukjes en vermeng met de waterkers.

Nu kan het stapelen beginnen. Plaats een ring of een vierkant vormpje op een bord (laagjes maken in een glaasje  kan ook natuurlijk). Breng eerst een laagje crackerkruimels aan. Tweede laag is het zalmmengsel, gevolgd door de radijs met waterkers. Daar bovenop komt een toefje magere platte kaas. Werk het bord af met een in plakjes gesneden radijs en sesamzaadjes. Als je zotjes wil doen, kan je de platte kaas vervangen door zure room. Dat wordt het wel eerder een voorgerecht wegens calorierijker en zwaarder.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Ontbijt met zalmtorentje

  1. Pingback: Breakfast in Vienna | The Picnic Guest

  2. Pingback: Hartige starter | The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: