Uncategorized

Oesterverkenning in Normandië

Oesters zijn een typische nieuwjaarsdelicatesse, maar waarom zou je ze maar één keer per jaar op tafel zetten? Goedkoop zijn ze niet, maar da’s begrijpelijk als je het harde werk ziet dat erachter schuil gaat. Onlangs mocht ik het zelf gaan bekijken in Normandië, één van dé “oesterstreken” bij uitstek.

img_7201

IMG_9291.JPG

We zijn hier in Blainville-sur-Mer. Onze gids Maxim Godefroy heeft de passende looks van een zeebonk. Hij vertelt geanimeerd en gepassioneerd over het vak van oesters kweken. Maxim is geboren en getogen in het vak en volgt z’n vader in die passie.

005_imaginyou_ec

Gek oesterweetje: Het geslacht van een oester wisselt naarlijks: ze zijn een jaar vrouwelijk, een jaar mannelijk, een jaar vrouwelijk, enz…

049_imaginyou_ec

Zelfs als je niet van oesters houdt, zijn de parken prachtig om te zien. De lange rijen tafels met grote zakken vol oesters; het ietwat desolate landschap eromheen, de zon en wolken die spelen met reflecties: het heeft iets magisch en rustgevends.

img_9253

001_imaginyou_ec

Neem wel een dikke jas en sjaal mee, want het is er erg winderig. Deze boom kan erover meespreken.

img_9295

Gelukkig ben ik vestimentair voorzien. Alhoewel: een stel gummilaarsjes in plaats van sneakers was handig geweest…

img_7200

Werken op een oesterpark is hard labeur. Het sleuren met zware zakken door weer en wind is duidelijk niet voor doetjes.

img_9239img_9229img_9243

Het werk gaat verder in het atelier. Hier worden de oesters gesorteerd, gewogen en verpakt.

122_imaginyou_ecIMG_9302.JPG

Ondertussen staat er een kratje klaar voor ons. We mogen proeven!

img_9307

Tip: Open de oesters 30 tot 40 minuten voor consumptie. Gooi het eerste vocht weg. Bij een verse oester zal er zich weer vocht vormen dat helderder is dan het eerste.

img_9315

Wat drink je erbij? Champagne kan uiteraard, maar ook een droog wit wijntje gaat er voortreffelijk bij. Zoals deze muscadet.

img_9305

Ziet dit er niet heerlijk uit? Oesters kan je natuurlijk gratineren of anders bewerken. Lekker hoor, maar dan smaak je niet veel meer van het pure product. Ik verkies ze naturel. À la limite mag er nog wat peper en citroensap op.

img_7206

We brengen ook nog een bezoek aan een andere producent, die van de Krystale-oesters; een alom bejubelde delicatesse die je misschien herkent van de bleke verpakkingen.

img_9341

Nog een tip voor de liefhebbers en wie weet, de de niet-liefhebbers: Bij deze producent worden ook de gloednieuwe tapas-oesters gekweekt.

216_imaginyou_ec

Je ziet een duidelijk verschil met de andere oesters: de tapasoesters hebben minder weekvlees, want ze worden bewust kleiner gekweekt. Dat maakt ze minder langwerpig, maar wel dikker. Je hebt er dus meer beet op, waardoor ik de structuur zou vergelijken met die van coquilles. Dus: als je geen fan bent van oesters omwille van het weke vruchtvlees, is dit misschien wél iets voor jou?

img_9333

De tapasoesters worden exclusief voor Carrefour gekweekt en worden verkocht onder het Krystale-label.

202_imaginyou_ec

Op het einde van het reisje krijgen we een kistje gewone Krystale oesters mee. Nou ja, gewoon, het blijft natuurlijk een heerlijke fijnproeverij! Daar kwam dus een gezellig oesteravondje bij mijn ouders van. Belangrijkste uitdaging: ze heelhuids open krijgen. Toen ik jaren geleden voor het eerst een oester at, is me dat slecht bekomen. De persoon die ze opengemaakt had, trakteerde me ook op een boel schilfers van de schelp. In Normandië openen de kenners ze in “1, 2 huppakee”, maar zo geroutineerd zijn mijn ouders en ik niet. Dus halen we er dit filmpje van VTM Koken bij: Deze chef legt het heel goed uit. Gelukkig zit er ook een oestermesje in de verpakking, want dat maakt het toch een stuk gemakkelijker.

img_1827

En zo komt er ook thuis nog een smakelijke afsluiter aan de trip naar Normandië. Ik was er voor het eerst, maar het is een streek die ik zeker nog gedetailleerder zou willen verkennen. De pure producten smaken trouwens nog lekkerder als je weet welke passie en toewijding erachter zit. Een dikke merci aan persbureau Walkie Talkie en Carrefour dat ik mee op verkenning mocht!

N.B. De kiekjes zijn van mij. De credits van foto’s 3, 4, 6, 12, 19 en 21 zijn voor © Imaginyou/E.Charneux.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

6 reacties op “Oesterverkenning in Normandië

 1. Wow, leuk om eens te kunnen meemaken!
  Ik ben om eerlijk te zijn niet zo’n liefhebber van oesters. heeft toch een apart smaakje he…

  • Ja, het is een beetje love it or hate it. Bij oesters lijkt er geen tussenweg. Maar wellicht worstelen veel mensen ook met de looks en de textuur van het beestje:-)

 2. Dit is echt mooi en vooral ook leerijk om zien. Lang geleden dat ik nog eens oesters at. Toen met citroensap en een goede snuif peper op. Het water komt me alweer in de mond als ik eraan terugdenk. Mooi mooi!

  • Thx Hilde! Het is inderdaad boeiend om te zien en de moeite om de streek te bezoeken. Ik at zelf ook eigenlijk zelden oesters, maar het tripje heeft de goesting wel aangescherpt:-)

 3. Wow! Prachtige foto’s zeg. Ik ben niet zo’n rauwe oester-fan, geef mij maar gegratineerd. Maar de teelt blijft wel een wonder!

  • Dankjewel! De foto’s zijn halvelings van mij, halvelings van de fotograaf die mee was. De teelt is inderdaad heel speciaal en zeker de moeite om eens te zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: