Koken & genieten

Mealprep week 49

Mijn mealprep heeft een tijdje geslabakt, maar gelukkig kom ik de laatste tijd weer in het juiste ritme. Belangrijk voor iemand die op het vlak van voeding iets te gemakkelijk te verleiden is tot zondige keuzes!

Het kan nog stukken beter hoor met die eetgewoontes, maar langzamerhand gaat het weer de goede kant op. De aanloop naar eindejaar is zoals gewoonlijk weer best druk en dan schiet de tijd om uitgebreid maaltijden voor te bereiden er wel eens bij in. Vorige zondag slaagde ik er toch in om een namiddagje in de keuken te duiken. Zo kon de nieuwe werkweek redelijk gezond starten. Mealpreppen betekent trouwens niet dat je in het weekend vijf complete menu’s moet verzinnen, doe ik zelf ook niet. Je legt al een goede basis dankzij wat voorbereidingswerk met groenten.

img_7386

Worteltjes, kerstomaatjes, zoete puntpaprika en komkommer: ideaal knabbelvoer als de kleine trek toeslaat.

sistema-3

Ook sperzieboontjes happen gemakkeljk weg. En je kan ze ook gebruiken om snelle slaatjes op te smukken. Het garen gebeurde in de microgolfoven. Sinds ik noodgedwongen door m’n verbouwingen veel heb moeten koken met de magnetron, ben ik die machine weer meer gaan appreciëren. Het is niet voor alles een oplossing, maar het zeker heeft z’n troeven. Met de aanschaf van een paar niet zo dure kommen, wordt koken in de microgolf ook een stuk gemakkelijker. Zoals deze kom kom met stoomgaatje. Beetje water bij de boontjes en je creëert een soort stoomeffect. Zo blijft de smaak veel beter bewaard in vergelijking met gekookte groenten. Toen ik een nieuwe keuken installeerde kon ik me helaas geen echte steamer veroorloven, maar dit maakt het toch een beetje goed!

joseph-joseph

Wat ook zo handig is aan koken in de microgolfoven is het feit dat je geen mega grote kookpotten moet afwassen. Tegenwoordig kook ik m’n pasta alleen nog maar in deze kom. Je kan er tot 4 porties spaghetti in koken. Binnenin de kom wordt aangegeven hoeveel water je daar precies voor nodig hebt. Vervolgens kook je de pasta zoals vermeld op de verpakking. Afgieten kan met de dezelfde kom. Niet meer balanceren dus met een onhandig grote kom boven een vergiet. Werkt perfect, niet alleen voor spaghetti, maar ook voor dit gerecht met sobanoedels.

fullsizerender

Het is losjes gebaseerd op de boekweitnoedelsalade uit “On the go”, een leuke verzameling meeneemgerechten van Rens Kroes.  De pittige smaken van de gember, cayennepeper, kurkuma  en sojasaus maken van dit gerecht typisch iets voor m’n smaakpapillen, oftewel “mijnen tand” zoals ze in West-Vlaanderen zeggen! De gember ging er zowel vers en geraspt in als in opgelegde vorm. Paste perfect bij de gerookte zalm.

sistema

Fruit eten blijft een uitdaging voor mij. Mits enige frivoliteiten lukt het wel iets beter. Zoals deze ananas en mandarijntjes. Links de ananas met koriander en rode peper. Rechts de mandarijntjes met munt, een drupje olijfolie en een snuifje fleur de sel. Wellicht niet iedereen z’n dada, maar toch: de combinatie van fris, hartig en pittig is zeker het proberen waard! Voor mij in ieder geval een goede manier om te weerstaan aan de kantoorverlokkingen. Ondertussen probeer ik ook te minderen in m’n Cola Light-consumptie. De allergrootste uitdaging… Ik probeer ook dat weer wat interessant te houden door af te wisselen met diverse theetjes.

De box met groenten blijkt nogal ruim bemeten, maar dat komt goed uit. Als het koken er halverwege de week helemaal bij inschiet, vul ik snel een bentobox (een lunchbox met meerdere compartimenten). Een mens kan niet alleen maar op groenten overleven, dus komen er ook nog gevulde mini-paprikaatjes, wat opgeklopte roomkaas en een restje Breydelspek bij. Zo lijkt het net een soort tapasschotel in een lunchbox. Helemaal m’n ding!

bentobox

Ondertussen staat er alweer een nieuwe week voor de deur. Zaterdag spotte ik in de hypermarkt een nieuw soort lunchbox in bentobox-stijl, maar groter dan de bentobox die ik al heb. Tja, sommige vrouwen raken enthousiast van schoenen. Ik ook hoor, maar een nieuwe lunchbox is ook steeds een feestje. En goedkoper dan schoenen! Bovendien geeft dat me dan weer net dat tikje meer motivatie om gezonder te eten. Binnenkort dus weer een mealprep-verslag, met in de hoofdrol de nieuwe lunchbox!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Mealprep week 49

  1. Weer heel veel goede en lekkere ideeën. De recepten van Rens Kroes spreken me zeker ook wel aan 🙂 en handig, zulke lunchboxes met verschillende compartimenten.

    • Heboekje van Rens Kroes is inderdaad een aanrader! Heel leuke recepten. Ik ben dol op die dozen met compartimenten. Ideaal om snel met restjes een lunch samen te stellen!

      • Ik bracht ooit het 1e boek van Rens Kries mee uit de bibliotheek, dat sprak me zeker en vast aan. Onlangs zag ik nog iemand tijdens de lunch aan tafel zitten met zo’n compartimenten lunchdoos, erg handig vind ik dat :-).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: