Koken & genieten

Pokébowl met grijze garnalen

Voor deze pokébowl met grijze garnalen laat ik me inspireren door de Hawaïaanse specialiteit, maar geef er een lokale twist aan. Geen rijst, maar krielaardappelen en bloemkoolrijst. En in plaats van zalm of tonijn staat het goud uit onze Noordzee centraal: grijze garnalen! Momenteel is deze delicatesse volop in het seizoen. Ik pel de garnalen altijd zelf en dat levert twee voordelen op: persoonlijk vind ik ze zo lekkerder en ze zijn ook een stuk goedkoper dan de gepelde variant.

Naast de garnalen is de Poke sauce van Kikkoman de ster van dit gerecht. Het Japanse merk van de natuurlijk gebrouwen sojasaus is wereldwijd befaamd. Voor de Poke Sauce gebruiken ze die klassieker als basis en voegen er geroosterde sesamolie, een vleugje citroensap en chili aan toe. Zo geef je iedere pokébowl heel gemakkelijk een finishing touch. Zowel de authentieke versie als mijn variant met een twist!

Ik ging nog wat verder in het fusion-idee door mayonaise op te werken met de Poke Sauce.

Je kan natuurlijk mayonaise uit een bokaal gebruiken, maar voor deze gelegenheid vind ik het leuk om ze eens zelf te maken. Daar bestaan tal van manieren voor: met het volledige ei of uitsluitend de dooier, met een garde of een staafmixer. Zelf gebruik ik steeds een garde zoals ik het mijn ma en oma zag doen. Zorg er in ieder geval voor dat al de ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

@picnic_pleasures

#advertentie ism Kikkoman Pokébowl op z’n Belgisch! Ik laat me inspireren door deze Hawaïaanse specialiteit, maar geef er een Belgische draai aan. De sterren van dit gerecht zijn grijze garnalen én de Poke sauce van Kikkoman. De wereldwijd befaamde, natuurlijk gebrouwen sojasaus van Kikkoman vormt de basis van deze saus en wordt verder op smaak gebracht met geroosterde sesamolie, een vleugje citroensap en chili. Zo breng je iedere pokébowl perfect op smaak: een authentieke versie of eentje zoals deze met een twist! #kikkoman #grijzegarnalen #bowl #seafood #noordzee #pokesauce #kikkomansoysauce

♬ In Love With You – BLVKSHP

Pokébowl met grijze garnalen

Pokébowl, maar dan op z'n Belgisch. De Hawaïaanse specialiteit krijgt een Belgische vertaling met grijze garnalen, bloemkoolrijst en krieltjes. Het fusion-huwelijk wordt bezegeld met een rijkelijke mayonaise met sojasaus.
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 300 g krielaardappelen
 • 1/2 bloemkool
 • 1 el kokosolie
 • 250 g ongepelde garnalen
 • 1/2 komkommer
 • 150 g kerstomaatjes
 • 1 el Poke Sauce van Kikkoman
 • Peper
 • Zout
 • Handje preischeutjes
 • 1 el sesamzaadjes

Verse mayonaise

 • 1 eierdooier
 • 1 tl lauw water
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl neutrale azijn
 • 1 dl arachideolie zie tips

Instructies
 

 • Maak de krielaardappeltjes schoon (schillen hoeft in principe niet) en kook ze gaar. Zet opzij om af te koelen.
 • Verdeel de bloemkool in roosjes die je vervolgens raspt tot rijstformaat. Dit kan met een rasp of met een keukenmachine.
 • Verhit kokosolie in een pan en bak de bloemkoolrijst aan. Kruid met peper en zout.
 • Pel de garnalen. Snij de komkommer in maantjes en halveer de kerstomaatjes.

Voor de pokemayonaise

 • Roer de eierdooier los en voeg vervolgens de mosterd, azijn en het water toe. Druppel er de olie langzaam bij in een heel dun straaltje. Gaandeweg zal de mayonaise binden. Voeg de Poke Sauce toe en kruid af met peper.

Afwerking

 • Verdeel een laagje bloemkoolrijst over de borden. Schik hierop de komkommer, tomaat, aardappelen en de garnalen. Werk af met een toefje pokemayonaise en nog een extra straaltje Poke Sauce. Tot slot voeg je nog een toefje preischeutjes en sesamzaadjes toe.

Notities

 • In plaats van de Poke Sauce kan je ook gewone sojasaus gebruiken. Die kun je verder op smaak brengen met 1 theelepel sesamolie, een beetje limoensap en een 1/2 theelepel chilivlokken.
   
 • Voor mayonaise gebruik je best een neutraal smakende olie zoals een sla-, zonnebloem-, maïs- of arachide-olie. 
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Dit recept ontwikkelde ik in het kader van een samenwerking met Kikkoman.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Pokébowl met grijze garnalen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d