Koken & genieten

Geroosterde courgette met Griekse salsa

Deze geroosterde courgette met Griekse salsa houdt de zomer nog even vast! Een mooie symbiose van warm en koud, zachte en knapperige ingrediënten. En ertussen… een smeuïg ‘kazig’ laagje…. Kazig tussen aanhalingstekens en dat heeft een reden. Later meer daarover!

De courgette

De bereiding van de courgette ontdekte ik bij de Amerikaanse chef Thomas Keller. De volledige video kan je hier bekijken. Hij bakt de helften eerst aan in een pan en daarna gaat het garingsproces verder in de oven. Dat zorgt voor een heerlijk geroosterd effect!

Voor dit gerecht is het dus handig om een pan te hebben die ovenbestendig is. Dat scheelt afwas:-) Let wel: niet alle pannen zijn ovenbestendig. Check dus zeker de voorschriften van de fabrikant!

De salsa

Voor de salsa baseer ik me op een authentieke Griekse salade. Omdat ik graag zo dicht mogelijk bij het origineel blijf, ging ik (op virtuele wijze) te rade bij deze man die het zeer gedetailleerd uitlegt. Met wel 1 verschil: in plaats van feta ga ik voor een nieuw, plantaardig alternatief. Ook als flexitariër vind ik het fantastisch dat er tegenwoordig zoveel innovaties bestaan op het vlak van plantaardige varianten! De Greek Style-cubes van Nurishh worden gemaakt op basis van hoogwaardige plantaardige ingrediënten. De blokjes zijn zuivel-, lactose- en glutenvrij. Ook belangrijk: ze evenaren qua looks, textuur én smaak deze van feta. Perfect om in een salade te verwerken of te laten smelten in een pasta of ovengerecht. In dit recept gebruik ik ze trouwens zowel koud als warm!

@picnic_pleasures

#advertentie 🍀Geroosterde courgette met Griekse salsa en Nurishh Greek Style-cubes 🍀 Het perfecte gerecht voor wie van de mediterrane keuken en de smaak van feta houdt, ook als je plantaardig of zuivelvrij eet! De Greek Style-cubes van Nurishh worden gemaakt op basis van hoogwaardige plantaardige ingrediënten. De blokjes evenaren qua looks, textuur én smaak deze van feta. Nurishh is zuivel-, lactose- en glutenvrij. Perfect om in een salade te verwerken of te laten smelten in een pasta of ovengerecht. #nurishhbe #nurishh #greekstyle #thomaskeller #thomaskellerzucchini #zucchini #plantbased #plantaardig INGREDIENTEN👉 1 courgette Arachideolie (of een andere hittebestendige olie) 100 g Nurishh Greek style cubes ½ komkommer (zonder zaadlijsten) 1 kleine tomaat ½ groene paprika 1 kleine rode ui 50 g kikkererwten 1 el kappertjes 5 zwarte olijven (in ringetjes) Handvol muntblaadjes 1 el citroensap 2 el olijfolie Peper Balsamicoazijn BEREIDING👉 Halveer de courgette in de lengte. Maak kruiselingse inkepingen in de courgette, strooi er zout over, leg de helften omgekeerd op een keukenpapier en laat 15 minuten inwerken. Verwijder het zout en bak de courgette 5 minuten aan in arachideolie in een ovenbestendige pan. Rooster de courgette vervolgens 20 minuten in een oven op 220°C. Verkruimel de helft van de Nurishh Greek style en strooi halverwege de gaartijd over de courgette. Snij de komkommer (zonder zaadlijsten), tomaat, groene paprika en rode ui in kleine blokjes. Vermeng met de kikkererwten, kappertjes, olijven, munt, citroensap, olijfolie en peper. Haal de courgette uit de oven en beleg met de Griekse salsa, werk af met de rest van de verkruimelde Nurishh, munt en een straaltje balscamico-azijn.

♬ Food – eas Ratta

Geroosterde courgette met Griekse salsa

De Griekse keuken is de inspiratiebron voor dit gerecht met zomerse toets. Een mooie symbiose van de zacht gegaarde courgette met de krokante salsa en ertussen een smeuïg laagje!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Salade
Keuken Grieks
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 courgette
 • arachideolie of een andere hittebestendige olie
 • 100 g Nurishh Greek style cubes
 • ½ komkommer zonder zaadlijsten
 • 1 tomaat
 • 1 groene paprika
 • 1 kleine rode ui
 • 100 g kikkererwten
 • 1 el kappertjes
 • 5 zwarte olijven in ringetjes
 • Handvol muntblaadjes
 • 1 el citroensap
 • 2 el olijfolie
 • Peper
 • balsamicoazijn

Instructies
 

 • Halveer de courgette in de lengte.
 • Maak kruiselingse inkepingen in de courgette, strooi er zout over, leg de helften omgekeerd op een keukenpapier en laat 15 minuten inwerken.
 • Verwijder het zout en bak de courgette 5 minuten aan in arachideolie in een ovenbestendige pan. Ondertussen laat je de oven voorverwarmen.
 • Rooster de courgette vervolgens 20 minuten in een oven op 220°C.
 • Verkruimel de helft van de Nurishh Greek style en strooi halverwege de gaartijd over de courgette.
 • Snij de komkommer (zonder zaadlijsten), tomaat, groene paprika en rode ui in kleine blokjes. Vermeng met de kikkererwten, kappertjes, olijven, munt, citroensap, olijfolie en peper.
 • Haal de courgette uit de oven en beleg met de Griekse salsa, werk af met de rest van de verkruimelde Nurishh, munt en een straaltje balscamico-azijn.
Heb je dit recept geprobeerd of heb je een vraag?Laat gerust een reactie achter!

Dit recept ontwikkelde ik in het kader van een samenwerking met Nurishh.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Geroosterde courgette met Griekse salsa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: