Koken & genieten

Foodie-ontdekkingen: chamoy en tajin

In deze nieuwe rubriek neem ik je mee op foodie-reis. Bestemming: culinaire ontdekkingen. Als er zich een nieuwe poort naar de culinaire hemel openbaart, dan duik ik graag in de materie! Soms zijn het nieuwe producten, maar even vaak zijn de ingrediënten verankerd in uitheemse keukens. Deze keer belanden we in Mexico voor een smakelijk huwelijk: tajin en chamoy. Chamoy is een saus met chilipeper, limoensap, zout en een abrikoostoets. Tajin, een droge mix, bestaat uit gemalen chilipepers, zeezout en gedehydrateerd limoensap. Zowel tajin als chamoy zijn op zich al smaakbommetjes, maar samen vormen ze nog een betere symbiose van zoet, zuur en pittig.

Tajin is trouwens zowel de naam van de specerijenmix als de merknaam van een compleet gamma tajin- en chamoy-smaken.

Tajin zou ik omschrijven als mild pittig. Naast de Tajín Clásico is er wel ook nog een variant met habaneropeper. Voor wie nog een trapje hoger wil op de peperladder!

Wat kun je ermee doen?

Tajin en chamoy zijn zowel afzonderlijk als samen super lekker op tal van ingrediënten.

  • Op diverse soorten fruit en groenten: ananas, watermeloen, mango, komkommer,… Fruitslaatjes met chamoy en tajin worden in Mexico verkocht op marktjes en aan foodtrucks.
  • Ingevroren witte druiven met citroensap en suiker zijn sowieso een lekkernij. Maar je kan het nog een niveau hoger tillen met dit Mexicaanse duo.
  • Op popcorn en gegrilde maïs.
  • Op gegrilde groenten.
  • Op vis en schaaldieren.
  • Op frisse slaatjes.
  • Als randje (een zogenaamde rim) bij cocktails (Margarita, Mai Tai,…) mocktails en sapjes…..

En dan nog een tip voor de fans van Yotam Ottolenghi: in zijn boek

Mijn versie:-)

Waar verkrijgbaar?

Ik kocht de beide producten online, maar als er een winkel met Mexicaanse specialiteiten in je buurt gevestigd is, dan hebben ze het daar vast ook. In de reguliere supermarkt vind je het (vooralsnog) niet.

Update 17 november 2023: deze week vernam ik via persbureau Yapado dat het merk Tajin in maart volgend jaar via supermarkten verdeeld wordt in België! Wauw!

Alternatieven? Sommige kruidenmixen die momenteel makkelijker te vinden zijn, lijken wat op tajin. Maar het echte werk blijft toch het beste. Tajin houdt de receptuur ook angstvallig geheim.

Heb jij al tajin en chamoy gegeten? Misschien zelfs in Mexico? Tips voor lekkere smaakcombinaties zijn ook steeds welkom!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Foodie-ontdekkingen: chamoy en tajin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d