Koken & genieten

Spice up your life… begin met je bord!

Wist je dat garam masala,( bloed)sinaasappel en yoghurt een heel mooie combinatie vormen voor een dessert of ontbijt? Het is slechts één van de vele weetjes die ik oppikte tijdens een kruidenworkshop van Mill & Mortar.

In mijn keuken zijn naast verse tuinkruiden ook gedroogde kruiden, specerijen en diverse soorten zout en peper onmisbaar. Mijn kast puilt uit en op de koop toe ben ik nog zoekende naar een goed opbergsysteem voor al die verschillende soorten potjes. Maar toch blijven er maar specerijen en blends bij komen. Onlangs kreeg mijn voorraad zelfs nog een serieuze boost nadat ik een kruidenworkshop mocht bijwonen van Mill & Mortar. Tijdens die workshop kregen we niet alleen heel wat weetjes mee, maar mochten we ook onze eigen blend samenstellen. Dat leek een makkie, maar het was veel minder evident dan gedacht!

Wat is Mill & Mortar?

Mill & Mortar is een merk van kruiden, specerijen en andere smaakmakers. Het bedrijf werd opgericht in 2008 door de Deense Iben Büchert. De specerijen zijn biologisch. Mill & Mortar werkt samen met kleine landbouwcoöperatieven waardoor de boeren een eerlijke prijs krijgen. Ze ontvangen zelfs vóór ze oogsten al een deel van hun opbrengst. Op die manier kunnen ze zich zonder zorgen focussen op het kwalitatief verbouwen van de specerijen.

Mill & Mortar is duurder dan veel andere kruidenmerken. Dat heeft te maken met het feit dat er geen vulstoffen, noch peper of zout worden toegevoegd aan de mixen. Je krijgt dus pure kruiden. Zo kan je zelf bepalen hoe veel zout en peper je toevoegt. Bij de productie komt ook nog veel handenarbeid kijken: van het oogsten, over het selecteren tot en met het vullen van de potjes. De stickertjes plakken is zowat het enige wat machinaal gebeurt.

De kruiden worden verpakt in zwarte blikjes. Dat is niet alleen een kwestie van stijlvolle branding. Dankzij het blik is de inhoud beschermd tegen zonlicht. Kruiden in glazen potjes verliezen namelijk sneller hun smaak en kwaliteit.

De workshop:

De workshop “Spice up your life” wordt georganiseerd door Niels en Stijn, de importeurs van Mill & Mortar. De avond start met een informatief gedeelte. Op het menu niet alleen passende hapjes, maar ook heel wat tips en weetjes. Een kleine greep daaruit:

  • Garam masala is een typisch Indische blend met nootmuskaat als hoofdbestanddeel. Past dus perfect in curry’s. Maar ook in desserts! Zo krijgen we de tip om een mespuntje te strooien over yoghurt met (bloed)sinaasappel. Als je er nog wat granola bij serveert heb je zelfs een ontbijt.
  • Nigellazaad wordt ook wel zwarte komijn genoemd, een beetje misleidend, want met komijn heeft het niets te maken. Nigella is een éénjarige, kruidachtige plant en maakt deel uit van de ranonkelfamilie. Je kan de zwarte zaadjes mee garen of toevoegen als finishing touch. Ze zjjn een graag geziene gast in curry’s en chutneys. Het wordt ook gebruikt als alternatief voor maanzaad in brood. Sowieso zijn de zaadjes extra lekker als je ze eerst even roostert in een droge koekenpan. Op die manier komt de kruidige smaak beter naar boven.Ik gebruik nigellazaad in deze lauwwarme salade met rodekool.
  • Dukkah is een typisch Midden-Oosterse specerijenmix met geroosterde amandelen. Mill & Mortar geeft er een eigen draai aan met een rode en een groene variant. De rode dukkah bevat een mix van paprikavarianten. De groene bestaat uit geroosterde amandelen, groene pistache en groene venkel. Deze doet het bijzonder goed als korstje op vis of als topping op salades. Ook lekker bij het aperitief: draai er een mozzarellabolletje in of vermeng het met olie als dip voor brood.
  • Roze peperbolletjes vermaal je best niet in een pepermolen, want daardoor zal ie verstopt geraken. Je kunt ze beter (en heel gemakkelijk) pletten tussen duim en wijsvinger. Ondanks de naam is dit trouwens geen peper, maar een soort besje.
  • De aroma’s van nootmuskaat blijven beter bewaard als de noot nog in de dop zit. Daarnaast verpakt Mill & Mortar in hetzelfde potje ook de foelie. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Nootmuskaat is natuurlijk bekend en populair in sauzen zoals beschamelsaus en in stoofschotels. Het gebruik van foelie is iets minder ingeburgerd. De smaak is niet zo krachtig en heeft een lichtzoete ondertoon waardoor het de perfecte specerij is voor cakes en andere desserts. Je kan de foelie volledig gebruiken of in kleine stukjes scheuren.
  • Tip voor een makkelijk aperitiefhapje: een dip of spread met roomkaas en Happy Roots, een mix met vijf kruiden (rozemarijn, bonenkruid, oregano, tijm en basilicum), chilipepers en witte sesamzaden.

Zelf aan de slag

Na het informatieve gedeelte mogen we zelf aan de slag om onze eigen blend samen te stellen. Ook de keuze waarvoor we de kruiden zullen gebruiken ligt bij ons: vis, een stoofpotje, gegrild vlees, een pittig dessert,… Ik kies voor gegrilde groenten. “Maak het niet te ingewikkeld”, luidt de goede raad. “De meeste blends bestaan uit 4 à 6 verschillende kruiden en specerijen.”

Maar een beetje overweldigd door alle fantastische geuren en kleuren ben ik die tip meteen vergeten. Het begint met Chipotle chili en al snel komt er ook kurkuma, komijn, venkel, oregano, sumak, enz… bij. Als ik alle smaakmakers optel kom ik aan een tiental ingrediënten. Oeps… Vooral de gember blijkt een verkeerde keuze. Uiteindelijk kan ik de veel te uitgesproken gembersmaak naar de achtergrond dwingen zodat het toch nog goedkomt. Een goede raad dus als je zelf ook kruiden mengt: ga niet té wild.

Ook eens proberen?

Mill & Mortar wordt in België verdeeld door Camellia S. In hun hoofdkantoor in Wielsbeke organiseren zaakvoerders Niels en Stijn regelmatig kruidenworkshops. De eerstvolgende avonden zijn gepland op 4 en 5 mei. De workshop start steeds om 19u30 en duurt ongeveer 1,5 à 2 uur.
Klik hier voor meer info. De workshops worden ook op verplaatsing gegeven.

Mill & Mortar wordt verkocht via tal van online en offline adressen. Het volledige assortiment en tal van geschenkboxen vind je op Good Food Shop.

Check ook de kortingen-rubriek op de Goodfoodshop, want daar vind je producten aan verminderde prijs (dankzij promoties of beperkte houdbaarheid).

Disclaimer: deze post bevat gekregen producten.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Spice up your life… begin met je bord!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: