Koken & genieten

Frisse karameldip

Deze karameldip vormt een perfecte match met zoete ingrediënten zoals fruit of granola. Laat je niet afschrikken door de karamel, want we gaan niet aan de slag met een pannetje. Dit is een shortcut-versie die je in een mum van tijd in elkaar roert!

Ik ben een echt dipjes-mens. Hummus, pesto, tapenade,… ze zwerven altijd wel rond in mijn koelkast. Op deze blog vind je ook al een aantal van mijn favorieten: een bloemkool- of courgettespread bijvoorbeeld of deze hummus met artisjok. Maar waarom zouden we dipjes moeten beperken tot hartige varianten? Ook bij fruit en andere zoetigheid kan het een lekker extraatje zijn! Zeker voor iemand zoals ik die niet altijd de grootste fruiteter is en steeds manieren zoekt om het te pimpen. Appel bijvoorbeeld combineer ik graag met pindakaas, maar het mag ook wel eens een meer gelaagde dip zijn.

“Gelaagd” is zeker van toepassing op deze frisse karamel-dip. Letterlijk, want ik verkies om de ingrediënten niet te mengen, maar als een soort ijsje op te bouwen. En ook figuurlijk, want de smaak is een heerlijk samenspel van fris, zoet en kruidig.

Waarmee kan je deze karameldip combineren?

 • Appel past er perfect bij, maar ook peer, banaan, koekjes,…
 • Of als topping bij granola!
 • Ik vind de dip heerlijk passen bij appelchips. Hier gebruik ik de appelringen van Adya, een West-Vlaams merk. Ze zijn gedroogd op lage temperatuur en bevatten uitsluitend appel! Je vindt ze in twee smaken: Granny Smith en Royal Gala. Ook de “appledrops” zijn best spectaculair: ze zien er uit als de traditonele snackballetjes waarin je meestal havermout, noten en honing of ahornsiroop verwacht, maar niets is minder waar: er zit alleen maar gedroogde appel en geconcentreerd appelsap in! Ideaal dus als je alleen maar appel wil of als je graag nog vrijheid hebt wat je erbij eet. Vooral dat laatste geldt voor mij:-)

Frisse karameldip

Ingrediënten (zie tips voor altenatieven):

 • 100gr verse kaas of yoghurt naar keuze
 • 2 el honing of ahornsiroop
 • 2 el pindakaas
 • 1 à 2tl gesmolten kokosolie
 • 1 à 2tl water
 • 1theelepel speculaaskruiden
 • 1 el gehakte pinda’s

Bereiding:

 • Hak de pinda’s fijn (zie tips).
 • Maak de karamel. Doe dit in stapjes zodat het roeren makkelijker gaat. Voeg 1 eetlepel pindakaas toe aan de honing en begin te roeren. Eens de pindakaas goed opgenomen is voeg je de tweede eetlepel toe.
 • Aangezien ik de saus wil druppelen verdun ik wat met gesmolten kokosolie en water. Begin met een beetje en proef tussenin. Zo voorkom je dat de karamel opeens te flets van smaak is.
 • Uiteraard kan je alles door elkaar roeren, maar ik vind het leuker om de dip in laagjes op te bouwen.
 • Tot slot kan je de dip op smaak brengen met speculaaskruiden of, als je daarvan houdt, pure kaneel.

Bewaartips

 • Ik bewaar deze dip een tweetal dagen in een afgesloten potje in de koelkast. Ideaal ook om mee te nemen in de lunchbox!

Tips en variatiemogelijkheden:

 • Omdat ik deze karameldip vooral eet als voedzaam tussendoortje profiteer ik graag van de verzadigende eigenschappen van eiwitten. Vandaar de keuze voor verse opgeklopte kaas, omdat het één van m’n favoriete eiwitrijke producten is. Uiteraard is ook Griekse yoghurt mogelijk. Als je het liever zuivelvrij houdt, dan is sojayoghurt een goeie optie. Kokosyoghurt is ook super lekker, maar deze bevat geen of nauwelijks eiwitten.
 • Zelf verkies ik speculaaskruiden omdat ik de pure smaak van kaneel te heftig vind. Ben je wel een kaneel-lover, dan kan je het gerust in de plaats gebruiken.
 • Je kan ook nog een theelepel vanille-extract toevoegen voor een extra verfijnde smaak.
 • De pinda’s eerst roosteren in een droge koekenpan geeft nog extra diepte aan de smaak.
 • Om de pinda’s fijn te hakken gebruik ikZin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

  Deze post bevat gekregen producten.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Frisse karameldip

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.