Koken & genieten

Mei plasticvrij: wat ik geleerd heb

De voorbije maand kwam je naar goede, jaarlijkse gewoonte vaak het credo ‘Mei Plasticvrij’ tegen. Deze bewustwordingscampagne is het geesteskind van enkele dames die zelf niet perfect plasticvrij leven, maar meer afvalarme alternatieven willen zien.

Ook ik ben zelf zeker niet plasticvrij, maar het is wel iets waar ik bewust aan werk. Ik interpreteer de campagne vooral als een extra stimulans om zo weinig mogelijk afval te produceren. Een proces met vallen en opstaan. Zo heb ik lang papieren zakjes gebruikt voor groenten en fruit in de supermarkt. Rotsvast overtuigd als ik was dat dat milieuvriendelijk was (wat dus niet klopt). Ondertussen slaag ik er toch al in om de wasbare tasjes niet te vergeten als ik de supermarkt binnenloop. En de tijd dat ik om de haverklap nieuwe herbruikbare boodschappentassen moest kopen, is gelukkig ook al even voorbij.

De voorbije weken verdiepte ik me ook voor Tendens in de materie en dat leverde toch weer een aantal extra inzichten op (zie onderaan dit artikel voor de links).

Op het vlak van eten denk ik dat het goed meevalt qua afvalproductie. Ik eet nauwelijks kant-en-klare bereidingen. Dat scheelt best al veel op het vlak verpakkingsmateriaal. Verder probeer ik zo weinig mogelijk eten weg te gooien. De steeltjes van kruiden gaan standaard mee in de bereiding of ik verwerk ze afzonderlijk in een pesto. Tomaatjes die ik te zacht vind om nog rauw te eten (ik ben daar nogal kieskeurig in) gaan de oven in. Samen met andere groenten welteverstaan zodat de oven niet aan moet voor zes kerstomaatjes:-)

Glazen bokalen krijgen vaak een tweede leven in de vorm van bewaarbokalen. Vooral die van de notenpasta’s zijn daar handig voor. En het ziet er ook zo opgeruimd uit!

Alternatief voor plastic verpakking

In de diepvries vervang ik plastic zakjes door bewaardozen of glazen schalen met deksel. Om te proportioneren, leg ik een boterhampapier tussen bv. plakjes cake.

Je hoort vaak de klacht dat supermarkten en voedingsproducenten te veel plastic verbruiken. Voedselveiligheid en transport maken het echter niet zo simpel om zo maar alle verpakkingen overboord te gooien. Ik weet ook uit eerste hand van een aantal voedingsfabrikanten dat ze er zeer bewust mee bezig zijn. En dat je het resultaat van die inspanningen als leek niet altijd meteen ziet. Toch is de ene plastic verpakking de andere niet. Het loont de moeite om even te controleren welke code er op de verpakking staat in het recycleer-driehoekje. Hier vind je een overzicht. Sinds ik op die symbolen let ben ik gestopt met het hergebruiken van deksels van bijvoorbeeld yoghurt voor andere levensmiddelen. Net zoals waterflesjes zijn die vaak vervaardigd uit PET (aangeduid met 1) en bij dat materiaal bestaat het risico dat bij hergebruik additieven lekken…

Gelukkig zijn er tal van alternatieven die je in de plaats van plasticfolie kunt gebruiken. Doekjes geïmpregneerd met bijenwas (ook verkrijgbaar met een plantaardig alternatief) zijn een optie. Het is wel niet m’n eerste keuze, ik vind ze gewoon niet zo heel erg handig. Een belangrijke tip als jij ze wél gebruikt: die doekjes kunnen niet tegen warmte, want dat doet de was smelten. Spoel ze dus niet met warm water, want dan zien ze er zo uit…

Wat gebruik ik wel? Onlangs kocht ik een set silicone deksels in diverse maten die je ook kunt uitrekken. Die vind ik wél super handig! Wist je trouwens dat silicone een natuurlijk product is, ook al lijkt het dan op plastic? Het wordt gemaakt van zand en is daardoor goed bestand tegen zowel hitte als koude. Vandaar je het kan invriezen en dat het ook vaak gebruikt wordt voor bakmateriaal. Het is ook nog eens lekvrij.

Ook de dekseltjes voor fruit en groenten vind ik heel gemakkelijk.

Foto: Food Huggers

En onlangs kocht ik voor het eerst een Stasher-bag, een silicone-alternatief voor plastic diepvrieszakjes. Niet goedkoop, maar dat heeft een belangrijke reden. Soms worden namelijk ook andere stoffen aan de silicone toegevoegd om de prijs te drukken. Kies dus voor tasjes die 100 procent uit silicone vervaardigd zijn en vrij van plastic. Dit wordt duidelijk vermeld op de verpakking. Deze producten zijn wat duurder, maar ook duurzamer.

Wat kan ik nog beter doen?

Er kunnen nog een aantal zaken beter. Zo drink ik altijd water uit flessen. Ja, ik weet dat het Belgische drinkwater perfect veilig en gezond is, maar ik vind het gewoon niet lekker. Ok, aan smaak kan je wennen. Maar ik heb mijn favoriete merken plat en bruiswater en ze houden mij in bepaalde mate van de Cola Light af. Want helaas, dat is nog steeds een struggle… Gelukkig drink ik vrij veel thee en dat is uiteraard wél met kraantjeswater. Maar er is dus nog ruimte voor verbetering. Wie weet komt er ooit een dag dat ik met smaak water puur uit de kraan drink. Daar wordt aan gewerkt:-) Maar voorlopig probeer ik nog vooral op alle andere vlakken duurzaamheidspunten te scoren.

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over Mei Plasticvrij en hier voor heel wat tips om zelf concreet aan te slag te gaan.

Voor Tendens maakte ik een aantal reportages en artikelen over duurzaamheid:

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Mei plasticvrij: wat ik geleerd heb

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: