Persoonlijk

Wel in je vel

Wat maakt dat jij je wel in je vel voelt? Wat zijn de trucjes die je geregeld toepast of in de loop van de jaren geleerd hebt? Niet de grootse inzichten of ingrepen, maar de kleine gewoontes die je langzamerhand eigen hebt gemaakt. Dat is het uitgangspunt van een rubriek die ik samen met collega’s voor Tendens maak. Aan de hand van vier vaste vragen polsen we bij inspirerende personen hoe zij ervoor zorgen dat ze zich goed of beter in hun voelen. Hier kan je alle afleveringen bekijken met onder meer Sandra Bekkari, Dominique Persoone en Laura Van den Broeck.

Het leek me een goede gelegenheid voor wat zelfreflectie. Niet dat ik nooit doe (ik kan me zelfs behoorlijk verliezen in zelfreflectie), maar deze vragen dwingen je toch om eens op een andere manier na te denken over hoe je in het leven staat. Het is alweer ruim vijf jaar geleden dat ik mezelf nog eens interviewde, hoog tijd dus voor een nieuwe editie. De vier “Wel in je vel”-vragen aan mezelf!

Welke goede gewoonte(s) heb je de voorbije jaren ontwikkeld?

 • Luisteren naar mijn lichaam in plaats van de instant reactie van mijn brein. Als ik me vroeger slecht voelde, greep ik naar chips, zoetigheid of cola light. Tegen vermoeidheid verzette ik me door te blijven hangen voor een scherm (omdat ik het verwarde met ontspanning). Ondertussen weet ik dat er betere oplossingen zijn. Niet dat ik nu consequent de beste keuzes maak (zo drink ik nog altijd meer Cola Light dan goed voor me is), maar ik geraak toch al wat vaker tijdig in bed dan vroeger. Ik weet nu ook dat een kutdag soms net nog erger wordt door in een zak chips of chocolade te duiken.
 • Naar mijn intuïtie luisteren: Ik heb heel lang gedacht dat intuïtie niet de beste raadgever is, wegens te zweverig. Dat je maar beter kunt vertrouwen op feiten. Maar een twijfelaar als ik verzuipt al snel in te veel informatie, meningen en nuances. Soms zat ik ook echt te wachten op de bevestiging van iemand anders, terwijl ik het antwoord eigenlijk al wist. Ondertussen ben ik tot het besef gekomen dat intuïtie niet altijd zweverig en ongrijpbaar is. Vaak is dat gevoel onbewust gebaseerd op vergaarde kennis en ervaring. Of het nu in de positieve zin is of de negatieve, mijn intuïtie had het al vaak bij het rechte eind.

Wat is voor jou pure ontspanning?

 • Een bad nemen: van het moment dat ik in het water glijd, lijkt het alsof ook al mijn spieren zich helemaal ontspannen.
 • Een bezoek aan de osteopaat: het zal wel niet voor iedereen gelden, maar voor mij is dit echt ontspannend. Sinds mijn rug een keer helemaal vast zat, ga ik liever preventief. ’t Is te zeggen: van zodra ik voel dat mijn lichaam wat stram aanvoelt en er kleine pijntjes opduiken boek ik een afspraak. Gemiddeld is dat twee keer per jaar. Zeker in combinatie met het sporten vind ik het belangrijk om niet te wachten tot het probleem te erg wordt. En ik vind het ook gewoon ontspannend. Het voelt als een lichamelijke reset. Eens alles weer op de juiste plaats zetten.

Wat is jouw oplossing voor een dipje?

Er is niet één oplossing, het is eerder een arsenaal aan trucjes die wisselen naargelang de stemming, de oorzaak en de intensiteit van het dipje.

 • Naar een oude serie kijken. Genre Miss Marple dat nu loopt op BBC First of Keeping up Appearances. Soms is het gewoon eens leuk om je te wentelen in nostalgie.
 • De supermarkt induiken: net zoals een fashionista tot rust komt in een kledingwinkel, vind ik het heerlijk om nieuwe ontdekkingen te doen in de supermarkt. Het geluk is compleet als een product dat heel lang moeilijk verkrijgbaar was, nu toch in de winkel om de hoek ligt.
 • Simba: Hij herinnert me er regelmatig aan dat het leven ook heerlijk eenvoudig kan zijn.
 • Fake it till you make it: dit gezegde is niet altijd van toepassing, maar soms is het een kwestie van niet nadenken en gewoon iets doen. Haar wassen, leuke kledij aantrekken, een likje make-up,…: het lijkt oppervlakkig en toch kan het je mindset een belangrijk duwtje geven.

Wat maakt je gelukkig?

 • Leuke momenten met familie en vrienden met stip op nummer 1 uiteraard. En mijn hond, Simba. Ik heb het hier al geschreven, maar het blijft één van de zaken waar ik heel trots op ben en wat me gelukkig maakt: het feit dat ik Simba een nieuw leven heb kunnen geven nadat hij door z’n vorige eigenaars in een asiel geplaatst werd. De start was moeizaam, maar mits veel geduld is het helemaal goed gekomen.
 • Keukenexperimentjes die op iets lekkers uitdraaien. Ik heb vaak het gevoel dat alles wel al een keer gedaan is op culinair vlak, maar als ik dan toch eens op iets origineels uitkomt, zoals deze veggie tartaar van tempeh, dan word ik daar oprecht gelukkig van.
 • En dan ook nog heel wat kleine dingen: Een koelkast die netjes gevuld is met mealprep, 5km uitlopen in de vooropgestelde tijd, een huis dat netjes aan de kant is,…

Wat zorgt ervoor dat jij “wel in je vel” zit?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Wel in je vel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d