Koken & genieten

Kleine trucjes die het leven makkelijker maken

Life hacks: een populair woord dat het altijd goed doet op de clickbait-schaal. We zijn allemaal wel op zoek naar methodes die het leven makkelijker en overzichtelijker maken. En dan heb ik het over handige trucjes, niet over die ingewikkelde life hacks die je wel eens in filmpjes op Facebook ziet passeren. Daarvan heb ik het gevoel dat ze het leven net moeilijker maken. Daarom moest ik ook zo lachen met deze ‘meme’.

De dames van Blogboost vroegen om rond het thema te schrijven voor hun najaarschallenge. Die opdracht dateert overigens al van vorig jaar, maar het kwam er niet meteen van om er rond te schrijven. Het is best een moeilijk onderwerp volgens mij, want ik vreesde dat al mijn life hacks vrij voor de hand liggen. Zo vind ik Waze echt dé uitvinding van de eeuw voor navigatie, maar dat kennen de meeste mensen wellicht ondertussen?

Of misschien zijn sommige trucjes zo ingebed in mijn leven dat ik er niet meer bij stil sta? Gaandeweg verzamelde ik toch een aantal systemen. Maar tijdens het schrijven schoot het me plots te binnen dat ik hierover al eens een artikel geschreven heb. Vijf jaar geleden, eveneens in het kader van een blogchallenge. De meeste trucjes pas ik nog steeds toe, al is het dan soms in een andere vorm. Zo luister ik nog altijd heel graag naar luisterverhalen, maar hebben ze toch wat plaats moeten ruimen voor het grote aanbod podcasts. Mealpreppen doe ik ook nog steeds, maar misschien moet ik daar nog eens een afzonderlijk artikel aan wijden.

Welke life hacks gebruik ik verder zoal nog? Een impressie:

Welke life hacks gebruik je vaak?

Snijden met een keukenschaar: Ik heb een workshop snijtechnieken gevolgd en heb daar best één en ander van opgepikt dat ik nog steeds toepas. Maar ik blijf ook een hobbykok die lustig met de keukenschaar lente-ui en zelfs rode peper snijdt. Gaat stukken sneller dan met een mes!

Koken in de microgolfoven: Niet iedereen is fan van koken met de microgolfoven. Het toestel was nog populair in de jaren negentig en de eerste helft van de jaren 2000. Ik herinner me levendig hoe het publiek (mezelf incluis) tijdens een Tupperware-demonstratie zwaar onder indruk was dat je er een compleet gehaktbroodje mét groenten van a tot z in kon bereiden. Maar ondertussen ging het met de populariteit van de microgolfoven bergaf en is het toestel bij velen gedegradeerd tot een opwarmvehikel. Zelf gaar ik er geregeld ingrediënten in. Dat kun je ook hier lezen. Ik herontdekte de troeven van de microgolfoven zo’n vijf jaar geleden toen mijn huis in de steigers stond. Concreet betekende dat een geïmproviseerde keuken op de bovenverdieping met uitsluitend een microgolfoven en wat borden en bestek. Ik merkte toen dat groenten zoals bloemkool of broccoli stomen in de microgolfoven heel gemakkelijk is en minder gedoe dan in een kookpot. En goedkoper dan een stoomoven installeren waarvoor ik helaas noch budget, noch plaats meer had. Ondertussen is het zover gekomen dat ik zelfs een speciale pot heb om pasta te koken. Voor een half-Italiaanse een zeer gewaagde zet. Maar ik heb twee goede excuses: In de microgolfoven heb je veel minder water nodig. Zeker voor een single vind ik het pure verspilling om zo’n grote pastakom helemaal te vullen voor 1 portie. En Italianen zijn ook eigenwijs, dus blijf ik gewoon lekker mijn pasta in de magnetron koken 🙂

Doorzichtige bakjes en potjes in de koelkast: Mijn koelkast-organisatie heeft nog verbeterpunten. En mijn foto’s ervan zeker:-) Maar toch zijn er een aantal principes die ik trouw toepas en die me ook helpen. Alles wat geopend is en/of snel bederft plaats ik op ooghoogte. Vaak ook in doorzichtige bakjes en bokalen. Dat helpt me er sneller aan herinneren om voedingswaren tijdig op te gebruiken. En het ziet er ook wat ordentelijker uit.

Dadels in de koelkast: Deze pikte ik op bij een Amerikaanse chef: bewaar je dadels in de koelkast. Gekoeld zijn ze minder plakkerig en dus makkelijker te snijden.

Alle sportkledij in de sporttas: Gewassen sportkledij komt bij mij niet in de kast, maar zit standaard in de sporttas. Dan zit alles netjes bij elkaar. Die tas blijft meestal beneden staan, dus is alles snel bij de hand. Nog twee kleine handdoekjes voor het zweet, een deo en een ontsmettingsgel erbij en ik ben klaar voor de ‘sportstrijd’. Meer heb ik niet nodig. Douchen doe ik toch quasi nooit in de sportschool. Ook niet in pandemie-vrije tijden.

Mails inplannen: Dankzij de outlook op mijn nieuwe computer heb ik eindelijk ontdekt hoe je het versturen van mails kunt inplannen. Ik beantwoord vaak een aantal mails in één keer, plan ze in en overlees ze dan nog eens. Handig ook omdat ik wel eens in het holst van de nacht durf mails te schrijven, maar vanwege het onchristelijke uur niet durf te versturen. Al moet ik misschien toch eindelijk eens werken aan die slechte gewoonte…:-)

De bedtijd-functie op mijn telefoon: het vorige puntje doet al vermoeden dat ik niet echt een goed bioritme heb. Toch is er één ding wat ik sinds vorig jaar wel doe en dat is de meldingen op een bepaald tijdstip uit zetten. Iedere productiviteitsgoeroe zal je wellicht aanraden om meldingen sowieso af te zetten op je gsm, maar ik vind dat het toch soms z’n voordelen heeft. Tenzij dan op bepaalde tijdstippen. Zoals ’s avonds laat en ’s nachts of als ik ongestoord wil werken aan een creatieve klus. Dat kun je doen met de bedtijd-functie. Met uitzondering van een aantal telefoonnummer die je kunt instellen, worden alle meldingen gepauzeerd. Op de ingestelde tijd komen ze dan tevoorschijn en kan ik snel bepalen wat als eerste mijn aandacht nodig heeft.

De beste life hack die je ooit kreeg?

Een foto nemen van het nummer van je parkeerplaats. Als je ooit al eens je auto kwijt bent geweest in een parkeergarage met meerdere verdiepingen (die allemaal op elkaar lijken), dan weet je hoe enerverend zo’n zoektocht kan zijn. Er was een tijd dat ik geloofde dat ik het nummer én de verdieping van de garage wel zou onthouden. Van die illusie ben ik ondertussen al een hele tijd af:-)

Welke life hack werkt niet voor jou?

Zijn er voor jou ook van die life hacks waarvan je niet meteen het nut ziet? Bij mij is dat mayonaise maken met een staafmixer: Het was Piet Huysentruyt die deze life hack geïntroduceerd heeft zeker? Het zou dé manier zijn om ‘foolproof’ mayonaise te maken. Maar ik heb nog nooit de behoefte gehad om het te proberen. Wellicht omdat ik het zo vervelend vind om een staafmixer af te wassen. Dus blijf ik mayo maken zoals mijn oma en ma het geleerd hebben: met een eenvoudige garde en de ingrediënten op kamertemperatuur. Ok, het is altijd een spannend momentje als de mayonaise gaat ‘pakken’, maar meestal lukt het wel!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Kleine trucjes die het leven makkelijker maken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d